You are here

Τύπος: Η Κύπρος πλατφόρμα για τα ΕΛ.ΠΕ.

23/10/2002 09:11
Κυρίαρχο θέμα στον ημερήσιο οικονομικό τύπο, αποτελούν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του ελλαδικού Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή την είσοδο στην κυπριακή αγορά με την εξαγορά των 70 πρατηρίων που απέκτησε ο Όμιλος από την ΒΡ.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «ΕΛ.ΠΕ: Η ΒΡ είναι μόνο η αρχή» γράφει ότι τα 70 πρατήρια που απέκτησε ο Όμιλος, που ελέγχεται από το ελληνικό δημόσιο, αποτελούν την αφετηρία για την επέκταση των εργασιών του σε καθοριστικούς ενεργειακούς τομείς της Κύπρου, καθώς επίσης και η αξιοποίηση του νησιού ως κέντρου για την επέκταση του Ομίλου στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι πιθανές μελλοντικές εξελίξεις στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων και οι σχεδιασμοί για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν αφήνουν αδιάφορα τα ΕΛ.ΠΕ.

Το κόστος για τον Όμιλο των ΕΛ.ΠΕ από την εξαγορά της ΒΡ Κύπρου ανέρχεται γύρω στα 60 εκατ. στερλίνες, ποσό που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, αφενός την μητρική ΒΡ της Βρετανίας που αναζητούσε κονδύλια για να καλύψει μεγάλες επενδύσεις στην κεντρική Ευρώπη, χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό, αφετέρου για τον ελλαδικό όμιλο που θεωρεί ότι η κερδοφορία και τα μελλοντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα καλύπτουν το κόστος.

Αλλού, γράφει ότι αλλάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κανονισμοί για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Αφετηρία και βάση η Κύπρος για την ΕΛ.ΠΕ.». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η χθεσινή – κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου - σχετική δήλωση του Προέδρου του ΔΣ Γιώργου Μωραΐτη ότι ως Όμιλος «θέλουμε να εμπλακούμε όσο περισσότερο μπορούμε στον ενεργειακό τομέα με αφετηρία και βάση την Κύπρο», κάνει σαφές ότι η εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΒΡ δεν αποτελεί μια απλή συμφωνία, αλλά φανερώνει το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προτίθεται ο Όμιλος να αναπτύξει στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Αλλού, προβάλλει τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με τις τελευταίες προβλέψεις για την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Στο στόχαστρο δύο εταιρείες» γράφει ότι τέθηκαν στη διάθεση της Νομικής Υπηρεσίας οι φάκελοι των δύο πρώτων εταιρειών που αφορούν στις καταγγελίες 41 επενδυτών. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, με βάση τα ευρήματα του πορίσματος, «οι δύο εταιρείες έχουν παραβιάσει τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, ενώ ο βασικός λόγος της παραπομπής τους είναι τα 18 αδικήματα, που εκ πρώτης όψεως διαπιστώθηκε ότι έχουν διαπραχθεί από τα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων».

Η μία από τις δύο αυτές εταιρείες, προστίθεται, απασχολεί και τη Διερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ, ενώ από το μικροσκόπιο του ποινικού ανακριτή αναμένεται να περάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και άλλη εταιρεία που απασχολεί τον Πρόεδρο της Διερευνητικής Επιτροπής, Γιάννη Παπαδόπουλο, και τους συνεργάτες του, εταιρεία «που εντάσσεται σε τραπεζικό οργανισμό».

Αλλού, γράφει ότι σύμφωνα με τις έρευνες για τα τελευταία 17 χρόνια, σε όλα τα επαρχιακά κτηματολόγια, μόνο στην Πάφο έγιναν οι γνωστές παρατυπίες με την εγγραφή ιδιωτικών εταιρειών ως μελών ΣΠΕ, οι οποίες απέφυγαν να καταβάλουν τα οφειλόμενα ενυπόθηκα τέλη.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.