You are here

Τύπος: Η έρευνα της Επ. Κεφαλαιαγοράς ξεχωρίζει

27/03/2002 08:54
Η έρευνα που άρχισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τις εισηγμένες στο ΧΑΚ εταιρίες και αφορά το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης παραπλανητικών για το επενδυτικό κοινό, μεθόδων, κατά την παρουσίαση των ζημιών τους από επενδύσεις, είναι η είδηση που ξεχωρίζει στον σημερινό οικονομικό τύπο. Το θέμα παρουσιάζει η εφημερίδα Αλήθεια.

Συγκεκριμένα, το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» ασχολείται στο κύριο της θέμα με τον τρόπο που οι εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑΚ προέβησαν στον υπολογισμό των οικονομικών τους αποτελεσμάτων. Υπό τον τίτλο «Μεγάλη έρευνα της Κεφαλαιαγοράς για τον τρόπο παρουσίασης των ζημιών από επενδύσεις» γράφει ότι η έρευνα της κεφαλαιαγοράς αφορά την εφαρμογή στην ευχέρεια που το «Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 39» παρέχει στις εταιρίες, δηλ. την μεταφορά στα αποθεματικά, αντί στις κερδοζημιές, τις τυχόν ζημιές από αποτίμηση των επενδύσεων τους σε μετοχές.

Αλλού, γράφει ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Globalsoft και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μάριο Κληρίδη, η επιτροπή θα αποφασίσει αναλόγως.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στην εν εξελίξει συνεργασία των κομμάτων ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ – ΚΙΣΟΣ, για την υποβολή κοινής πρότασης για την φορολογική μεταρρύθμιση. Υπό τον τίτλο «Προεκλογικοί καυγάδες για το φορολογικό», γράφει ότι ενοχλημένοι από τις κινήσεις της τριμερούς συνεργασίας είναι κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τυχόν υιοθέτηση των προτάσεων της αντιπολίτευσης θα προκαλέσουν επιπρόσθετες αυξήσεις στο δημόσιο χρέος και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αλλού, γράφει ότι σε 15 μέρες θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Βουλής για την επίρριψη πολιτικών ευθυνών σε πρόσωπα που εμπλέκονται στα γεγονότα του ΧΑΚ την διετία 1999-2000. Όπως αναφέρει τέσσερις λειτουργοί της Βουλής εργάζονται πυρετωδώς, μελετώντας τα πρακτικά των 24 συνολικά συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Μήλον της έριδος τα 16 πρατήρια» φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων για την δραστηριοποίηση τέταρτης εταιρίας πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο κ. Παμπίνος Χαραλάμπους ισχυρίζεται ότι οι πρατηριούχοι είναι ανάστατοι από τη δραστηριοποίηση τέταρτης εταιρίας υποστηρίζοντας η νέα εταιρία θα επιδιώξει μελλοντικά να δημιουργήσει επιπρόσθετα πρατήρια πλήττοντας τα υφιστάμενα πρατήρια, τη στιγμή που ήδη υπάρχει υπερπληθώρα πρατηρίων.

Αλλού, γράφει ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης προωθεί την αλλαγή κανονισμών για την παραχώρηση στεγαστικών δανείων με αποπληρωμή μέχρι και 25 χρόνια.