You are here

Τύπος: Ιθαγένεια σε 5 χρόνια, ως κίνητρο για ταλέντα

22/09/2021 06:31

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου οικονομικών για παραχώρηση κινήτρων σε εταιρείες για ν’ ανοίξουν ή να διατηρήσουν γραφεία στην Κύπρο και το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας για τον ορισμό εκκαθαριστή στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Πράσινο σοκ στις τσέπες μας»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι οι νέες πολιτικές που ενέκρινε η Κομισιόν και καλείται να υλοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία από σήμερα μέχρι το 2030. Όπως σημειώνεται, για την Κύπρο προτείνεται από τις Βρυξέλλες η πρόσθετη κατανομή μέσω του κοινωνικού ταμείου €150 εκ. για να βοηθήσει τους πολίτες να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε ενεργειακή απόδοση, νέα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, αλλά και καθαρότερες μετακινήσεις.

«Ιθαγένεια σε 5 χρόνια, ως κίνητρο για ταλέντα»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι σχεδιασμοί του υπουργείου οικονομικών για παραχώρηση κινήτρων σε εταιρείες για ν’ ανοίξουν ή να διατηρήσουν γραφεία στην Κύπρο. Η μόνη σύνδεση που δυνατόν να έχουν με την παραχώρηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς οι σχεδιασμοί του υπουργείου θα είναι η διευκόλυνση της πολιτογράφησης μελών του προσωπικού τους, μέσω μιας μικρής μείωσης των ετών που βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας είναι υποχρεωμένος να ζει και να εργάζεται νόμιμα στην Κύπρο ο αιτητής πριν αιτηθεί πολιτογράφηση. Όπως ήδη έχει κοινοποιήσει, στο πλαίσιο των δηλώσεων του ο υπουργός οικονομικών, προωθείται η εξαγγελία ενός σχεδίου προσέλκυσης επενδύσεων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για διατμηματική
  • Νέα διεύθυνση θα εποπτεύει το σχέδιο ανάκαμψης
  • Σκανάρει ξανά τη συμφωνία για το υγραέριο η ΕΠΑ
  • Δεν βρίσκει άκρη ούτε η ΕΕ με το φυσικό αέριο

Πολίτης

 «Δικαστικός μαραθώνιος για εκκαθάριση»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας για τον ορισμό εκκαθαριστή στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Ο εκκαθαριστής θα διανέμει στους πιστωτές, εν προκειμένω στους καταθέτες, τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής. Το αίτημα για ορισμό εκκαθαριστή στην πρώην Λαϊκή υποβλήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 2021, αλλά το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί ακόμη επί του αιτήματος καθώς έχουν υποβληθεί ενστάσεις από καταθέτες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ΑΗΚ θα προωθήσει νέες προσπάθειες και εισηγήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στο περίμενε 1.147 επενδυτές
  • Καμπάνα 50.000 ευρώ για cdbbank

Χαραυγή

 «ΑΚΕΛ: Προτάσεις για μόνιμη λύση στην τιμή ρεύματος»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ για οριστική επίλυση του προβλήματος της τιμής του ρεύματος. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της επιτροπής ενέργειας, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε το ΑΚΕΛ για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε αποτελέσματα. Στη συνεδρία της επιτροπής αναφέρθηκε ότι η ΑΗΚ επεξεργάζεται νέες προτάσεις για μείωση του κόστους παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εβδομήντα ένα κοινοτικά συμβούλια απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής συνεισφοράς για την εκτέλεση μικρών ώριμων αναπτυξιακών έργων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Νέο επενδυτικό πρόγραμμα ζητούν οι μεγαλοντιβέλοπερς
  • Με χρυσό χορηγό «έτρεξε» στις ευρωεκλογές ο Παναγιώτης Σεντώνας

Αλήθεια

 «Στα €24 εκατ. το κόστος για ΑΗΚ από μείωση 10% στο ρεύμα»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το κόστος για την ΑΗΚ από τη μείωση 10% στο ρεύμα. Κατά τη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας αναφέρθηκε ότι το κόστος που θα επωμιστεί η ΑΗΚ από τις μειώσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών εκτιμάται γύρω στα €24 εκ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι διοικητικό πρόστιμο ύψους €50 χιλ. επέβαλε στην cdbbank ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Συστάσεις για τυχόν διασύνδεση προσέλκυσης επενδύσεων με νέο ΚΕΠ
  • Ο Παύλος Ιωάννου ανέστειλε άλλες τρεις εκποιήσεις
  • Σύστημα ελέγχου του σχεδίου ανάκαμψης – Υπουργικό
  • Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ –Κυπριακό

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΟΥ…. ΑΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ – Το 2015 είχε δηλώσει πως η βουλευτική σύνταξη του θα πήγαινε στους άπορους φοιτητές

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ – Νέες πολιτικές της Κομισιόν επιβαρύνουν κι άλλο ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ – ΓΓ του ΟΗΕ: Οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν το χάσμα γενεών, δίνοντας μια θέση στους νέους στο τραπέζι…