You are here

Τύπος: Η προίκα και οι συμβουλές Πετρίδη

01/02/2023 06:01

Το μήνυμα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση παραδίδει μια υγιή και εύρωστη οικονομία που θέλησε να περάσει χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, είναι το θέμα που ξεχωρίζει στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Η προίκα και οι συμβουλές Πετρίδη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις που έστειλε χθες ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Κατά τον απολογισμό του έργου του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο κρίσεις, την πανδημία του κορωνοϊού και την εισβολή στην Ουκρανία, που ανέτρεψαν τους οικονομικούς σχεδιασμούς. Γι’ αυτό, τόνισε, πως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ο οικονομικός ορθολογισμός για χάρη άλλο σκοπιμοτήτων. Παράλληλα, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως παραδίδουν μια υγιή και εύρωστη οικονομία, παραθέτοντας τους οικονομικούς δείκτες που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 και αυτούς που θα παραδώσει στην νέα διακυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων υπήρξε επανεκκίνηση της οικονομίας με ρυθμούς απόδοσης στο 6,6% για το 2022. Αναφέρθηκε επίσης σε χαμηλή ανεργία στο 6,7% και σε δημοσιονομική σταθερότητα και δημόσιο χρέος κάτω του 90%.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι το ενδεχόμενο απευθείας πτήσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ δεν είναι εντελώς εκτός των πλάνων του υφυπουργείου τουρισμού, στο πλαίσιο της αμερικανικής τουριστικής αγοράς που επιχειρεί η Κύπρος.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κατέβασε 10άδα κατά της ακρίβειας – Οι βασικές προτάσεις Μαυρογιάννη για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε συνθήκες πληθωρισμού
  • Αλλαγή πλεύσης στα στεγαστικά
  • Ρεκόρ φερεγγυότητας στις κυπριακές τράπεζες
  • Διιστάμενες θέσεις για τα φωτοβωλταϊκά

Πολίτης

 «’Υγιής και εύρωστη οικονομία’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το μήνυμα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση παραδίδει μια υγιή και εύρωστη οικονομία που θέλησε να περάσει χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, προχωρώντας σε έναν εκτενή απολογισμό, αλλά και σε συστάσεις για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Όπως αναφέρεται, ο απολογισμός ξεκίνησε με μια σύγκριση με το 2013. Το 2022 και μετά από τρεις κρίσεις (χρηματοοικονομική, πανδημία και ενεργειακή), η οικονομία κινήθηκε με ρυθμό 6,6%, η ανεργία υποχώρησε στο 6,7% και το δημόσιο χρέος έπεσε κάτω από το 90%. Ο κ. Πετρίδης, μέσα από την παρουσίασή του, θέλησε να δείξει ότι από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την κρίση του 2013 και τις κρίσεις της περιόδου 2020-21, ωφελήθηκε και η κοινωνία, καθώς βελτιώθηκαν οι κοινωνικοί δείκτες για την ανισότητα και τη φτώχεια στην Κύπρο. Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ορθολογισμού στη λήψη των αποφάσεων για την οικονομία ώστε να διασφαλιστεί, όπως ανέφερε, μια σοβαρή διαχείριση και μια σοβαρή συνέχεια.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στο 21,2% διαμορφώθηκε ο συνολικός δείκτης φερεγγυότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022, επίπεδο που είναι το υψηλότερο σημείο από τότε που τηρεί στοιχεία η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ο Μίλτος Μιχαηλάς νέος CEO της Alpha Bank Cyprus

Χαραυγή

 «Ερωτηματικά για διορισμούς 5 μέρες πριν τις εκλογές»

Σε ρεπορτάζ της Χαραυγής γράφει ότι απαντήσεις από τη Νομική Υπηρεσία και το υφυπουργείο τουρισμού θα ζητήσει η κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου, προκειμένου να αποφασίσει για το διορισμό τριών μελών της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο, κατά πόσον υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος για τον Χ. Αγκαστινιώτη. Σε έκτακτη συνεδρία της, η επιτροπή αποφάσισε να στείλει ερώτηση προς τη Νομική Υπηρεσία, διερευνώντας το κατά πόσο θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της εποπτικής αρχής, αν οι διορισμοί γίνουν μετά τις εκλογές, ενώ η λήξη της θητείας των προηγούμενων τριών μελών ολοκληρώνεται στις 5 Φεβρουαρίου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα μεταφοράς δανείων σε σταθερό επιτόκιο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πέμπτη αύξηση επιτοκίων – Σφίγγει και άλλο η θηλιά για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις
  • Δίκτυο ΑΗΚ – Φωτοβολταϊκά: «Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε από το 2021, η κυβέρνηση έκανε πως δεν άκουγε»

Αλήθεια

 «’Παραλάβαμε κρίση κι έλλειμμα, παραδίδουμε υγιή οικονομία’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι ο απολογισμός του έργου του υπουργείου οικονομικών που παρέθεσε χθες ο υπουργός οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Τόνισε ότι «το 2012 παραλάβαμε μια οικονομία με το ελλειμματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο στο -5,7% του ΑΕΠ και σήμερα παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία, με πλεόνασμα της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ για το 2022. Η μετατροπή, σημείωσε, οφείλεται στη δημοσιονομική πολιτική στήριξης και στήριξης της κοινωνίας σε περιόδους κρίσης, στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και στη δημοσιονομική εξυγίανση και εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της πανδημίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank Cyprus αποφάσισε το διορισμό του Μίλτου Μιχαηλά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο 77% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών
  • Στα €2,4 δισ. τα έσοδα από τον τουρισμό σε 11 μήνες

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ – Συναντήσεις Ν. Χριστοδουλίδη με στελέχη της Columbia που φέρεται να του έχει εμβάσει 200 χιλ. ευρώ όταν ήταν ακόμη στο ΥΠΕΞ

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ – Ανταπόκριση από όλους, πλην Χριστοδουλίδη, στην πρόσκληση – πρόκληση του «Π» να δώσουν στο φως τις πηγές προεκλογικής χρηματοδότησης τους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ – Αντίστροφη μέτρηση για επιτελεία και οργανωτικά κομμάτων κυνηγούν ψήφο με ψήφο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΕΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΔΕΙΚΤΕΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ – Μαυρογιάννης: «Το όνομα της χώρας πρέπει να καθαρίσει, η αξιοπιστία πρέπει να αποκατασταθεί»