You are here

Τύπος: Η μεταρρυθμιστική παρακαταθήκη του Χάρη

30/10/2019 07:05

Η χθεσινή έναρξη της συζήτησης στην επιτροπή οικονομικών της βουλής του κρατικού προϋπολογισμού 2020, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και η πρόταση για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο δρ Θεόδωρος Ζαχαριάδης για το υπουργείο οικονομικών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Η μεταρρυθμιστική παρακαταθήκη του Χάρη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2020, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Όπως αναφέρεται, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες άρχισαν το 2013 χωρίς ακόμη αποτέλεσμα. Χθες ενώπιον την επιτροπής ο κ. Γεωργιάδης επανέφερε στο προσκήνιο τη μετοχοποίηση της Cyta και την παραχώρηση του κρατικού λαχείου σε επενδυτή. Ο υπουργός ανέφερε πως στα νομοσχέδια έχουν τροποποιηθεί οι αρχικές θέσεις της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η ανάλυση των στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών, κατοίκων εσωτερικού ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου €23,48 δισ. παραμένοντας σταθερές από την αρχή του χρόνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Πράσινο» για ταμεία υγείας ημικρατικών
  • Να γίνουν αλλαγές ουσίας στα ταμεία προνοίας
  • Λίγο ευκολότερο το Doing Business
  • Πιθανή παράταση για το σχέδιο Εστία

Πολίτης

 «Αυξανόμενος φόρος στα καύσιμα»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η πρόταση για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει ο δρ Θεόδωρος Ζαχαριάδης για το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μεταρρύθμιση θα είναι ουδέτερη δημοσιονομικά και η ΣΕΚ ήδη πιέζει ώστε τα έσοδα από τη φορολόγηση της ρύπανσης και κυρίως των καυσίμων κίνησης, στα οποία θα μπει ένας σταδιακά αυξανόμενος φόρος, να επιστραφούν με τη μορφή της ελάφρυνσης της φορολογίας εισοδήματος. Χθες ο υπουργός οικονομικών μιλώντας στη βουλή επανέλαβε πως η κατεύθυνση είναι η μετακίνηση από τη φορολόγηση του εισοδήματος και του πλούτου σε δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι το υπουργείο εργασίας και το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων ανοίγουν τον φάκελο «ασφαλιστικό» με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου των συνταξιοδοτικών παροχών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μείωση φόρου εισοδήματος η τάση – Ουδέτερη δημοσιονομικά φορολογία – Επιστροφή εσόδων στους πολίτες
  • Χειμερινές εμπειρίες για επισκέπτες – Λάρνακα
  • Ξεκίνησε η ανέγερση των «ιερών» φοιτητικών εστιών
  • Ασπίδα τα πλεονάσματα – Δυνατότητα δημοσιονομικής επέκτασης, αν χρειαστεί

Χαραυγή

 «’Αναπτυξιακός, αντικοινωνικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός του 2020’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 στην επιτροπή οικονομικών. Όπως αναφέρεται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «αναπτυξιακό, αντικοινωνικό και αντιλαϊκό το κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, υποδεικνύοντας ότι απέχει κατά πολύ από τις ανάγκες της κοινωνίας.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης ετοίμασε επιθετικό πλάνο για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 90,5% εντός της επόμενης τριετίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συζητούν κατάργηση της αποκοπής 12% για πρόωρη σύνταξη
  • Χάρης Γεωργιάδης: «Όλα έτοιμα» για τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις
  • 4 εκ. ευρώ για αγορά εξειδικευμένου εξοπλισμού για την ΚΥΠ
  • Αύξηση στις καταθέσεις, αλλά και στα δάνεια

Αλήθεια

 «Από διεθνές ‘κόσκινο’ οι πολιτογραφήσεις»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει από «κόσκινο» όλες τις πολιτογραφήσεις που έγιναν πριν από το 2018. Για τον σκοπό αυτό, σημειώνεται, θα εμπλέξει στον επανέλεγχο τρεις εξειδικευμένους ξένους οίκους. Οι τρεις ξένες εταιρείες που έχουν επιλεγεί είναι Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting.

«Βάζει προς για εξόφληση και του δανείου ΔΝΤ»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η έναρξη της επίσημης διαδικασίας για την πρόωρη και πλήρη εξόφληση του δανείου που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από το ΔΝΤ που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2020. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διεκδικεί αυξήσεις και επαναφορά ΑΤΑ – Παγκύπρια συνδιάσκεψη ΣΕΚ
  • Οκτώ προτάσεις για τους δανειολήπτες – Αβέρωφ Νεοφύτου
  • Εξαγορά του ποσοστού Metlife στην Hellenic Alico
  • Αύξηση €304 εκ. για καταθέσεις και €20 εκ. για δάνεια

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΕΣ «ΚΟΣΚΙΝΟ» ΟΙ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ – Με εμπλοκή τριών διεθνών οίκων ο επανέλεγχος όλων των, προ του 2018, εγκρίσεων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ – Ο «Π» αποκαλύπτει την πρόταση για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΣΕ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ – Μαζική ένταξη στο ΓεΣΥ ανατρέπει την αρνητική εικόνα – Καλύπτονται πια όλες οι ειδικότητες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ