You are here

Τύπος: Ήταν βόμβα κρότου - λάμψης

08/08/2019 06:59

H ομόφωνη απόρριψη χθες από το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον CIPA, τον CIFA, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον ΣΕΛΚ της πρότασης του υπουργείου οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% στο 15%, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Ήταν βόμβα κρότου - λάμψης»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η απόρριψη της πρότασης του υπουργού οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%.  Όπως αναφέρεται, οι παραγωγικοί φορείς της οικονομίας αλλά και οργανισμοί που ελέγχονται από την κυβέρνηση συνεδρίασαν χθες και έλαβαν ξεκάθαρη θέση κατά της πρότασης για αύξηση του εταιρικού φόρου κατά 2,5%.  Οι πρόεδροι των ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ και CIPA επιβεβαίωσαν και επίσημα τη διαφωνία τους για αύξηση του εταιρικού φόρου, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη στιγμή και χωρίς να γίνει μια σε βάθος μελέτη για το θέμα. Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε δημόσια πως από τη στιγμή που η επιχειρηματική κοινότητα διαφωνεί, δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη σκέψη.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα στο δελτίο για τον δείκτη τιμών κατοικιών που αφορά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, αναφέρει ότι οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο συνέχισαν για ακόμα ένα τρίμηνο να καταγράφουν αύξηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Φωνές για τις αναφορές των νόμων
  • ΑΚΕΛ: Έσκιζαν τα ιμάτια τους όταν το προτείναμε εμείς – Θυμήθηκε την πρόταση Χριστόφια το 2012 για να απαντήσει στην κυβέρνηση το 2019
  • Στην Ireon Investments θυγατρικές της Λαϊκής
  • Κύπρος – Ιρλανδία με 12,5% - Ο μέσος εταιρικός φορολογικός συντελεστής στην Ευρώπη είναι 23,5%

Πολίτης

 «Τι ζητούν οι Βρυξέλλες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόρριψη της πρότασης του υπουργού οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, CIPA, CIFA και Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος σε χθεσινή τους συνεδρία απέρριψαν κάθε σκέψη για αύξηση της εταιρικής φορολογίας. Όπως σημειώνεται, η τελευταία αναφορά στη σύσταση του συμβουλίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, η οποία εγκρίθηκε από το ECOFIN πριν από ένα μήνα, στις 9 Ιουλίου, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι η Κύπρος οφείλει να αυξήσει τον φορολογικό της συντελεστή. Το κείμενο της σύστασης δείχνει ότι οι Βρυξέλλες γνωρίζουν πολύ καλά πως λειτουργεί το κυπριακό σύστημα, ενώ η χαμηλή φορολογία συνδέεται και με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ΕΥ ανακοίνωσε χθες την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της Ireon Investments και της πρώην Λαϊκής για την πώληση τριών ελληνικών θυγατρικών της δεύτερης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δωρεάν ηλεκτρονικές μεταφορές ως €1000 – Ελληνική Τράπεζα
  • Συγκρατημένες αυξήσεις – Ετήσια αύξηση 1,5% για τον δείκτη τιμών ακινήτων
  • Ειδική περίπτωση η Λεμεσός
  • Τριγμοί στη Γερμανία – Απογοητευτικά τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής

Χαραυγή

 «Άνω κάτω η αγορά των ακινήτων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι το καμπανάκι που χτύπησε χθες η Κεντρική Τράπεζα για τις επιπτώσεις στην κτηματαγορά λόγω της αυξημένης προσφορά ακινήτων που πήραν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων από δανειολήπτες στα πλαίσια διακανονισμών ΜΕΔ, αλλά και λόγω της πολιτικής πολιτογραφήσεων έναντι αγοράς διαμερισμάτων σε πύργους. Στη νέα τριμηνιαία της έκθεση για τις τιμές των κατοικιών, η ΚΤ επισημαίνει ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αναβολή πήρε η δίκη σχετικά με την υπόθεση του ευρωπαϊκού σήματος για το χαλλούμι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έφυγε η αύξηση του εταιρικού φόρου, έμεινε η «τάτσα» με τις μαύρες λίστες
  • Κέρδη στο ΧΑΚ έπειτα από τέσσερις πτωτικές συνεδρίες
  • Ελληνική: Δωρεάν μεταφορές SEPA μέχρι €1000 μέσω Web Banking και Mobile App
  • Ολοκληρώθηκε η  πώληση των θυγατρικών της Λαϊκής στην Ireon Investments

Αλήθεια

 «Ομόφωνα ‘όχι’ στην αύξηση εταιρικού φόρου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η ομόφωνη απόρριψη χθες από το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ, τον CIPA, τον CIFA, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον ΣΕΛΚ της πρότασης του υπουργείου οικονομικών για αύξηση του εταιρικού φόρου από 12,5% στο 15%. Οι έξι οργανισμοί προειδοποίησαν ότι ήδη λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό, ενώ ζήτησαν την εφαρμογή φορολογικής μεταρρύθμισης που να αποσκοπεί στη μείωση του φορολογικού κόστους όλων των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κύπρου και που να δίδει προοπτική ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα προσφέρει δωρεάν μεταφορές SEPA ύψους μέχρι €1000 σε όσους επιλέξουν να τις πραγματοποιήσουν μέσω Web Banking και Mobile Banking, στοχεύοντας στην ενίσχυση των online υπηρεσιών που προσφέρει.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προς αναφορά στο ανώτατο τρεις νομοθεσίες – Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • Ευρωπαϊκή τάση τα αρνητικά επιτόκια – ΥΠΟΙΚ
  • Αύξηση στις αφίξεις τον Ιούνιο – Στατιστική
  • Ολοκληρώθηκε η πώληση τριών θυγατρικών της Λαϊκής Τράπεζας – Στην Ireon Investments Ltd

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ – Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ενεργειακές εξελίξεις στη νοτιοανατολική μεσόγειο

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΠΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ Η FOCUS ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ – Με ευθύνη της νομικής υπηρεσίας αθώοι οι Ζολώτας – Φόλε

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ – Καταπέλτης η γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα, θέτει προ των ευθυνών της την Κυπριακή Δημοκρατία

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΩ ΚΑΤΩ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ