You are here

Τύπος: Ίσως ζητήσει τα €204 εκατ. η ΕΕ

23/08/2022 06:01

Η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς και η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6, της κυπριακής ΑΟΖ, είναι ανάμεσα σε άλλα τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πιάσαμε τα 12-15 τρισεκατομμύρια»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6, της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι το νέο κοίτασμα είναι εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf) και η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf. Από τη συνολική ποσότητα των 11,7 tcf - 14,7 tcf που εκτιμάται ότι είναι τα εντοπισθέντα αποθέματα από προηγηθείσες γεωτρήσεις, μόνο τα 4,2 tcf του Αφροδίτη είναι μερικώς επιβεβαιωμένα και εκκρεμεί μια δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία ίσως πραγματοποιηθεί από τη Chevron εντός 2023.

 «Ίσως ζητήσει τα 204 εκατ. η ΕΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ελεγκτική, στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής της οδηγίας της ΕΕ, 1.298 επενδυτές είχαν αγοράσει ακίνητα αξίας €1,5 δισ., επωφελούμενοι τον μειωμένο ΦΠΑ ύψους 5% για τα πρώτα 200 τετραγωνικά του ακινήτου, με αποτέλεσμα το κράτος να απωλέσει έσοδα €204,3 εκατ. Οι απώλειες των δημόσιων εσόδων μπορεί να είναι μεγαλύτερες, καθώς τα ονόματα των αιτητών μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, όπως είναι καταχωρημένα στα μητρώα ΦΠΑ, δεν συνάδουν με τα ονόματα στο αρχείο του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, ενώ τα στοιχεία των τεμαχίων στις αιτήσεις δεν συνάδουν με στοιχεία του Κτηματολογίου. Δεν αποκλείεται η Δημοκρατία να κληθεί να πληρώσει με ίδιους πόρους τη διαφορά που προκύπτει από το μειωμένο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή τα €204 εκατ., ή μέρος τους.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στους δικηγόρους η ΑΗΚ για αποζημιώσεις για το φουγάρο

  • Πηλείδου: Ο Κρόνος θα βοηθήσει την Αφροδίτη και τον Γλαύκο

  • Μικρή επιταγή χωρίς… παρατράγουδα

Πολίτης

 «Στα 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ οι ‘αγνοούμενες’ επενδύσεις!»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.  Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, αγορές ακινήτων της τάξεως του €1,1 δισ. που θεωρητικά θα αποτελούσαν επενδύσεις στο πλαίσιο του ΚΕΠ έχουν ακυρωθεί (145 στο σύνολο), ενώ αγορές ακινήτων της τάξεως των €3,5 δισ. ενδεχομένως να μην έχουν υλοποιηθεί, να είναι υψηλού κινδύνου και να ήταν εικονικές. «Αυτό υποδηλοί την ανάγκη πλήρους ελέγχου ως προς το κατά πόσον οι πολιτογραφηθέντες διατηρούν την επένδυσή τους», σημειώνεται στην έκθεση. Με λίγα λόγια, ένα ποσό της τάξεως των €4,6 δισ. των επενδύσεων πολύ πιθανόν να μην έγινε ποτέ, αλλά οι «επενδυτές» να έλαβαν κανονικά το κυπριακό και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό διαβατήριο.

 «Διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων ομάδων για αυξημένη χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, οκτώ νέες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων μπορούν πλέον να λάβουν αυξημένη χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ο αριθμός των δικαιούχων νοικοκυριών αυξάνεται κατά περίπου 30.000 για να ανέλθει περίπου στις 80.000.  Παράλληλα αυξάνεται κατά €40 εκατ., στα €70 εκατ., ο προϋπολογισμός του Σχεδίου Χορηγιών για ΑΠΕ και ΕΞΕ για τα έτη 2022-2023.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Βιάζονται για εμπορική αξιοποίηση

  • Δάνεια ύψους €1,7 δισ. με επιδότηση επιτοκίου

Χαραυγή

 «Σαθρές διαδικασίες και ζημιές πίσω από τα ‘χρυσά’ διαβατήρια»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Χαραυγής είναι η έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα. Η ελεγκτική με συγκεκριμένα στοιχεία καταγράφει πλέον τη ζημιά που προκάλεσε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ελεγκτικής Μάριος Πετρίδης, «έμεινε σαθρό μέχρι το τέλους του, με την απώλεια στον ΦΠΑ να ανέρχεται στα €200 εκατ. και την απώλεια από μη είσπραξη τελών στα €25 εκατ. Υπήρξε επίσης ακύρωση συμβολαίων αξίας €1 δισ., ενώ εκκρεμούν συμβόλαια αξίας €3,5 δισ.

 «Διεύρυνση δικαιούχων για φωτοβολταϊκά και θερμομόνωση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» της Χαραυγής είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων ομάδων που δικαιούνται χορηγία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και θερμομόνωση οροφής με οκτώ επιπρόσθετες κατηγορίες. Σύμφωνα με την υπουργό ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, με τις επιπρόσθετες κατηγορίες, αλλά και με σημαντικές βελτιώσεις στις κατηγορίες που ήδη υπήρχαν, ο κατάλογος ευάλωτων νοικοκυριών διευρύνεται κατά 30 χιλ., φθάνοντας τις 80 χιλ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Τουρισμός: Οι απώλειες από ρωσική και ουκρανική αγορά δεν αναπληρώθηκαν

  • Αύξηση στις συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές στην Κύπρο

  • Δεύτερη χαμηλότερη κάλυψη σε συνδέσεις διαδικτύου έχει η Κύπρος

  • Αύξηση 47,9% του κύκλου εργασιών μεταφορών και αποθήκευσης

Αλήθεια

 «Ανακοίνωσαν το μεγάλο κοίτασμα στο 6»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Αλήθεια γράφει ότι τη σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο οικόπεδο Cronos-1, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοίνωσαν χθες οι εταιρείες ενέργειας Total Energies και ΕΝΙ. Όπως αναφέρεται, η σημαντική ανακάλυψη έγινε σε απόσταση 160 χλμ από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων. Μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για απόθεμα φυσικού αερίου 70 δισ. κυβικών μέτρων.

 «Ανεστάλησαν στο παρά πέντε οι εκποιήσεις δύο ακινήτων»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ανεστάλησαν δύο εκποιήσεις στις οποίες θα προέβαινε χθες εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων, και οι οποίες αφορούσαν επαγγελματικές στέγες ενός αρχιτέκτονα και μιας οδοντιάτρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αλλάζουν τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων

  • Η πρόθεση για εξαγορά δίνει ώθηση στις μετοχές της BOCH

  • Πληθωρισμός – αβεβαιότητα μειώνουν τον ΣΠΟΔ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΣΤΟ 6 – Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες της «Α» που αποκάλυψε στις 5 Αυγούστου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΤΑ 4,6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΟΙ «ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΕΣ» ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ! – Σημεία και τέρατα στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ 12–15 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ – Μικρό αλλά πολύ σημαντικό το κοίτασμα στον Κρόνο

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΣΑΘΡΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ «ΧΡΥΣΑ» ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ – Δισεκατομμύρια απώλειες από ΦΠΑ, μη είσπραξη τελών και εικονικά συμβόλαια