You are here

Τύπος: Η έκθεση των ειδικών για τα οικονομικά της λύσης...

14/04/2004 09:21
Ποικιλία θεμάτων στη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου, με το ρεπορτάζ για την έκθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων που μετακάλεσε η κυβέρνηση για να μελετήσουν την οικονομική πτυχή της λύσης σύμφωνα με το Σχέδιο Άναν, να ξεχωρίζει.

Tο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Το λαθρεμπόριο η νέα απειλή» αναφέρεται στην κατάργηση των δασμών εισαγωγής από χώρες της ΕΕ και στην αναπροσαρμογή σε σχετικούς δασμολογικούς συντελεστές για προϊόντα από τις λεγόμενες Τρίτες χώρες. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Κέντρου Φορολογίας και Επενδύσεων, η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα στα υπό ένταξη 10 νέα κράτη μέλη, ενδέχεται να οδηγήσει σε λαθρεμπόριο.

Αλλού, γράφει πως στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα όλα τα εναρμονιστικά νομοσχέδια.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Η Κομισιόν λογαριάζει χωρίς την Κύπρο» γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε την ετοιμασία όλων των αναγκαίων ενεργειών για να καλωσορίσει μια νέα ενωμένη Κύπρο, την 1η Μαίου. Ετοιμάζει διάσκεψη Δωρητών και προετοιμάζεται για λύση, προστίθεται στο ρεπορτάζ, χωρίς να αναμένει την απάντηση των Ε/κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

Σε άλλο ρεπορτάζ, γράφει πως στα τυφλά βαδίζουν οι εταιρείες τροφίμων, λίγες μέρες πριν από την ένταξη στην ΕΕ.

Στο ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Άφαντη για δύο μήνες η έκθεση των ξένων εμπειρογνωμόνων που μετακάλεσε ο Τάσσος», γράφει πως σύμφωνα με τους τέσσερις ειδικούς, η οικονομική πτυχή της λύσης σύμφωνα με το Σχέδιο Άναν, είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας σε ένα ομόσπονδο κράτος. Σύμφωνα με τους τέσσερις ειδικούς, χρειάζονται μεν κάποιες προσθήκες ή και αλλαγές, τονίζουν όμως, πως αν η οικονομική πτυχή, υποστηριχθεί και ενισχυθεί από τα δύο συνιστώντα κράτη, αποτελεί τη βάση για άνοδο του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο το νησί.

Σε άλλο ρεπορτάζ, γράφει ότι αλλάζει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε περίπτωση λύσης.