You are here

Τύπος: Η νέα εμπλοκή του Π. Σαββίδη σε υπό διερεύνηση εταιρεία του ΧΑΚ

24/10/2002 09:09
Η νέα, έστω και με έμμεσο πλην σαφή τρόπο, εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου του ΧΑΚ Παύλου Σαββίδη, σε άλλη υπό διερεύνηση εταιρεία του χρηματιστηρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι η είδηση που ξεχωρίζει σήμερα στον οικονομικό τύπο.
Άλλο θέμα που ξεχωρίζει, είναι και η παρουσία στην Κύπρο κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ξεσκονίζουν την Avacom Net Services» γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά ύστερα από σχετική καταγγελία του Συμβουλίου του ΧΑΚ, επί προεδρίας Πάρι Λένα, το ενδεχόμενο παραπλανητικών πληροφοριών στο ενημερωτικό της δελτίο. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Avacom Net Services στο ενημερωτικό δελτίο της ανακοίνωσε σειρά έργων και δραστηριοτήτων τις οποίες ανέλαβε να εκτελέσει, καθώς και τη συμμετοχή της εταιρείας σε υπάρχουσες εμπορικές εταιρείες μέσω εξαγορών ποσοστών, για τη χρήση των προϊόντων και υπηρεσιών τους στο ηλεκτρονικό και διεπιχειρησιακό εμπόριο. «Ωστόσο», σημειώνεται στο ρεπορτάζ, «όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία στην ετήσια έκθεση της και στους λογαριασμούς για το 2001, το μεγαλύτερο ποσό που αντλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της - £13,4 εκατ. – διοχετεύθηκε σε οφειλές από συγγενικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα η εταιρεία είχε προχωρήσει σε δανεισμό προς τις συγγενικές της εταιρείες, με το μεγαλύτερο ποσό - £8,8 εκατ. – να διοχετεύθηκε στην Avacom Computer Services, της οποίας πρόεδρος ήταν τότε ο Παύλος Σαββίδης, νυν πρόεδρος του ΧΑΚ.

Αλλού, στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» αναφέρεται ότι στο μικροσκόπιο της τακτικής συνεδρίας του Συμβουλίου του ΧΑΚ, θα τεθεί και σήμερα η White Knight.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται στο βασικό του θέμα με την παρουσία στο νησί κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Υπό τον υπέρτιτλο «Κρίσιμη αξιολόγηση από το IMF» γράφει ότι το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει σημαντικό γεγονός την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από το IMF, ενώ στον επίτιτλο του ρεπορτάζ σημειώνεται η χθεσινή είδηση που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Stockwatch, σύμφωνα με την οποία «Ο Economist (EIU) καθηλώνει στο 1,7% την αύξηση του ΑΕΠ».

Σε σχέση με τις προοπτικές της οικονομίας για το 2003, προστίθεται στο ρεπορτάζ, προηγούμενη ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το IMF και το υπουργείο αναμένουν μεγέθυνση της οικονομίας της τάξης του 4%. Ωστόσο, «στην ίδια ανάλυση γινόταν σαφές από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι προβλέψεις αυτές θα διαφοροποιηθούν αισθητά σε περίπτωση που υπάρξει πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ».

Αλλού, γίνεται σύγκριση στα επίπεδα της αξίας της τιμής των μετοχών, από τη μια τον Οκτώβριο του 1999 και από την άλλη στα σημερινά επίπεδα της τιμής των μετοχών.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Οι επιδοτήσεις της ΕΕ απαιτούν την οργάνωση των γεωργών». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, τέλος Νοεμβρίου καταργείται το μονοπωλιακό καθεστώς όλων των Συμβουλίων διάθεσης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, λόγω εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επισημαίνεται η επιβεβλημένη αναγκαιότητα για μετατροπή τους σε τοπικές ομάδες - οργανώσεις. Συμβούλια όπως το ΣΕΚΕΠ, τα συμβούλια εμπορίας Πατατών και Καρότων και η Επιτροπή Σιτηρών, σημειώνει το ρεπορτάζ, «θα μετασχηματιστούν για εξυπηρέτηση του άλλου σκοπού» ενώ προστίθεται ότι ήδη το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ενημέρωσε σχετικά τα διάφορα συμβούλια, τα οποία σε συνεννόηση με το υπουργείο εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Αλλού, γράφει ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός προμηθευτής της Κύπρου.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.