You are here

Τύπος: Η πτώση του ΧΑΚ και οι «παρενέργειες»...

06/11/2002 08:38
Η χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου και η πτώση του γενικού δείκτη, με όλες τις «παρενέργειες» που προκάλεσε, αποτελεί το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό οικονομικό ρεπορτάζ των εφημερίδων.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «ΧΑΚ: Ανώμαλη προσγείωση» ασχολείται στο βασικό του θέμα με τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου. Στον επίτιτλο γράφει ότι «μέσα σε λίγα λεπτά (ο γενικός δείκτης) υποχώρησε από το +5% στο –4%» ενώ στον υπότιτλο σημειώνει ότι «η μετοχή και τα ΔΑΜ της Τράπεζας Κύπρου συγκέντρωσαν πέραν του 47% του όγκου». Παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία τόσο του γενικού δείκτη, όσο και της τιμής των μετοχών, ενώ το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η χθεσινή συνεδρία του ΧΑΚ σηματοδοτεί την απαρχή της πτώσης και της καθοδικής πορείας του δείκτη ύστερα από το απίστευτο σερί ανόδων.

«Η απότομη άνοδος, επέμεναν εδώ και αρκετές ημέρες οι αναλυτές, θα έφερνε το ίδιο ή και πιο απότομη πτώση», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αρχή της εισαγωγής του το σχετικό ρεπορτάζ και προσθέτει: «Ωστόσο, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ανακοπή της συνεχούς εδώ και τρεις εβδομάδες πορείας του ΧΑΚ, θα γινόταν με τον καταστροφικό τρόπο που έγινε χθες».

Αλλού, γράφει ότι αλλάζει σύντομα η σύνθεση του δείκτη FTSE 20 και σημειώνει ποιες εταιρίες κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αυτού του δείκτη.

Με τη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, ασχολείται στο βασικό του θέμα και το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή». Υπό τον τίτλο «Εγρήγορση για την άνοδο» το ρεπορτάζ γράφει ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο σύνδεσμος επενδυτών ΠΑΣΕΧΑ κινητοποιούνται για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα «μπαμ» του 1999, κατά τα οποία μετοχές εισηγμένων εταιριών εκτοξεύονται στα ύψη με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται κερδοσκοπία σε βάρος ανυποψίαστων μικροεπενδυτών.

Παράλληλα, το σχετικό ρεπορτάζ γράφει ότι οι τράπεζες αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΕΧΑ ότι «η άνοδος οφείλεται σε νέα χρηματιστηριακά παιγνίδια στα οποία πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και το 1999, έχουν και πάλι οι τράπεζες», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές και θα πρέπει να τεκμηριώνονται κατά τη δημοσιοποίηση τους. Τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών τραπεζών Γιώργος Χατζηαναστασίου, «δεν έχουν περιέλθει σε γνώση του Συνδέσμου». Σημειώνει πάντως, ότι η άνοδος, που αφορά την πλειονότητα των μετοχικών τίτλων και τα συνολικά οικονομικά στοιχεία του συνόλου των εταιριών, «δεν δικαιολογούν την άνοδο που σημειώθηκε», τονίζοντας προς τους επενδυτές ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή».

Αλλού, γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία παρά τα ευρήματα της Διερευνητικής Επιτροπής στη γνωστή υπόθεση “Drake”, βγάζει «καθαρό» τον πρόεδρο του ΧΑΚ Παύλο Σαββίδη, ο οποίος στην επίμαχη περίοδο υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Επιβεβλημένη η αύξηση των ασφαλίστρων» γράφει στο βασικό του θέμα ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση στους περισσότερους ασφαλιστικούς κλάδους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η αύξηση είναι επιβεβλημένη, λόγω των ζημιών που υπέστη ο κλάδος το 2001, ζημιές οι οποίες είναι της τάξης του 21% σε συνδυασμό με το συνεχές αυξανόμενο κόστος δαπανών του κλάδου. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών, απαιτείται μια αύξηση στα ασφάλιστρα των ασφαλειών μηχανοκινήτων οχημάτων, που θα κυμαίνεται γύρω στο 30%.

Αλλού, γράφει ότι σύντομα θα γίνουν οι 10 νέες προσλήψεις που θα αυξήσουν το προσωπικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από 25 άτομα που αριθμεί σήμερα σε 35.

Για ανασκοπήσεις συγκεκριμένων θεμάτων όπως η ΕΚ και η ΚΤ, επισκεφθείτε το νέο τμήμα της ιστοσελίδας, PressWatch που θα ανανεωθεί στις 9:45πμ.