You are here

Τύπος: Η πρόταση για 53 χιλιάδες δικαιούχους

23/09/2003 09:13
Η κυβερνητική πρόταση για επιδότηση της θέρμανσης, που δείχνει μάλιστα να συγκεντρώνει την καθολική σχεδόν αποδοχή των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χορηγία για τρεις κατηγορίες» και με επίτιτλο «Θέρμανση: Βοήθεια σε 53.000 νοικοκυριά – Εκτός οι μεσαίοι», αναφέρεται σε αισθητή οικονομική ενίσχυση για ορισμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού για σκοπούς θέρμανσης: α) Τους συνταξιούχους με εισόδημα κάτω των £500, β) τις οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα στήριξης από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας και γ) τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Το ρεπορτάζ, αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρέστη και ο αρμόδιος υπουργός Εμπορίου και μεταξύ άλλων, σημειώνει τη θέση του ΔΗΣΥ. Η πρόταση του υπουργού, βρήκε πρόσφορο έδαφος μεταξύ των κομμάτων, πλην όμως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έθεσε ένα όρο προκειμένου να την αποδεχθεί: Να μην επιβληθεί οποιοσδήποτε επιπρόσθετος φόρος στο πετρέλαιο, είτε εναρμονιστικός (τρία σεντ), είτε λόγω διυλιστηρίου (2-3 σεντ), μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου.

Αλλού, γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα ζητά αναστολή εφαρμογής του κεκτημένου όσον αφορά την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Πρόταση για 53 χιλιάδες δικαιούχους», γράφει ότι εκ των δύο διαζευκτικών προτάσεων που υπέβαλε προς τη βουλή η κυβέρνηση, για την επιδότηση της θέρμανσης, η δεύτερη συγκέντρωσε την ομόφωνη σχεδόν αποδοχή των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η επιδότηση χωρίς διακρίσεις όλων (240.000) των νοικοκυριών κρίθηκε ανεδαφική και αναποτελεσματική, ενώ η πρόταση για επιδότηση της θέρμανσης των πολύ χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, με μια επιφύλαξη από τον ΔΗΣΥ, έγινε αποδεκτή απ’ όλους.

Αλλού, γράφει ότι «μουδιάζει» η παραγωγικότητα εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στα £2,4 δις ο δανεισμός του Κράτους από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων» αναφέρεται στο γνωστό πρόβλημα του τεράστιου χρέους του κράτους προς το ταμείο των ασφαλισμένων. Όπως τονίζεται στην αρχή του ρεπορτάζ, η κυβέρνηση οφείλει στο ΤΚΑ ποσό που πλησιάζει ολόκληρο τον κρατικό προϋπολογισμό (£3,6 δις). Σχετικά με τη διαδικασία, γράφει πως το σύνολο των καταθέσεων του ΤΚΑ στην Κεντρική Τράπεζα, εκχωρείται στη κυβέρνηση δια της αγοράς κρατικών χρεογράφων.

Αλλού, γράφει ότι ο ΠΑΣΥΞΕ αμφισβητεί το Τμήμα Στατιστικής για τις τουριστικές αφίξεις.