You are here

Τύπος: Η συμμαχία χαμήλωσε τους τόνους

07/12/2022 06:01

Η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στη βουλή, καθώς και η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευση σε σχέση με την τροποποίηση, απλοποίηση, εκσυγχρονισμό και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για Αυτοκαταναλωτές, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Η συμμαχία χαμήλωσε τους τόνους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η χθεσινή έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 στη βουλή. Όπως αναφέρεται, επικράτησε ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα στη βουλή, σε σχέση με το αντιπολιτευτικό ντελίριο που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια, απουσίαζαν οι εμπρηστικοί λόγοι και η έντονη κριτική στην κυβέρνηση, με εξαίρεση την ομιλία του γγ του ΑΚΕΛ. Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Στεφάνου προχώρησε σε ολομέτωπη επίθεση επί παντός επιστητού κατά της δεκαετούς διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ενώ η συμμαχία των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, που υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τις προεδρικές, επέλεξε να τηρήσει σχετικά χαμηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι 13 θετικοί ψήφοι των βουλευτών των δύο κομμάτων προστίθενται στους 17 ψήφους των βουλευτών του ΔΗΣΥ και προσφέρουν άνετη έγκριση του.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι κανένας δανειολήπτης δεν γλυτώνει από τις αυξήσεις στις δόσεις των δανείων του και όλοι κάτι παραπάνω καλούνται να πληρώσουν στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον. Χθες, χιλιάδες πελάτες της Τρ. Κύπρου ενημερώθηκαν τι αλλάζει από τις 15 Μαρτίου 2023.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Τουριστικές κρίσεις σαν «συστοιχία πυραύλων»

Πολίτης

 «Ελκυστικότερη η εγκατάσταση ΑΠΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευση σε σχέση με την τροποποίηση, απλοποίηση, εκσυγχρονισμό και αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για Αυτοκαταναλωτές. Οι κύριες αλλαγές του σχεδίου σε σχέση με το υφιστάμενο σχέδιο ιδιοκατανάλωσης, οι οποίες θα υποβληθούν από το υπουργείο Ενέργειας, στη ΡΑΕΚ είναι μεταξύ άλλων, κατάργηση της υποβολής διαστασιολόγησης για συστήματα κάτω από 4,16 kW. Αύξηση ισχύος στα μονοφασικά συστήματα από 4,16 kW στα 5,2 kW με την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Παραμένει το 100% της ετήσιας κατανάλωσης για συστήματα πέραν των 4,16 kW. Η εγκατάσταση Συστήματος Τηλεχειρισμού (Ripple Control) είναι υποχρεωτική για όλα τα ΦΒ συστήματα με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 4,16 kWp (ή 5,2 kWp με αποθήκευση), σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις του ΔΣΔ (ΑΗΚ) (σχόλιο 24 διαβούλευσης).

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ δεν δείχνει κόπωση και αυξήθηκε με ρυθμό 10,7% τον Οκτώβριο του 2022, καθώς οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να επιταχύνονται στις περισσότερες χώρες.

Χαραυγή

 «Ουραγός στην πορεία προς τη μεταρρύθμιση η Αμμόχωστος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι ευθύνες στην πρόεδρο της βουλής και σε όλο το νομοθετικό σώμα που καταλογίζουν δήμαρχοι και κοινοτάρχες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου για την καθυστέρηση της πορείας προς τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως αναφέρεται, οι δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας και οι κοινοτάρχες Φρενάρους και Αχερίτου υπογράφουν κοινή επιστολή προς την Αννίτα Δημητρίου καταγγέλλοντας την για την απραξία στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό συντονιστικό συμβούλιο Αμμοχώστου.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, δήλωσε χθες προσφωνώντας την 67η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, ότι «παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών, ο τουρισμός μας ακόμη στέκει, θεωρώ, με πιο ευοίωνο μέλλον από τον τουρισμό που ξέραμε».

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έντονες πιέσεις εργοδοτών, με τον υπουργό να «ψήνει» νέα μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ
  • ΕΒΕΛ: Σε πορεία ουσιαστικής ανάπτυξης η Λάρνακα

Αλήθεια

 «Διακυβέρνηση οικονομικής σταθερότητας»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή πρώτη μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 στην ολομέλεια της βουλής. Όπως διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση, ισχυρά δημοσιονομικά και αναπτυξιακά περιθώρια παραδίδει η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €11.759,3 δισ. και έξοδα €11.296,0 δισ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στο €0,46 δισ., δηλαδή 1,7% του ΑΠΕ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί στο 3%.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ αισθάνονται έντονα αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι από τη συνεχιζόμενη απραξία του αρμόδιου για την ενέργεια υπουργού και καταγγέλλουν σκόπιμη υποστελέχωση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς υιοθέτηση κυπριακής πρότασης για το κλίμα
  • Η γενική εκτίμηση δεν είναι η αγοραία αξία
  • Να κρατήσουμε τη χώρα σε σταθερή τροχιά – Αβέρωφ Νεοφύτου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ – Επικίνδυνες κινήσεις από το ΑΚΕΛ μικροπολιτικών και προεκλογικών σκοπιμοτήτων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΟΧΗΜΑΤΑ – Κλείνουν παραθυράκια της νομοθεσίας – Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο του Γ. Καρούσου

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ – Μπήκε στις προεκλογικές κόντρες, μπήκε και στη βουλή με τους προϋπολογισμούς, αύριο οργανώνεται και εκδήλωση διαμαρτυρίας

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

«ΑΠΡΟΒΙΒΑΣΤΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΕΛ ΣΤΗ 10ΕΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΣΥ – Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις