You are here

Τύπος: Ισχυρές ενστάσεις τυροκόμων για το χαλλούμι

30/03/2021 06:20

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην οριστική κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ καθώς και τα πακέτα διακοπών στα ελληνικά νησιά που άρχισαν να διαφημίζουν τα τουριστικά γραφεία στην Κύπρο, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Τα πρώτα πακέτα διακοπών για Ελλάδα κι αλλού»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα πασχαλινά και καλοκαιρινά πακέτα διακοπών στα ελληνικά νησιά που άρχισαν να διαφημίζουν τα τουριστικά γραφεία στην Κύπρο. Όπως σημειώνεται, τα τουριστικά γραφεία προσβλέπουν ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει προχωρήσει ομαλά το πρόγραμμα εμβολιασμών στις δύο χώρες και εκτιμούν ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει βελτιωθεί. Από μία πρώτη έρευνα της εφημερίδας σε ιστοσελίδες τουριστικών πρακτορείων, προκύπτει ότι οι πληροφορίες-προσφορές συνοδεύονται και από ασφαλιστικές δικλείδες για τους ταξιδιώτες και συγκεκριμένα δεσμεύσεις για επιστροφή όλων των χρημάτων για τις κρατήσεις, υπό κάποιες προϋποθέσεις που σχετίζονται με την πανδημία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι χθες το υπουργείο οικονομικών απέστειλε στα υπουργεία και στα υφυπουργεία τις κατευθυντήριες γραμμές για την ετοιμασία του πλαισίου συμφιλίωσης του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2022-2024. Τα υπουργεία, σημειώνεται, δεν θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους, το 2022, ούτε σεντ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Η Ελεγκτική θα ψάξει προσφορά ΔΕΦΑ για συμβουλευτικό οίκο
  • Η βουλή ενοικίασε γραφεία πριν πάρει το ok βουλευτών
  • Οι πληγέντες από τον ιό θα εξοφλήσουν το κράτος με δόσεις
  • Επιστρέφει η αισιοδοξία

Πολίτης

 «Ισχυρές ενστάσεις τυροκόμων για το χαλλούμι»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην οριστική κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κυβέρνηση και κόμματα χαιρέτησαν την απόφαση, αλλά την ίδια ώρα αντιδρά έντονα η κυπριακή βιομηχανία τροφίμων με τους τυροκόμους να μιλούν για μια εξέλιξη που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση έναν τομέα με εξαγωγές ύψους €260 εκ. και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15-20% την τελευταία επταετία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι σε νέες χρηματοδοτήσεις υψηλής τεχνολογίας επενδύει πλέον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Κύπρο. Τελευταία χρηματοδότηση αποτελεί αυτή για μακροχρόνια ανάπτυξη ύψους €19 εκ. προς την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Epic Ltd.

Χαραυγή

 «Εκατομμύρια σε ενοίκια για στέγαση κρατικών υπηρεσιών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα εκατομμύρια που συνεχίζει να πληρώνει το κράτος για στέγαση υπηρεσιών. Η επιτροπή οικονομικών στη χθεσινή της συνεδρία εξέτασε σειρά αιτημάτων, τα οποία αφορούν την αποδέσμευση κονδυλίων για ενοίκια των υπουργείων άμυνας και εργασίας, αλλά και της ίδιας της βουλής. Από τα στοιχεία που κατατέθηκαν φαίνεται ότι το πιο ακριβό ακίνητο, το οποίο ενοικιάζει το κράτος, είναι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο άμυνας και ο χώρος στάθμευσης δίπλα από το υπουργείο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης προχώρησε στην προκήρυξη του δεύτερου μέρους του διαγωνισμού, για ανάθεση σε πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ της διαχείρισης αρχικά 1000 μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικού ποσού €125 εκ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Χαριστικές ποινές για καταχρηστικές ρήτρες και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές»
  • Προς κατάργηση ο ΦΠΑ για σχολές τεχνικών οχημάτων

Αλήθεια

 «Χρηματοδοτήσεις €245 εκ. για καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η νέα χρηματοδότηση ύψους €245 εκ. για καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις που προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Κύπρο. Όπως ανακοίνωσε χθες η Lilyana Pavlova, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, το 2020 ήταν μια ακόμη ισχυρή χρονιά για την ΕΤΕπ στην Κύπρο, με νέα χρηματοδότηση ύψους €245 εκ. για καινοτόμες ενεργειακές επενδύσεις από κύπριους ενεργειακούς εταίρους με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με το δελτίο του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μάρτιο του 2021 το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά με τον δείκτη οικονομικής συγκυρίας να αυξάνεται κατά 8,9 μονάδες σε σύγκριση με το Φεβρουάριο 2021.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κενές θέσεις στα τμήματα περιβάλλοντος και δημοσίων έργων – Δημόσια υπηρεσία
  • Αναμένουν ισραηλινούς, ελπίδες για Βρετανούς και Ρώσους
  • Διαγωνισμός για πλατφόρμα διαχείρισης ΜΕΔ, ύψους €125 εκ. – Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης
  • Κέρδη μετά από φόρους ύψους €40,1 εκ. – Eurobank Cyprus

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ – Ανοίγουν την ερχόμενη Παρασκευή τα Γυμνάσια

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΜΕ ΣΕ ΤΡΙΑ SMS ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Κλειδώνουν αύριο στο υπουργικό οι οριστικές αποφάσεις για άρση περιορισμών

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΛΑΝΟ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΧΑΛΑΡΩΣΕΩΝ – Σε βάθος δεκαπενθήμερου κατήρτισε σχέδιο από έντεκα βήματα η Επιστημονική Επιτροπή

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΚΟΜΜΑΤΙ – ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΣΥ – Προτάσεις ΑΚΕΛ για στήριξη των οικογενειών από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα