You are here

Τύπος: Η ομιλία Κληρίδη για τον Κρατικό Προϋπολογισμό

11/10/2002 08:56
Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη για τον Κρατικό προϋπολογισμό του 2003, ενώπιον της Ολομέλειας του Νομοθετικού Σώματος, είναι το θέμα το οποίο κυριαρχεί στα ρεπορτάζ του σημερινού οικονομικού Τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Κληρίδης: Επιβεβαίωση από την ΕΕ» τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θεώρησε επιβεβλημένο λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές να προχωρήσει σε ένα απολογισμό των επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, σημειώνοντας μάλιστα στον επίτιτλο «Σε προεκλογικό ύφος η ομιλία για τον προϋπολογισμό του 2003».

Αιτιολογώντας τον τίτλο του ρεπορτάζ, αναφέρεται ότι ο υπουργός Οικονομικών επικαλέσθηκε τις διαπιστώσεις της Έκθεσης της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θεωρεί την οικονομία έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ, από τώρα» ενώ κάνει «ξεκάθαρη αναφορά για τις πολύ καλές επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας την περίοδο 1997 – 2001. Ο κ. Κληρίδης επικαλέσθηκε και τις θετικές αξιολογήσεις από τις Βρυξέλλες για το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ), αλλά και την προσπάθεια της Κύπρου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ, σε μια περίοδο κατά την οποία όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών «χώρες μέλη της ΕΕ, πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα εντός των ορίων του Μάαστριχτ.

Αλλού, γράφει ότι κλιμάκιο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) ήρθε στη Κύπρο πριν από δύο εβδομάδες για την υπόθεση της ACLN και του ελεγκτικού οίκου BDO Cyprus.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» επέλεξε άλλο σημείο από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών για τον Κρατικό προϋπολογισμό του 2003. Υπό τον υπέρτιτλο «Απειλείται η οικονομία» αναφέρεται στην αναφορά του Τάκη Κληρίδη ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, «θα ανατρέψει ριζικά το σκηνικό στην (κυπριακή) οικονομία». Για την κατάσταση της οικονομίας το 2002, ο υπουργός Οικονομικών τη χαρακτήρισε δύσκολη, λόγω της κυκλικής διακύμανσης η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε συγκράτηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης, ότι η σημειωθείσα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην ΕΕ επηρεάζει και την Κύπρο και επεξηγεί τη διαφοροποίηση της πρόβλεψης για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για το 2003, σε 2,3%.

Αλλού, γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε για 11ο στη σειρά μήνα, αμετάβλητα τα επιτόκια.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό του θέμα «Ευοίωνες προοπτικές, αγκάθι το Ιράκ». Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ενώ σημείωσε ότι η σωστή στόχευση της κυβέρνησης έφερε θετικά αποτελέσματα και απέδωσε εξαιρετικές επιδόσεις το 2002 για την κυπριακή οικονομία (καταγράφοντας τους δείκτες για το ρυθμό ανάπτυξης, το πληθωρισμό, το δημοσιονομικό έλλειμμα κ.ο.κ.) προειδοποιεί ότι η θετική εικόνα μπορεί να ανατραπεί αν πραγματοποιηθεί η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Σε υπότιτλο του ρεπορτάζ, υπογραμμίζεται και η αναφορά του υπουργού Οικονομικών με αποδέκτη την αντιπολίτευση, ότι «πετύχαμε εκεί που κάποιοι είχαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις» με ρητή αναφορά στη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η ελευθεροποίηση των επιτοκίων θα οδηγούσε τα επιτόκια στα ύψη.

Αλλού, γράφει ότι εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και το κείμενο για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων Κεφαλαιαγοράς και ΧΑΚ.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.