You are here

Τύπος: Η έλλειψη προσωπικού το No1 πρόβλημα

20/10/2021 06:42

Το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις, η πρώτη ρήξη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Η έλλειψη προσωπικού το No1 πρόβλημα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο συζήτησης χθες στην επιτροπή ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας και τουρισμού της βουλής, η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, χαρακτήρισε μάλιστα την έλλειψη προσωπικού το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ξενοδοχειακή και η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, προειδοποιώντας πως εάν δεν αντιμετωπιστεί, του χρόνου, που οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες, δεν θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πριν από την πανδημία απαιτούνταν €1400 για μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου στην Κύπρο, ενώ τους τελευταίους μήνες απαιτούνται €15 χιλ., δηλαδή έχει καταγραφεί αύξηση πέραν του 1000%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητά και το ΚΕΒΕ επείγουσα αλλαγή πολιτικής για ξένους εργάτες
  • Σκληρή απάντηση Πετρίδη στο ΑΚΕΛ για την οικονομία
  • Απροσδόκητα μεγάλη εσωτερική στήριξη στα ακίνητα
  • Ακόμα μια ευκαιρία για δόσεις προς το ΤΚΑ

Πολίτης

«Τρικλοποδιά ΠΑΣΥΣΥ στη μεταρρύθμιση της Δ.Υ.»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η πρώτη ρήξη για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Όπως αναφέρεται, η ΠΑΣΥΔΥ φαίνεται να αναιρεί την υπογραφή της σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. Η διαφωνία αφορά τις διατμηματικές προαγωγές στις οποίες η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων θέλει να γίνονται στη βάση αρχαιότητας παρά στη βάση προσόντων και γραπτών εξετάσεων.

«Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης για την ακρίβεια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου όπου συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πραγματική οικονομία λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Σύμφωνα με την ΟΕΒ σε σχέση με πέρσι οι τιμές σε βασικά υλικά οικοδομών έχουν τετραπλασιαστεί και κατά 100% για υλικά όπως το πλαστικό και ηλιέλαιο. Το θέμα προκαλεί και πολιτική αντιπαράθεση. Το ΑΚΕΛ για δεύτερη συνεχή μέρα βάλλει κατά της κυβέρνησης για την πολιτικής της, με τον υπουργό οικονομικών να απαντά μια μία αιχμηρή ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού και ο υπουργός οικονομικών δεν καταλαβαίνουν – είτε κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν – τι σημαίνει ακρίβεια, φτώχεια και δυσπραγία».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επιστροφή χρημάτων – Σχέδια στήριξης
  • Ετοιμάζεται το διαγνωστικό έγγραφο για ακτοπλοϊκή

Χαραυγή

 «Κραυγή απόγνωσης από βιομηχανίες και καταναλωτές για αυξήσεις - φωτιά»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το τσουνάμι νέων αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών που αναμένονται μέχρι τα Χριστούγεννα. Στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου της βουλής, κατατέθηκαν στοιχεία από επιχειρηματικούς συνδέσμους και οργανώσεις καταναλωτών τα οποία προαναγγέλλουν τις αυξήσεις τιμών. Προειδοποιούν μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το μπαράζ ακρίβειας θα συνεχιστεί για μήνες, ίσως μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι. Τα στοιχεία δείχνουν μεταξύ άλλων ότι το κόστος για εισαγωγή εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκε μέχρι 500%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το ΑΚΕΛ ετοιμάζει πακέτο προτάσεων για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Απάντηση ΠΑΣΥΣΥ προς ΥΠΟΙΚ για την «ξεδοντιασμένη» μεταρρύθμιση κα το «περιπαίξιμο»
  • Πίεση για διόρθωση χρόνιων προβλημάτων στον τουρισμό
  • Αβεβαιότητα για τον χειμερινό τουρισμό

Αλήθεια

 «Κατεπείγον στη βουλή η νομοθεσία για επέκταση της άδειας μητρότητας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το νομοσχέδιο για αύξηση της άδειας μητρότητας που θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην επιτροπή εργασίας της βουλής υπό τη μορφή του κατεπείγοντος. Τα νομοσχέδια για την άδεια μητρότητας και πατρότητας και τη γονική άδεια παρουσιάστηκαν χθες στην επιτροπή από την υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σύμφωνα με την υπουργό, με το νομοσχέδιο η άδεια μητρότητας για το δεύτερο παιδί αυξάνεται από 18 σε 22 βδομάδες και για το 3ο σε 26 βδομάδες.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το νέο διαγνωστικό έγγραφο για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Πειραιά εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στις αρχές Νοεμβρίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κοντά στο 7% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021
  • Το ΑΚΕΛ δεν μαθαίνει οικονομικά
  • Η επιτροπή σιτηρών είχε πάντα ζημιές…

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ…. ΒΡΟΧΗ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ! – Οδηγοί, βάλτε μυαλό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΥΔΥ ΣΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ Δ.Υ. – Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται να υπαναχωρεί από συμφωνία με υπ. οικονομικών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΞΤΡΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ – Ζητούν κρατική ενίσχυση για ΓεΣΥ και νοσοκομεία – Για τρύπες, βαρίδια και στρεβλώσεις μιλά ο Πετρίδης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ – ΦΩΤΙΑ – Οι τιμές σε οικοδομικά υλικά, όπως σίδερο και χαλκό, έχουν τετραπλασιαστεί