You are here

Τύπος: Η πολιορκία του αεροδρομίου και το κόστος για τις ΚΑ

23/12/2002 09:07
Η προσωρινή λύση της πολιορκίας και οι οικονομικές προεκτάσεις της κατάληψης του δίαυλου του αεροδρομίου Λάρνακας και της εισόδου σε αυτό από τους πατατοπαραγωγούς, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του τύπου της Δευτέρας. Σε δύο κυρίως στοιχεία, επικεντρώνει ο τύπος το ενδιαφέρον του, πρώτον, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τους πατατοπαραγωγούς ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης και δεύτερον, στη διαδικασία που ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο κρατικός μας αερομεταφορέας, για διεκδίκηση αποζημιώσεων ύψους £500.000 από τις κινητοποιήσεις των γεωργών.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Κρίσιμη συνάντηση σήμερα Ρολάνδη – πατατοπαραγωγών» γράφει ότι σ’ αυτήν θα αναζητηθεί η «χρυσή τομή» για οριστική άρση των μέτρων που έχουν προαναγγείλει οι πατατοπαραγωγοί σε περίπτωση που δεν πάρουν τις αποζημιώσεις που απαιτούν και που ανέρχονται στα £5,6 εκατ., για τις περσινές ζημιές που υπέστησαν. Η κατάληψη του αεροδρομίου από το περασμένο Σάββατο τερματίσθηκε χθες, ύστερα από καταλυτική παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω Παντελή Κούρου, που έσπευσε στη Λάρνακα, ύστερα από εντολή του Προέδρου Κληρίδη, αλλά και από παρέμβαση στον ίδιο χώρο της κατάληψης από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

Παρά την υπόσχεση του κ. Αναστασιάδη, ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταβάλει £4.250.000 και επιπρόσθετες £750.000 από το Συμβούλιο Εμπορίας Πατατών, ο υπουργός Γεωργίας σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός παραπέμποντας στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8 Ιανουαρίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι σήμερα αρχίζει η διαδικασία διεκδίκησης αποζημιώσεων ύψους £500.000.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Με υπόσχεση £5 εκατ. λύθηκε η πολιορκία» γράφει ότι μπορεί για τους πατατοπαραγωγούς οι κινητοποιήσεις να είχαν αίσιο τέλος, «όχι όμως και για τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες». Οι πρώτοι, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ, επέστρεψαν ικανοποιημένοι στα Κοκκινοχώρια με την υπόσχεση ότι θα τους παραχωρηθούν τα £5 εκατ., ενώ 15.000 συνολικά επιβάτες που επηρεάστηκαν από την κατάληψη του αεροδρομίου, μετρούν τις πληγές τους από την ταλαιπωρία. Τονίζονται ακόμη, οι επικριτικές για την ενέργεια κατάληψης του αεροδρομίου από τους πατατοπαραγωγούς, δηλώσεις των υπουργών Γεωργίας και Εσωτερικών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι πατατοπαραγωγοί εξέθεσε διεθνώς τον τόπο.

Σε ένα άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της, η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι η ΠΑΣΥΔΥ μελετά το ενδεχόμενο πλήρους συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στο Αναλογικό Σχέδιο Κοινωνικής Ασφάλισης, «με την από μέρους τους ανάληψη όλων των υποχρεώσεων, δεσμεύσεων και περιορισμών που αυτό συνεπάγεται».

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» επέλεξε να προβάλει στην τελευταία εξωτερική της σελίδα το θέμα της κατάληψης του δίαυλου του αεροδρομίου Λάρνακας από τους πατατοπαραγωγούς. Υπό τον τίτλο «Τα τρακτέρ έφυγαν... ειρηνικά» γράφει επίσης, ότι η ομαλότητα επανήλθε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, «όμως οι πληγές μένουν ανοικτές». Το ρεπορτάζ, αναφέρει ότι τα αιτήματα των πατατοπαραγωγών φαίνονται να οδηγούνται προς ικανοποίηση, ύστερα από ένα μπαράζ διαβουλεύσεων, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, βουλευτών και εκπροσώπων των αγροτικών οργανώσεων και ύστερα από την καταλυτική παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω Προέδρω και του προέδρου του ΔΗΣΥ. Το ρεπορτάζ καταγράφει και την αδυναμία της αστυνομίας να αποτρέψει την είσοδο των πατατοπαραγωγών στους χώρους του αεροδρομίου και την κατάληψη του διαύλου επί τρίωρο.