You are here

Τύπος: Η ΓΣ της GlobalSoft

05/07/2002 09:06
Η είδηση που ξεχωρίζει στο σημερινό ημερήσιο οικονομικό τύπο είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια» για τη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Globalsoft. Άλλες ειδήσεις που αναφέρονται στα κύρια θέματα του οικονομικού τύπου είναι η έναρξη, χθες, της συζήτησης στην Ολομέλεια της βουλής για το πόρισμα των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών, αλλά και η επισημοποίηση της διαφωνίας Ρολάνδη – Αβέρωφ για το κατά πόσον η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι μεταξύ των υποψηφίων για την εξασφάλιση της δεύτερης άδειας για παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Η μόνη έρευνα κατά της
Globalsoft είναι για αποκλίσεις υποστηρίζει ο Λυκούργος». Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αλήθεια» καλύπτει τη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Globalsoft η οποία έγινε, όπως αναφέρεται, σε τεταμένο κλίμα και ο πρόεδρος της εταιρίας επικρίθηκε έντονα από μερίδα μετόχων. Αναφέρει επίσης, ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας Λυκούργο Κυπριανού η Γενική Εισαγγελία διεξάγει έρευνα εναντίον της εταιρίας για αποκλίσεις από τα προβλεπόμενα στο ενημερωτικό της δελτίο, ενώ ο νομικός της σύμβουλος είπε ότι εναντίον της Globalsoft διερευνάται υπόθεση για καθυστέρηση στην έκδοση των εξαμηνιαίων λογαριασμών της για το 2001.

Από την άλλη, ο κ. Λυκούργος Κυπριανού αναφερόμενος στη τιμή της μετοχή της Globalsoft στο ΧΑΚ επέρριψε και πάλιν τις ευθύνες για την κακή της πορεία στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για διαπραγμάτευση της υπό ειδικό καθεστώς.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Με προεκλογικό χρώμα» αναφέρεται στη έναρξη, χθες, της συζήτησης στην Ολομέλεια της βουλής για το πόρισμα των κοινοβουλευτικών επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών. Στη χθεσινή μέρα μίλησαν εκπρόσωποι μόνο του ΑΚΕΛ (Άντρος Κυπριανού) και του ΚΙΣΟΣ (Δώρος Θεοδώρου) οι οποίοι επικέντρωσαν την κριτική τους εναντίον της κυβέρνησης. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αφού προέβη σε μια ιστορική αναφορά των συγκεκριμένων συνθηκών που επικρατούσαν στη κυπριακή κοινωνία στην υπό εξέταση περίοδο, αναφέρθηκε κατά βάση στα ευρήματα του πορίσματος εξαπολύοντας μύδρους κατά χρηματιστών, μεγαλομετόχων τους οποίους κατηγόρησε για «απάτες και καλοστημένα παιγνίδια». Στη συνέχεια επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι «επιτήδειοι» εκμεταλλεύτηκαν την ανοχή και τις αδυναμίες της κυβέρνησης των αρμόδιων φορέων και οργάνων της χρηματαγοράς και των διωκτικών αρχών. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ διατύπωσε στη συνέχεια έντονες επικρίσεις κατά του Γενικού Εισαγγελέα και κατά υπουργών, κρίνοντας τη στάση τους μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος.

Για τον Δώρο Θεοδώρου γράφει ότι εκτός των επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και υπουργών, αλλά και ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων, χαρακτήρισε μειοδοσία την πράξη της βουλής να μην φορολογήσει τα κέρδη από τις χρηματιστηριακές πράξεις της περιόδου 1999.

Αλλού γράφει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση ενώνει τους εργοδοτικούς συνδέσμους ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, οι οποίοι ανακοίνωσαν την ανάληψη κοινής δράσης για την κατάργηση του φόρου 2% επί των επιχειρήσεων.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Διχογνωμίες για την κινητή τηλεφωνία». Το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται βεβαίως, στην επισημοποίηση της διαφωνίας Ρολάνδη – Αβέρωφ για το κατά πόσον η ΑΗΚ θα πρέπει να είναι μεταξύ των υποψηφίων για την εξασφάλιση της δεύτερης άδειας για παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Όπως επισημαίνεται, τη λύση αναμένεται να δώσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την επόμενη συνεδρία του μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Αλλού και υπό τον τίτλο «Έμφραγμα σε εταιρίες από επιστροφή χρημάτων» γράφει ότι η πρόταση του Νίκου Κλεάνθους για επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές πονοκεφαλιάζει αρκετές εταιρίες.