You are here

Τύπος: Η Κεντρική αναμένει τη Φρανκφούρτη

29/11/2019 06:42

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από την Κεντρική Τράπεζα για τον μηχανισμό παραπόνων, το νέο πλαίσιο υπολογισμών των τελών κυκλοφορίας που τίθεται σε εφαρμογή από 1η Δεκεμβρίου και οι αιτήσεις για το σχέδιο Εστία που είναι απογοητευτικές μέχρι στιγμής, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Η Κεντρική αναμένει τη Φρανκφούρτη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από την Κεντρική Τράπεζα για τον μηχανισμό παραπόνων. Μιλώντας χθες στην επιτροπή οικονομικών, ο διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου, με αφορμή τον προϋπολογισμό του 2020, εξήγησε στους βουλευτές τους λόγους καθυστέρησης από τις αρχικές προβλέψεις. Ο κ. Ηροδότου παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση σε σχέση με τη δέσμευση που ανέλαβε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. Ανέφερε ότι το κείμενο για τον μηχανισμό το έστειλαν στην ΕΚΤ και έχουν λάβει την πρώτη δόση ανεπίσημων σχολίων, χωρίς όμως να εισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η πώληση του πακέτου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου ύψους €90,8 εκ. προς την Gordian Holdings, οι αναδιαρθρώσεις αλλά και η διαγραφή δανείων οδήγησαν στη μείωση των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το μπαλάκι στις τράπεζες για την επόμενη μέρα του Εστία  
  • Πωλήσεις πέραν τους ενός δισεκατομμυρίου – Η μονάδα ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου (REMU) συνεχίζει να καταγράφει κέρδη
  • Με φειδώ δάνεια και καταθέσεις τον Οκτώβριο
  • Κυπριακή Ριβιέρα – Μελέτη από το υπ. τουρισμού για προώθηση Ακάμα, Πόλης και Πύργου

Πολίτης

 «Νέα τέλη κυκλοφορίας από 1/12»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το νέο πλαίσιο υπολογισμών των τελών κυκλοφορίας που τίθεται σε εφαρμογή από 1η Δεκεμβρίου.  Όπως αναφέρεται, τα νέα τέλη κυκλοφορίας είναι «πράσινα». Η φιλοσοφία τους δηλαδή στηρίζεται στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και στην αντιρρυπαντική τεχνολογία που διαθέτουν. Τα οχήματα που εκπέμπουν χαμηλή μάζα CO2 και είναι νεότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα πληρώνουν χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, ενώ τα οχήματα που έχουν υψηλότερες εκπομπές CO2 και είναι παλαιότερης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα «τιμωρούνται».

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι με θετικό πρόσημο κλείνει το 2019 για τον κυπριακό τουρισμό με την προοπτική και το 2020 ναι είναι άλλη μια θετική χρονιά.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο για μετά το Εστία
  • Moneyval και διαβατήρια
  • Τα επόμενα βήματα στη σκακιέρα της ενέργειας
  • Πρωτιά για το IDEA

Χαραυγή

 «Διοικητής: Οι τράπεζες να εξετάσουν το χειρισμό όσων μείνουν εκτός Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού της ΚΤΚ ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. Ο διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου χαρακτήρισε τις μέχρι σήμερα αιτήσεις για το σχέδιο Εστία απογοητευτικές και κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσων ενδεχομένως μείνουν εκτός του σχεδίου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι άνοιγμα στην αμερικανική αγορά σε συνεργασία με το Ισραήλ προανήγγειλε ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χωρίς όραμα και ο φετινός προϋπολογισμός του υπουργείου εργασίας
  • Πλήρης κατάργηση της πλαστικής σακούλας
  • Νέες ευκαιρίες εργοδότησης στην Ευρώπη
  • Περδίος: Ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από το κλείσιμο της Thomas Cook

Αλήθεια

 «Γύρισαν την πλάτη στο Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή παρουσίαση του προϋπολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. Ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, χαρακτήρισε απογοητευτικές τις μέχρι σήμερα αιτήσεις για το σχέδιο Εστία και κάλεσε τις τράπεζες να εξετάσουν τον τρόπο χειρισμού όσον ενδεχομένως μείνουν εκτός του σχεδίου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε προς τον πρόεδρο της ΡΑΕΚ ότι βρισκόμαστε οριστικά στην πορεία υλοποίησης απόφασης που θα επιτρέψει την έλευση φυσικού αερίου μέχρι το 2021.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν μας επηρεάζει το κλείσιμο της Thomas Cook – Υφυπουργός τουρισμού

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ – Αναταράξεις μεγατόνων από το πόρισμα της επιτρόπου διοικήσεως για την αυτοκτονία του Στυλιανού

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΘΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – Συγκλονίζει η ανάγνωση του πορίσματος Λοττίδη για τη χρόνια αμέλεια αρμοδίων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

«ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙ» – Μαρία Λοττίδη στον «Φ»: Με ελάχιστη βοήθεια δεν θα χάναμε τον Στυλιανό

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Η ΓΥΜΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ