You are here

Τύπος: Η σημερινή κατάσταση στο ΧΑΚ και άλλα...

15/03/2002 08:56
Ποικιλία θεμάτων χαρακτηρίζει τον σημερινό οικονομικό τύπο.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ασχολείται με την κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή χρηματαγορά. Υπό τον υπέρτιτλο «Γιατί δεν ανακάμπτει το ΧΑΚ» το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις χρηματιστών οι οποίοι διατυπώνουν τις απόψεις τους για το τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να πειστούν οι επενδυτές και να επιστρέψουν στο «πάτωμα».

Αλλού, γράφει ότι στα πλαίσια του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας, τερματίζεται ο δανεισμός του Κράτους από την ΚΤ. Τα 700 εκ. λίρες που ανέρχεται αυτή τη στιγμή το χρέος του κράτους προς την Κεντρική Τράπεζα θα μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, αποπληρωτέο σε 30 χρόνια και με επιτόκιο 3%.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον υπέρτιτλο «Ανησυχίες αλλά και ελπίδες για τον τουρισμό» αναφέρεται στο κύριο του θέμα στο κλίμα που επικρατεί διεθνώς και στις προσπάθειες για αναστροφή της μείωσης των κρατήσεων. Όπως υποστηρίζει στο ρεπορτάζ, τα τέλη Μαρτίου θεωρείται καταλυτική ημερομηνία για τις κρατήσεις τουριστών, για δύο λόγους: Αφενός, λόγω της ολοκλήρωσης των τουριστικών εκθέσεων του Βερολίνου και της Μόσχας και λόγω της αλλαγής της ψυχολογίας του επενδυτικού κοινού.

Αλλού, γράφει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μέσα στον Μάρτιο, οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το κλείσιμο των εναπομεινάντων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά ότι τα κεφάλαια για την Φορολογία και τον Ανταγωνισμό οδηγούνται για «κλείσιμο» μάλλον, κατά τον Απρίλιο.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» έχει ως βασικό θέμα χθεσινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου. Υπό τον υπέρτιτλο «Διαρροή επιστολής Τσιμπανούλη προκαλεί αντιδράσεις στο συμβούλιο του ΧΑΚ», γράφει ότι αξιωματούχοι (που δεν κατονομάζονται) του Χρηματιστηρίου εξέφρασαν προς την εφημερίδα την απογοήτευση τους «από τη δημοσίευση της επιστολή στον Τύπο, πριν ακόμα οι ίδιοι ενημερωθούν ότι υπάρχει τέτοια επιστολή». Στο ίδιο ρεπορτάζ, καταγράφονται και οι έντεκα εισηγήσεις του ελλαδίτη εμπειρογνώμονα για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ΧΑΚ.

Αλλού, γράφει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για διαγραφή εταιριών από το χρηματιστηριακό πάτωμα, λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας, σημειώνοντας, ότι τέτοιες διαγραφές είναι στη διακριτική ευχέρεια του Συμβουλίου.