You are here

Τύπος: Η δέσμευση για μείωση των καυσίμων από το υπ. Εμπορίου

04/04/2003 09:09
Η ενδεχόμενη μείωση της τιμής των καυσίμων, εντός Απριλίου, και η σχετική δέσμευση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, σε περίπτωση που συνεχιστεί η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Καύσιμα: Ελπίδες για μείωση» γράφει ότι η επιτροπή Εμπορίου της βουλής θέτει επιτακτικά αίτημα μείωσης των λιανικών τιμών των καυσίμων το συντομότερο δυνατόν. Η κοινοβουλευτική Επιτροπή, τονίζεται «εξέφρασε σύσσωμη χθες τις ανησυχίες της για τη στάση που τηρεί το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επί του συγκεκριμένου θέματος, δεδομένης και της διεθνούς τάσης μείωσης της τιμής του πετρελαίου». Από την πλευρά του το υπουργείο, δια στόματος του γενικού διευθυντή Σωτήρη Σωτηρίου, προστίθεται στο ρεπορτάζ, «διευκρίνισε ότι τηρεί στάση αναμονής για το τι μέλλει γενέσθαι στις διεθνείς αγορές, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας μείωσης ευθύς αμέσως μετά την κάλυψη του ελλείμματος στο ταμείο με βάση του οποίου λειτουργεί το σύστημα P.N.B.S.». Η δήλωση αυτή του Γ.Δ. του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού είναι ακριβώς που δημιούργησε τις ελπίδες και ερμηνεύθηκε ότι ενδέχεται να μειωθεί μέσα στον Απρίλιο η τιμή πώλησης των καυσίμων, παρόλο που αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει στα πιεστικά ερωτήματα των βουλευτών που ζητούσαν να τους δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία μείωσης.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, καταγράφονται οι τοποθετήσεις του Γ.Δ. του υπουργείου Εμπορίου κ. Σωτηρίου που έγιναν στην βουλή, εν σχέση με την πορεία της τιμής των πετρελαιοειδών στη διεθνή αγορά, αλλά και τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν στο Ταμείο του κράτους τους πρώτους δύο μήνες του 2003 (και το μικρό πλεόνασμα τον Μάρτιο).

Αλλού, γράφει ότι η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, αποτελεί «σαφή ένδειξη» εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ότι σήμερα επίκειται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων».

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Προς μείωση της τιμής των καυσίμων» γράφει ότι προς αυτή την κατεύθυνση δεσμεύθηκε το υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού, κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, «εάν συνεχιστεί η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά». Στη συνέχεια, καταγράφονται σε έκταση οι αναφορές του κ. Σωτήρη Σωτηρίου, γενικού διευθυντή του υπουργείου Εμπορίου που έγιναν στην βουλή. Ενώ σε ειδικό πλαίσιο που πλαισιώνει το ρεπορτάζ, γράφει ότι η τιμή του αργού πετρελαίου διεθνώς υποχώρησε χθες σε χαμηλότερα επίπεδα, εξαιτίας της μεγαλύτερης από την αναμενόμενη, αύξησης των διαθέσιμων αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την προώθηση των αμερικανικών στρατευμάτων προς τη Βαγδάτη.

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με ξενοδόχους υπάρχουν σωρηδόν ακυρώσεις προκρατήσεων από το Λονδίνο και το Βερολίνο, σε αντίθεση με τα ευχάριστα μηνύματα που φθάνουν από τη Μόσχα.

Το ένθετο «Οικονομική»της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πιο κάτω και από το μισό οι πληρότητες στα ξενοδοχεία», γράφει ότι - σύμφωνα με τον ένα εκ των δύο συνδέσμων ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) - η κατάσταση είναι δραματική και ζητά βοήθεια από το κράτος «για να μην υπάρξουν μαζικές απολύσεις και διάλυση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας». Το ρεπορτάζ είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις θέσεις του ΠΑΣΥΞΕ για το μέγεθος της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Αλλού, γράφει ότι η βουλή κάλεσε τους ξενοδόχους να αντιμετωπίσουν τους κύπριους σαν αλλοδαπούς τουρίστες και ότι ασκεί πιέσεις για να δοθούν φθηνά πακέτα για ώθηση του εσωτερικού τουρισμού.