You are here

Τύπος: Η μετοχική δομή της Ελληνικής

15/03/2019 06:57

Οι δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων που ανάρτησε χθες στο ηλεκτρονικό του σύστημα το τμήμα φορολογίας, καθώς και η σημερινή ανακοίνωση από την Ελληνική Τράπεζα των αποφάσεων του ΔΣ για τα δικαιώματα προτίμησης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Έτοιμες 270 χιλ. e-δηλώσεις φόρου»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων που ανάρτησε χθες στο ηλεκτρονικό του σύστημα το τμήμα φορολογίας. Όπως αναφέρεται, από χθες 270 χιλ. φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και παράλληλα να πληρώσουν τον απαιτούμενο φόρο μέσω της JCC Smart. Η περίοδος υποβολής της δήλωσης και πληρωμής του φόρου ισχύει μέχρι την 31η Ιουλίου 2019. Ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μιλώντας στην εφημερίδα δήλωσε πως φέτος είναι ακόμη πιο απλή η διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η βουλή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τους κανονισμούς για τις εισφορές που θα καταβάλλουν οι κρατικοί αξιωματούχοι και δημόσιο υπάλληλοι για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ, οι οποίες είναι 1,8% επί των μηνιαίων απολαβών τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στις 3,390 αυξήθηκαν οι κενές θέσεις στο τέλος του 2018
  • Jumbo: €50 εκ. πωλήσεις στην Κύπρο
  • Περισσότεροι κατά 1.085 οι δημόσιοι
  • Νέοι και παλιοί μαζί – Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τους μετόχους της Ελληνικής

Πολίτης

 «Η μετοχική δομή της Ελληνικής»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σημερινή ανακοίνωση από την Ελληνική Τράπεζα των αποφάσεων του ΔΣ για την κατανομή των αδιάθετων δικαιωμάτων προτίμησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, πριν την άσκηση των δικαιωμάτων η Wargaming κατείχε το 24,92% των μετοχών, η Third Point το 26,20%, η Δήμητρα το 10,05%, η EBRD το 5,37% και λοιποί μέτοχοι το 33,46%.  Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης των δικαιωμάτων εκτιμάται ότι οι τρεις μέτοχοι θα κατέχουν από περίπου 20% και συγκεκριμένα η Wargaming, η Δήμητρα και η Pimco, ενώ η Third Point περιορίζεται στην περιοχή του 12%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κρίνεται σήμερα από την ολομέλεια της βουλής η τύχη των δύο προτάσεων νόμου για αλλαγές στο ταμείο αλληλεγγύης προκειμένου αυτό να προικοδοτηθεί και με κρατικά ακίνητα αλλά και να διευκρινιστεί πως ο ρόλος του θα είναι η αποκατάσταση όσων επηρεάστηκαν από το bail in στις τράπεζες το 2013.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κυπριακή «απόβαση» στη Νοτιοανατολική Ασία
  • Έλλειμμα €271,6 εκ. – Εξωτερικό εμπόριο
  • Πάνω από 68 χιλ. – Περισσότεροι στον ευρύ δημόσιο τομέα
  • Νέοι κανόνες για ΜΕΔ – Μέτρα για λιγότερα κόκκινα δάνεια ενέκρινε η ευρωβουλή

Χαραυγή

 «Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει πολιτική ευθιξία»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η απόδοση ευθυνών που καταλογίζει το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι το πόρισμα αναλύει ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού.  Καταγγέλλει επίσης ότι η κατάρρευση του Συνεργατισμού ήταν αποτέλεσμα στοχευμένων και μεθοδευμένων πολιτικών της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι κενές θέσεις στην οικονομία ανήλθαν στις 3.390.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για  προστασία περιουσιακών στοιχείων ΣΚΤ
  • Διαφάνεια των ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων
  • Εμπλέκουν Κωνσταντίνου, Κουλία και Παναγιώτου
  • Μηνύματα από συντεχνίες για ταμεία υγείας

Αλήθεια

 «Όλοι αναμάρτητοι»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι την ώρα που συνεχίζεται ο σάλος για τα κόκκινα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, βουλευτές και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν διαρρεύσει, σπεύδουν είτε να διαψεύσουν ότι είχαν τέτοια δάνεια ή επωφελήθηκαν από οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταχείριση, ή να δώσουν εξηγήσεις γιατί άφησα τα δάνεια τους να κοκκινίσουν.  Την ίδια ώρα, σημειώνεται, και εμπλεκόμενα πρόσωπα αλλά και κόμματα κάνουν λόγο για σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές ονομάτων.

 «Κτυπούν στην αγορά της Ασίας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας που περιέλαβε στην αναθεωρημένη στρατηγική και το πλάνο δράσης του για το 2019 ο Κυπριακός Οργανισμός προώθησης επενδύσεων Invest Cyprus.  Στόχος είναι η αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν για συνεργασία σε διάφορους τομείς της οικονομίας με αναπτυσσόμενες χώρες όπως μεταξύ άλλων η Ιαπωνία, η Ινδονησία, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Λανθασμένη η αναπομπή του προέδρου – Ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές
  • Αύξηση απασχόλησης στον δημόσιο τομέα
  • Σημαντική ετήσια αύξηση – Κενές θέσεις

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΙ – Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα δίνουν εξηγήσεις για «κόκκινα» δάνεια και μιλούν για σκόπιμες και επιλεκτικές διαρροές

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ – Πυρά δημάρχου Αμμοχώστου και καταστημένων σε Λεμεσό και Λευκωσία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΓΕΣΥ – Οι γιατροί του δημοσίου προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόσπασης τους στον ΟΚΥπΥ

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΙΞΙΑ