You are here

Τύπος: Η κατανομή των φόρων και η προειδοποίηση Χατζηδημητρίου

22/04/2003 08:37
Οι φορολογικές υποχρεώσεις νομικών και φυσικών προσώπων και οι φόροι που κατέβαλαν για το 2002, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες ενόψει της πλήρους ελευθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας Τάκη Χατζηδημητρίου αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του Κοινοτικού Κεκτημένου, είναι τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο οικονομικός τύπος.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «£105 εκατ. πλήρωσαν οι εταιρείες» γράφει ότι τα νομικά πρόσωπα πλήρωσαν λιγότερους φόρους σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα για το έτος 2002. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι φορολογικές υποχρεώσεις των μισθωτών (από όλους τους κλάδους) συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών ανήλθαν στα £130 εκατ., έναντι φόρων £105, 6 εκατ. που καταλογίσθηκε στα δημόσια πρόσωπα (δημόσιες, ιδιωτικές, υπεράκτιες και αλλοδαπές εταιρείες). Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος φόρος προήλθε από τις ιδιωτικές εταιρείες, κατηγορία με τον μεγαλύτερο αριθμό φορολογικών δηλώσεων που έγιναν και ακολουθούν οι υπεράκτιες, οι δημόσιες και αλλοδαπές εταιρείες.

Αλλού, γράφει ότι η τιμή πώλησης του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές παρέμεινε χθες πάνω από τα $30 το βαρέλι.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Δύσκολοι καιροί για τράπεζες» γράφει ότι σε βαθιά νερά μπαίνει από την 1η Μαΐου 2004, ο τραπεζικός τομέας, με την πλήρη ελευθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, όσον αφορά τη διακίνηση κεφαλαίων. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «επτά εντολές», όπως τις αποκαλεί, που θα βοηθήσουν τις κυπριακές τράπεζες να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό που θα επέλθει και οι οποίες είναι: Ο περιορισμός του προσωπικού, η μείωση του λειτουργικού κόστους, η αύξηση της παραγωγικότητας και η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού, η εισαγωγή σύγχρονης τεχνολογίας, η επέκταση στο εξωτερικό, η ευελιξία στις πολιτικές που ακολουθεί τόσο η συντεχνιακή όσο και η εργοδοτική πλευρά.

Αλλού, γράφει ότι η ΑΤΗΚ αναμένει «στο ακουστικό» για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της μετοχοποίησης ή μη του Ημικρατικού Οργανισμού.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Νέες εξετάσεις εναρμόνισης στις 27 Ιουνίου» στο κύριο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας Τάκη Χατζηδημητρίου, αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του Κοινοτικού Κεκτημένου. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, μέχρι τις 27 Ιουνίου 2003 η Κύπρος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλα τα εκκρεμούντα θέματα που αφορούν την εναρμόνιση, ενώ έξη μήνες πριν από την ένταξη - 1η Μαΐου 2004 – θα πρέπει να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως μέλος της Ένωσης, ενώ σε περίπτωση που αποτύχει να ανταποκριθεί, τότε «θα υποστεί συνέπειες και θα ληφθούν επώδυνα μέτρα για τον κύπριο πολίτη τα οποία θα αφορούν μεταξύ άλλων, την αδυναμία εκταμίευσης χρημάτων και την παρεμπόδιση της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων.

Αλλού, γράφει ότι το Μάρτιο μειώθηκαν κατά 34% οι τουριστικές αφίξεις.