You are here

Τύπος: Η πρόταση Συλλούρη κυριαρχεί

30/04/2002 09:18
Η εισήγηση του βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη για την ρύθμιση των επενδυτικών χρεών, δεσπόζει στη σημερινή ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το βασικό θέμα στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Κοινοβουλευτική συναίνεση για τα χρέη των επενδυτών», αναφέρεται στο ειδικό σχέδιο του βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη (ΔΗΣΥ) το οποίο εισηγείται, τρόπους ρύθμισης των χρεών από δάνεια που έχουν συνάψει επενδυτές, για αγορά μετοχών και οι οποίοι, βρίσκονται τώρα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ ανάλογη πρόταση υπέβαλε και το ΑΚΕΛ ενώ το ΔΗΚΟ, ετοιμάζει πρόταση η οποία θα στηρίζεται στη φιλοσοφία δημιουργίας ταμείου στήριξης επενδυτών.

Αλλού, γράφει ότι η βουλή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για την έγκαιρη κατάθεση των ετήσιων προϋπολογισμών, από μέρους των Ημικρατικών οργανισμών, που σε αντίθετη περίπτωση θα αρνείται να τους εξετάζει ετεροχρονισμένα.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» ασχολείται στο κύριο του θέμα με την εισήγηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ για την ρύθμιση των επενδυτικών χρεών. Υπό τον τίτλο «Κατ’αρχή «ναι» στην πρόταση Συλλούρη» προβάλλει τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, με τις οποίες φάνηκε να αντικρίζει θετικά μια τέτοια ρύθμιση. Στο ρεπορτάζ, πάντως, επισημαίνεται η έντονη αντίθεση στο σχέδιο Συλλούρη από τον Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών.

Αλλού, γράφει ότι η Ιρλανδία απάντησε αρνητικά σε αίτημα των λεγομένων «τουρκοκυπριακών αερογραμμών» για πτήσεις από το Δουβλίνο προς τα κατεχόμενα, με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία.

Με την πρόταση Συλλούρη, ασχολείται στο κύριο όμως πρωτοσέλιδο θέμα της, η εφημερίδα «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Νέες πιέσεις σε κυβέρνηση και τράπεζες για διαγραφή επενδυτικών χρεών του ΧΑΚ» ενώ το ένθετο «Οικονομική» της ίδιας εφημερίδας, αναφέρεται στο διορισμό του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Με υπέρτιτλο «την υστάτη θα ανακοινώσει ο Πρόεδρος το διάδοχο Αυξεντίου και δηλώνει ότι η απόφαση θα ληφθεί σήμερα», το ρεπορτάζ όπως και όλων των υπολοίπων εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ, καταφεύγει στη σεναριολογία, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει αποκαλύψει ούτε στους στενότερους του συνεργάτες, τις προθέσεις του αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τη θέση του Διοικητή της ΚΤ.

Αλλού, γράφει για την έρευνα που διέταξε ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης, αναφορικά με τα λανθασμένα στοιχεία που δόθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον τουρισμό.