You are here

Τύπος: Η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Κοπεγχάγη

13/12/2002 08:46
Η ιστορική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη, για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ενώπιον μεγάλων προκλήσεων» τονίζει στο βασικό της θέμα ότι χθες στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης λήφθηκε από τους 15 «ξεκάθαρη απόφαση για ένταξη της Κύπρου». Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι η χθεσινή απόφαση αποτελεί επιστέγασμα της προσπάθειας που ξεκίνησε το 1990, κορυφώθηκε το 1998, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «αυτό δεν αποτελεί το τέλος, αλλά την αρχή μιας μακράς πορείας, όπου η οικονομία και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν ενώπιον μεγάλων προκλήσεων και έντονου ανταγωνισμού και με τα περιθώρια προσαρμογής στα νέα δεδομένα να ελαχιστοποιούνται».

Το ρεπορτάζ, καταγράφει στη συνέχεια πρώτον, τους συγκριτικούς οικονομικούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας και των αντίστοιχων ρυθμών της ΕΕ. Δεύτερον, τα πολιτικά και κοινωνικό-οικονομικά οφέλη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τρίτον, τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, διίστανται.

Αλλού, γράφει ότι παραμένει υψηλός ο βαθμός αβεβαιότητας για τις οικονομικές συνθήκες στις χώρες της ευρωζώνης.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται επίσης στο βασικό του θέμα με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό τον τίτλο «Έξι κύρια οφέλη από την ένταξη θα δώσουν νέα πνοή στην κυπριακή οικονομία» γράφει ότι «μια ανάσα πριν από την απόφαση της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Κύπρου» ο υπουργός Οικονομικών δίνει το στίγμα των έξι κυριοτέρων ωφελημάτων που θα αποκομίσει το νησί μας από την ιστορική αυτή εξέλιξη. Όπως δηλώνει ο Τάκης Κληρίδης στην εφημερίδα τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προσδίδονται και οι ευκαιρίες που προσφέρονται αφορούν:
- Την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ενιαία αγορά των 450 εκατομμυρίων πολιτών, η οποία διανοίγει τεράστιες προοπτικές για τους εξαγωγείς
- Την εμπέδωση μακροοικονομικής σταθερότητας, χαμηλό πληθωρισμό και ελεγχόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα
- Φιλελευθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος
- Παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη σε ελκυστικότερες τιμές
- Προσέλκυση ξένων επενδυτών
- Πρόσβαση στα Διαρθρωτικά Ταμεία

Αλλού, γράφει ότι ο ΠΑΣΥΞΕ συνιστά επιμονή στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κλιμακώνει τα μέτρα η ΕΤΥΚ» γράφει ότι είναι εκτός ελέγχου πλέον η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, με αφορμή την εργατική διαφορά στο Κέντρο Πιστωτικών Καρτών στη JCC. Το ρεπορτάζ σημειώνει, ότι παρά τις εκκλήσεις του υπουργείου Εργασίας και παρά την απόφαση της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας, να αποσύρει η συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζικών υπαλλήλων τα απεργιακά μέτρα από το κέντρο της JCC, εντούτοις «η ΕΤΥΚ, παραμένει αμετακίνητη στη θέση της και προσανατολίζεται μάλιστα στη λήψη απεργιακών μέτρων και στην Υπηρεσία Μηχανογράφησης της Τράπεζας Κύπρου».

Αλλού, γράφει ότι την άνοιξη θα αρχίσει η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης του χειμώνα.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.