You are here

Τύπος: «Η Κύπρος άνοιξε και σας περιμένει»

26/05/2020 07:21

Η προσέλκυση τουριστών μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών για άνοιγμα των αεροδρομίων και ξενοδοχείων, το έκτακτο πακέτο κινήτρων το οποίο θα απευθύνεται προς τις αεροπορικές εταιρείες και η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για την πορεία του σχεδίου Εστία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «’Η Κύπρος άνοιξε και σας περιμένει’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η προσέλκυση τουριστών μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών για άνοιγμα των αεροδρομίων και ξενοδοχείων. Όπως αναφέρεται, σε συνεχείς επαφές βρίσκονται το υφυπουργείο τουρισμού και η Hermes Airports για την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, ενώ διαρκείς είναι οι συζητήσεις μαζί με μεγάλους tour operators του εξωτερικού. Αυτή η βδομάδα, αλλά και η επόμενη, θα είναι καθοριστικές για την πορεία των κρατήσεων, καθότι θα φανερώσει εάν το ενδιαφέρον των τουριστικών πρακτόρων θα μετουσιωθεί σε πράξη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μπορεί το λιανικό εμπόριο να έχει ανεβάσει ρολά από τις 4 Μαΐου, αλλά η κίνηση προς το παρόν στα καταστήματα δεν είναι τέτοια που οι έμποροι να μπορούν να πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους, στις οποίες συγκαταλέγεται το ενοίκιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Θα υπογράφουν ειδικό έγγραφο – Όσοι φθάνουν στην Κύπρο θα πρέπει να απαντούν σε συγκεκριμένα ερωτήματα
  • Διοικητικές ζυμώσεις στην Ελληνική
  • Η πτώχευση της Hertz και η Κύπρος
  • Με ευρωπαϊκό φιρμάνι θωράκιση εσόδων

Πολίτης

 «Οικονομικά κίνητρα για τις αερογραμμές»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι το έκτακτο πακέτο κινήτρων το οποίο θα απευθύνεται προς τις αεροπορικές εταιρείες. Το έκτακτο πακέτο κινήτρων που μελετά η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στην αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας την ώρα που οι αερομεταφορείς είναι διστακτικοί να βάλουν πτήσεις. Ο υπουργός μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε στην εφημερίδα ότι το σχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα είναι σε ισχύ για τρεις με έξι μήνες, θα είναι κλιμακωτό και το κράτος θα επιχορηγεί, σε κάποιο ποσοστό βεβαίως που ακόμη δεν είναι γνωστό, το 40% της πληρότητας των αεροσκαφών.

«Προς έγκριση 152 αιτήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για την πορεία του σχεδίου Εστία. Εκπρόσωπος του υπουργείου εργασίας εξήγησε πως πολλές αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω κριτηρίων διαμονής, η αξία της κύριας κατοικίας υπερέβαινε του ορίου των €350 χιλ., ή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν ξεπερνούσαν το 20% των συνολικών τους δανείων. Από τις 68 περιπτώσεις μη βιώσιμων, οι 55 ήταν πραγματικά βιώσιμες, ενώ 13 περιπτώσεις αφορούσαν αναδιαρθρώσεις που έγιναν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017. Η επιτροπή ζήτησε να παραταθεί για άλλες 15 ημέρες η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις μη συμπληρωμένες αιτήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε αναστολή €1,9 δισ. – Αυξάνονται οι δανειολήπτες που βάζουν στον πάγο δόσεις
  • Συνδυασμός μέτρων – Σχέδιο σε τέσσερις πυλώνες για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία
  • Στο μικροσκόπιο εκδήλωση της ΕΚΚ
  • Ευρωπαϊκές συστάσεις επιβεβαιώνουν θέσεις του ΚΕΒΕ

Χαραυγή

 «Αποδείχθηκε αναποτελεσματικό το ‘Εστία’»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για την πορεία του σχεδίου Εστία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην επιτροπή, από τους 15 χιλ. δυνητικά δικαιούχους που είχε εκτιμήσει αρχικά το υπουργείο οικονομικών, μόνο 5.639 υπέβαλαν αίτηση. Μάλιστα από αυτές μόνο 1.204 είναι πλήρως συμπληρωμένες, ενώ οι υπόλοιπες 4.435 θεωρούνται μη συμπληρωμένες αφού υπολείπονται στοιχείων και πιστοποιητικών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα €10,2 δισ. ανήλθαν τα δάνεια τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα που δίνει το δικαίωμα στον δανειολήπτη να αναστείλει την καταβολή της μηνιαίας δόσης του μέχρι τον Δεκέμβριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΕΑΤ: Οι τράπεζες μπορούν να αντέξουν τις πιθανές απώλειες
  • Απευθείας ανάθεση σε εταιρεία υπουργού και με χαιρετισμό του ΠτΔ
  • Πτώση στο εμπόριο τον Μάρτιο λόγω των μέτρων του κορωνοϊού
  • Προειδοποιεί με καμπάνα από ΕΕ για τα κουπόνια αντί αποζημιώσεις

Αλήθεια

 «Ζήτησε παράταση 15 ημερών στο σχέδιο Εστία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών για την πορεία του σχεδίου Εστία. Όπως αναφέρεται, η επιτροπή ζήτησε νέα παράταση 15 ημερών στο σχέδιο Εστία, πέραν της διορίας της 30ης Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος σε όσους είχαν υποβάλει αίτηση με ελλιπή στοιχεία να την συμπληρώσουν και να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το υπό διαμόρφωση plan B για τη στήριξη της οικονομίας συζήτησαν χθες εκτενώς εκπρόσωποι εργοδοτικών και άλλων οργανώσεων σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο €1,19 δισ. οι δόσεις που έχουν ανασταλεί – Κεντρική Τράπεζα
  • Υπό εξέταση ακόμη η «ασφαλής ζώνη» Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
  • Στο επίκεντρο άνοιγμα ξενοδοχείων και διαδικτυακή εκστρατεία – Σύσκεψη για τον τουρισμό
  • Μουδιασμένο το λιανεμπόριο λόγω κορωνοϊού

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΑΡΑΧΑΛΑΡΩΣΑΜΕ! – Ο επιδημιολόγοι ανησυχούν για φαινόμενα συνωστισμού σε χώρους αναψυχής και παραλιακά μέτωπα και προειδοποιούν με επαναφορά μέτρων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ – Γ. Καρούσος: «Κλιμακωτή επιχορήγηση για το 40% της πληρότητας»

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ – Συναγερμός για τις πυρκαγιές – Τρεις συλλήψεις ενώ ψάχνουν των εμπρηστή στην Αγλαντζιά

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ «ΕΣΤΙΑ»