You are here

Τύπος: Ίσως αποφύγουμε εκτόξευση κόκκινων δανείων

14/05/2021 06:29

Οι πλείστοι πελάτες των τραπεζών οι οποίοι πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις τους και ο οδηγός του σχεδίου χορηγιών για ενίσχυση της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ίσως αποφύγουμε εκτόξευση κόκκινων δανείων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι πλείστοι πελάτες των τραπεζών οι οποίοι πληρώνουν στην ώρα τους τις δόσεις τους. Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι μπήκαν σε κανονικούς ρυθμούς με τη λήξη του μορατόριουμ για δάνεια €12 δισ., δίνει μια νότα αισιοδοξίας στα τραπεζικά επιτελεία ότι μπορεί να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα νέων κόκκινων δανείων. Τραπεζικό στέλεχος ανέφερε ότι αν κλείσει ενθαρρυντικά το πρώτο εξάμηνο, τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η χρονιά θα κυλήσει ομαλά και η πανδημία δεν θα αφήσει μεγάλο εύρος προβληματικών δανείων. Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να αρχίσει η αποπληρωμή των δόσεων που έχουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, ως είθισται να γίνεται, και ουσιαστικά η ικανότητα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα κρίνει και το ύψος των προβληματικών δανείων.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, επιχειρηματικότητας που διεξήχθη από την εταιρεία CMRC Cypronetwork σε συνεργασία με το CIM.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βολές κατά ξενοδόχων και υπουργείου εργασίας από την ΠΕΟ
  • Ρεαλιστικό και φιλόδοξο το σχέδιο ανάκαμψης
  • Προς απόρριψη οι πλείστες αναπομπές
  • Κανονικά οι πτήσεις από Ισραήλ

Πολίτης

 «Εκκίνηση για σχέδιο χορηγιών €30 εκ.»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι ο οδηγός του σχεδίου χορηγιών για ενίσχυση της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα του υπουργείου ενέργειας, εμπορίου και βιομηχανίας. Αναφέρεται ότι από τη Δευτερά 17 Μαΐου θα ανοίξει η πύλη για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους νέους επιχειρηματίες. Το σχέδιο νέας επιχειρηματικότητας, το οποίο θα παραχωρήσει επιχορηγήσεις ύψους €30 εκ., αποτελεί τη συνέχεια των σχεδίων ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω των οποίων την τελευταία 7ετία 608 νέοι ηλικίας μέχρι 40 ετών και γυναίκες μέχρι 55 ετών κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι άλλη μια ευκαιρία να ενταχθούν στα ειδικά σχέδια του υπουργείου εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού θα έχουν οι δικαιούχοι των σχεδίων.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Διχάζουν τα αποτελέσματα της στήριξης – Μεγάλη έρευνα για επιχειρήσεις

Χαραυγή

 «Έντονες αντιδράσεις για τις αναπομπές Αναστασιάδη»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας να αναπέμψει όλους τους νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν στην τελευταία συνεδρία της ολομέλειας της βουλής και αφορούν δικαιώματα των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων. Το ΑΚΕΛ, διά του Ανδρέα Φακοντή, υπέδειξε ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι τάσσονται ενάντια σε κάθε πρόταση η οποία αφορά τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες ομάδες.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι παρά τη στήριξη του κλάδου από την πολιτεία, αφού οι εργοδότες αρνούνται να τους καταβάλουν τον 13ο μισθό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατικές εγγυήσεις: Δικαιώθηκαν τα κόμματα και η ελεγκτική υπηρεσία
  • Προτάσεις ΑΚΕΛ για στήριξη των εργαζομένων

Αλήθεια

 «Στην τροχιά των €968 εκ.»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το τελικό κείμενο προτάσεων της Κύπρου που περιλαμβάνει έργα και μεταρρυθμίσεις για χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2021-2026. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το τελικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο και η Κύπρος μπορεί να αντλήσει από το ταμείο €968 εκ.  Οι προτάσεις αφού εγκριθούν από το υπουργικό θα υποβληθούν επίσημα στην Επιτροπή για να τύχουν στη συνέχεια της έγκρισης του συμβουλίου υπουργών οικονομίας και οικονομικών της ΕΕ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι υπογράφηκε χθες στο συμβόλαιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αυξημένη φορολογία λόγω κορωνοϊού
  • Το 73% των επιχειρήσεων επηρεάστηκε από την πανδημία

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΤΗΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ – Ονοματολογία κομμάτων: Δύο υπουργοί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟ SAFEPASS, ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ – Πύλης…. επιτρεπούσης ανοίγουν από βδομάδας και οι εμβολιασμοί χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΖΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑΤΑΡ – Ξεκαθάρισμα πριν από τη Σύνοδο ΕΕ επιδιώκει ο πρόεδρος με επιστολή προς Γκουτέρες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΗΣΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ – Οι αναπομπές από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στερούν εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα