You are here

Τύπος: Ικανότατοι στο πλιάτσικο

08/03/2019 07:06

Η κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό σε πολλά επίπεδα, οι αντιδράσεις των κομμάτων και η πλήρης κάλυψη του Χάρη Γεωργιάδη που παρέσχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή ειδησεογραφία.

Φιλελεύθερος

 «Ικανότατοι στο πλιάτσικο»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό σε πολλά επίπεδα.  Η ερευνητική επιτροπή έχει εντοπίσει προσλήψεις που δεν έπρεπε να γίνουν, αφού μέχρι και βοηθό του βοηθού του γενικού διευθυντή προσέλαβαν, ενώ προχώρησαν ακόμα και σε προσλήψεις ατόμων που ούτε καν αίτηση έκαναν. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν περιπτώσεις προσλήψεων για τις οποίες δεν είχε γίνει διερεύνηση σε πρωταρχικό στάδιο για πλήρωση των θέσεων από το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ πάρτι γινόταν και με τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες που δόθηκαν σε πολλά στελέχη. 

Αλλού ο Φιλελεύθερος αναφέρεται στη νέα μετοχική σύνθεση στην Ελληνική Τράπεζα που ανέδειξε η χθεσινή λήξη της προθεσμία άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης των μετόχων. Η Wargaming έχει εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης και το ποσοστό της λόγω του dilution έχει μειωθεί περίπου στο 21% από 24,9.  To αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Third Point δεν έχει εξασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης και το ποσοστό από 26,2% πρέπει να μειώθηκε κοντά στο 11%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Οδυσσέας: Να κινηθούν αγωγές κατά υπευθύνων
  • Το κράτος παίρνει ακίνητα της ΣΚΤ έναντι χρέους
  • Στις 3 Απριλίου η πρώτη δίκη για ΣΠΙ
  • Εν αναμονή του οίκου για αξιολόγηση της Altamira

Πολίτης

 «Έβαλε θετικό πρόσημο στον Χάρη ο πρόεδρος»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η πλήρης κάλυψη στον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη που παρέσχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης χαίρει εμπιστοσύνης και δεν προτίθεται να τον θυσιάσει λόγω της απόδοσης πολιτικών ευθυνών από την ερευνητική επιτροπή. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέτεινε επιτυχίες του υπουργού του στην ευρύτερη οικονομία όπως μεταξύ άλλων η έξοδος από το μνημόνιο και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.

 «Θα χρειαστεί δουλειά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι πρώτες επαφές που είχε η κυπριακή αποστολή στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ στο Βερολίνο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υφυπουργείο τουρισμού αναφέρει ότι η γερμανική αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις τη φετινή χρονιά. Στόχος για φέτος, σημειώνεται, θα είναι η διατήρηση των αφίξεων από τη Γερμανία στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πτώση σε ποσοστό 0,62% - ΧΑΚ
  • Απώλειες της τάξης του 0,39%

Χαραυγή

 «Ανεύθυνοι ούτε παραίτηση, ούτε παύση»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης και παραίτηση του υπουργού οικονομικών για την κατάρρευση του Συνεργατισμού που ζητά η αντιπολίτευση. Όπως αναφέρεται, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε πλήρη κάλυψη στον Χάρη Γεωργιάδη αναλύοντας μάλιστα γιατί δεν μπορούν να του αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, αλλά και τι πέτυχε η κυβέρνηση υιοθετώντας εισηγήσεις του. Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε ότι το πόρισμα είναι ξεκάθαρο και επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό οικονομικών αλλά και στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος είναι φουσκωμένοι κατά 20% σε σχέση με πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Παγώνουν μέχρι τον Απρίλιο οι πωλήσεις ακινήτων του πρώην Συνεργατισμού
  • Γ. Ελεγκτής: «Ο ΥΠΟΙΚ ενεργούσε με πείσμα και γινάτι» στον Συνεργατισμό
  • Εκτός διαλόγου με ΟΚΥπΥ οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ

Αλήθεια

«Κόμματα: Διώξε τον Χάρη – Πρόεδρος: Τον εμπιστεύομαι»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Αλήθειας είναι η επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού. Τα πυρά επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο του υπουργού οικονομικών στον οποίο το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής επιρρίπτει τις περισσότερες ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του ή την παύση του υπουργού οικονομικών, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για απόδοση ευθυνών. Αίτημα που απέρριψε αργά ψες με δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ο Χάρης Γεωργιάδης χαίρει της εμπιστοσύνης του.

 «Απόκτηση ακινήτων και παραχώρηση στις κοινότητες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ελέγχου για τα ακίνητα του Συνεργατισμού. Ο υπουργός οικονομικών επαναβεβαίωσε ενώπιον της επιτροπής ότι όταν ολοκληρωθεί η έκθεση της τεχνικής επιτροπής που έχει οριστεί για τα ακίνητα του πρώην Συνεργατισμού, το κράτος θα προβεί σε μαζική απόκτηση ακινήτων στην ύπαιθρο για να παραχωρηθούν σε χρήση προς τις κοινότητες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Τρ. Κύπρου – ΕΤΥΚ προς εργαζόμενους για τις αποχωρήσεις
  • Ακυρώθηκε πλειστηριασμός με παρέμβαση Π. Ιωάννου
  • ΠτΔ: Αυξάνονται σημαντικά οι εξαγωγές
  • Σχέδιο χορηγιών για ΑΠΕ και ΕΞΕ

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΟΜΜΑΤΑ: ΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΧΑΡΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ – Σε ψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για τον Συνεργατισμό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΒΑΛΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ – Δεν τον θυσιάζει για τις βαριές πολιτικές ευθύνες από την ερευνητική

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΙ ΣΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ – Ο Συνεργατισμός κατέρρεε κι αυτοί έκαναν πάρτι με κάρτες και προσλήψεις από το παράθυρο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΠΑΥΣΗ