You are here

Τύπος: Η νέα βιομηχανία των κόκκινων δανείων

05/12/2019 06:51

Η τραπεζική βιομηχανία που αναπτύσσεται γύρω από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου όπου ενέκρινε νέες δαπάνες με κοινωνικό πρόσημο, η νέα μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η αύξηση των χρεώσεων στα δάνεια από τις τράπεζες και τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Νοέμβριο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Στήθηκε νέα βιομηχανία για τα ΜΕΔ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η παράλληλη τραπεζική βιομηχανία που αναπτύσσεται γύρω από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι τραπεζικές διοικήσεις μικρών και μεγάλων τραπεζών βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μειώσουν την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονται στα €9,7 δισ. τέλος Ιουνίου 2019. Οι λύσεις είναι πωλήσεις προβληματικών δανείων και ανάθεση σε εταιρείες για την είσπραξη των επισφαλών απαιτήσεων. Στη διαδικασία προετοιμασίας να πωλήσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων με λογιστική αξία πέραν των €2 δισ., το γνωστό Helix 2, βρίσκεται η Τρ. Κύπρου. Η Ελληνική εξετάζει την ενδεχόμενη πώληση ΜΕΔ και έχει ξεκινήσει ένα στάδιο προετοιμασίας για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διάφορων μεθόδων μείωσης τους.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη βδομάδα ενέκρινε την πλήρωση 213 κυβερνητικών θέσεων. Πρόκειται μεταξύ άλλων για 142 θέσεις στη δημόσια υπηρεσία και για 51 θέσεις στους οργανισμούς δημόσιου δικαίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε πτωτική πορεία τα νέα δάνεια τον Οκτώβριο
  • Κέρδη €5 εκ. για Eurobank Cyprus το 9μηνο
  • Πρώτη προβολή της ταινίας Jiu Jitsu
  • Μόδα το Airbnb;

Πολίτης

 «Χτίζει συναίνεση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου όπου ενέκρινε νέες δαπάνες με κοινωνικό πρόσημο, ικανοποιώντας αιτήματα του ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το έτος 2019 αποφασίστηκε όπως προχωρήσει σε αύξηση της χορηγίας σε όσους λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου κατά €19 εκ. Επιπλέον αποφάσισε μεταξύ άλλων την αύξηση της πρόνοιας του στεγαστικού σχεδίου αναζωογόνησης ορεινών και ακριτικών περιοχών κατά 50% και αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς κατοίκους κοινοτήτων με υψόμετρο 600 μ. και άνω κατά €2.5 εκ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι κέρδη μετά από φόρους ύψους €34,8 εκ. και περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών της δεικτών ανακοίνωσε η Eurobank Κύπρου για το εννεάμηνο του 2019.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Γυναικεία υπόθεση – Ποιοι ψάχνουν σήμερα εργασία στην Κύπρο
  • Συμφωνία για τη βιώσιμη ανάπτυξη – Τράπεζα Κύπρου
  • Πράσινο φως για την εκταμίευση των €767 εκ. – Το Eurogroup ενέκρινε την επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν Κεντρικές Τράπεζες
  • Τρίτη συνεδρίαση με απώλειες – ΧΑΚ 

Χαραυγή

 «Μείωση επιτοκίων στις καταθέσεις και αύξηση των χρεώσεων στα δάνεια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις και η αύξηση των χρεώσεων στα δάνεια από τις τράπεζες. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Οκτώβριο το μέσο επιτόκιο το οποίο προσφέρουν οι τράπεζες στα νοικοκυριά για καταθέσεις με προθεσμία μέχρι ένα έτος μειώθηκε στο 0,12% σε σύγκριση με 0,16% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο το κόστος δανεισμού για αγορά κατοικίας αυξήθηκε στο 2,94% σε σύγκριση με 2,84% τον προηγούμενο μήνα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με απεργιακά μέτρα αλλά και ποινικές αγωγές εναντίον των μελών της διοίκησης της ΚΕΔΙΠΕΣ, προειδοποιεί η ΕΤΥΚ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χωρίς επίδομα ένας στους τέσσερις άνεργους στις λίστες του υπουργείου
  • Eurobank Κύπρου: Κέρδη €35 εκ. το πρώτο εννεάμηνο
  • €9 εκ. για επιχορήγηση της ταινίας Jiu Jitsu
  • CEO Τράπεζας Κύπρου: Είμαστε ένα κοινωνικά υπεύθυνος οργανισμός

Αλήθεια

 «Σε χαμηλά δεκαετίας ο αριθμός των ανέργων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους εγγεγραμμένους άνεργους τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τέλος Νοεμβρίου 2019 έφθασε τα 24.495 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Νοέμβριο 2019 μειώθηκε στα 20.860 πρόσωπα σε σύγκριση με 21.233 τον προηγούμενο μήνα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Οκτώβριο του 2019 τα συνολικά νέα δάνεια παρουσίασαν μείωση και έφθασαν στα €262,6 εκ. σε σύγκριση με €404,2 εκ. τον προηγούμενο μήνα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Καθαρά κέρδη €35 εκ. το εννιάμηνο – Eurobank Cyprus
  • Ελκυστικά πακέτα για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – ΠΑΣΥΞΕ
  • Νέα πολιτική αποσκευών και μείωση τιμών εισιτηρίων – Cyprus Airways
  • Αποτιμά θετικά πρόταση της Κομισιόν για μηχανισμό ΜΕΔ – DBRS

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΣΕΙΣ ΔΙΩΧΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΕΙΤΕ – Σκληρή γλώσσα του υπουργού υγείας προς τους γιατρούς που πάλι θα απεργήσουν

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ – Ρηματική διακοίνωση Λευκωσίας προς Άγκυρα με fax στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ – Με δύο γνωματεύσεις στη μάχη των συγχωνεύσεων κοινότητες και δήμαρχοι

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ!