You are here

Τύπος: Η παράταση του πολέμου βυθίζει τις χρηματαγορές...

02/04/2003 09:06
Η πορεία των ευρωπαϊκών κυρίως χρηματιστηριακών αγορών, αλλά και των αγορών στην Ασία και στη Wall Street, λόγω της παράτασης των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ, και η έκκληση των εργοδοτών προς την κυβέρνηση, για να ζητηθούν αποζημιώσεις λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Επανήλθε η αβεβαιότητα» γράφει ότι ο ενθουσιασμός που έφερε η έναρξη του πολέμου εξανεμίστηκε από τις δυσκολίες της επιχείρησης, προσθέτοντας ότι η παράταση των πολεμικών συγκρούσεων βυθίζει τις αγορές. «Τα μικρά κέρδη που κατέγραψαν χθες οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές» υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ, «δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας η οποία - όχι αδίκως – χαρακτηρίστηκε ως «μαύρη Δευτέρα»... Με αποτέλεσμα όλες ανεξαιρέτως οι αγορές να βρίσκονται πολύ πιο πίσω από τα επίπεδα στα οποία είχαν αναρριχηθεί με την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων, σημειώνεται. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, γίνεται καταγραφή της πορείας των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών – Λονδίνου, Παρισιού και Φρανκφούρτης – των αγορών της Ασίας, αλλά και της Wall Street.

Αλλού, γράφει ότι η κυβέρνηση μελετά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις από ξένες κυβερνήσεις.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Σώστε την ξενοδοχειακή βιομηχανία» αναφέρεται σε δραματική έκκληση των εργοδοτών προς την κυβέρνηση, για να ζητηθούν αποζημιώσεις λόγω των δυσμενών επιπτώσεων από τον πόλεμο στο Ιράκ. Το ρεπορτάζ, σημειώνει ότι οι εργοδότες θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να ληφθούν με στόχο την μακροπρόθεσμη και όχι επιφανειακή αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων που ταλανίζουν την ξενοδοχειακή βιομηχανία του τόπου, όπως είναι αυτά που αναφέρονται στις γνωστές εισηγήσεις στις οποίες προέβη η ΟΕΒ προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (καταβολή από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών στα διάφορα ταμεία, παροχή του δικαιώματος αναστολής εργασιών σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, την πλήρη καταβολή του ανεργιακού επιδόματος από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κ.ο.κ.).

Αλλού, γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ θα επανεξετάσουν την επένδυση της ΑΤΗΚ στην ελλαδική αγορά και συγκεκριμένα στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Infoquest.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» κυκλοφόρησε σήμερα χωρίς την έκδοση του ένθετου «Οικονομική».