You are here

Τύπος: Καίγονται οι τράπεζες για τουρίστες

27/04/2021 06:29

Οι ανησυχίες των τραπεζών σε σχέση με τη μετ’ εμποδίων επανεκκίνηση του τουρισμού και το άνοιγμα της Κύπρου για τουρίστες από τις 10 Μαΐου που έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Καίγονται οι τράπεζες για τουρίστες»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι οι ανησυχίες των τραπεζών σε σχέση με τη μετ’ εμποδίων επανεκκίνηση του τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παρά το γεγονός ότι από χθες και μέχρι τις 9 Μαΐου κατέβασαν ρολά 30 χιλ. επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι και η Κύπρος εισήλθε στο τρίτο lockdown, τα τραπεζικά επιτελεία βλέπουν ότι η κατάσταση προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη. Εν αναμονή των εξελίξεων σε σχέση με την άρση των περιορισμών μετά τις 9 Μαΐου, η προσοχή των τραπεζών είναι για την ώρα στην προδιαγραφόμενη κατάσταση στον τουριστικό τομέα, καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις προσβλέπουν στον τουρισμό. Αν οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών διαψευστούν, χιλιάδες πελάτες των τραπεζών θα βρεθούν προ του φάσματος της καταστροφής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αύξηση στην αμοιβή του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου Τάκη Αράπογλου, στις €180 χιλ. από €120 χιλ. που είναι σήμερα, θα προταθεί προς έγκριση κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Πάσο» από 10/5 για όλους τους ξένους εμβολιασμένους
  • Τρίτο και φαρμακερό το νέο lockdown
  • Στο 6,5% τελικά η ύφεση το 2020
  • Καταθέτουν τα «αστέρια»  - Συλλούρης, Πιττάτζης, Τζιοβάνης αύριο στην ερευνητική

Πολίτης

 «Ποντάρουμε στο Sputnik για να σωθεί η χρονιά»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών και η άνοδος των τουριστικών ροών προς την Κύπρο. Όπως αναφέρεται, οι αρχές αποφάσισαν την είσοδο ξένων υπηκόων από τις 10 Μαΐου, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα και επιθυμούν να εισέλθουν στην Κύπρο ακόμα και με εμβόλια που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος εξήγησε χθες πως το γεγονός ότι το Sputnik V δεν έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν παίζει ρόλο, καθώς οι διαβουλεύσεις που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ δίνουν το δικαίωμα σε οποιαδήποτε χώρα να εγκρίνει ή να αποδεχθεί για ταξιδιωτικούς σκοπούς και άλλα εμβόλια από τρίτες χώρες.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα για νέα και στοχευμένη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν βάλει για ακόμα μια φορά λουκέτο με το τρίτο lockdown.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έλλειμμα μισού δισ. ευρώ – Δημοσιονομικά  
  • «Σκληρή δουλειά και σχεδιασμός νίκησαν την πανδημία» - Ηλίας Νεοκλέους & ΣΙΑ ΔΕΠΕ

Χαραυγή

 «Δεν μπορεί καμία επιχείρηση να επιβιώσει με €1.000 ή €5.000!»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι ο μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δεν θα αντέξουν να επιβιώσουν με το τρίτο lockdown. H Γενική Συνομοσπονδία Παγκύπριων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, θεωρεί επιβεβλημένο έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς το χειρότερο τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η κρίση είναι βαθύτερη από τις εκτιμήσεις του υπουργείου οικονομικών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μακρύς ο δρόμος για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις
  • Ενώπιον της ερευνητικής οι Συλλούρης, Πιττάτζης και Τζιοβάνης
  • Μειώθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Αλήθεια

 «Τουρισμός, καλημέρα…»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι το άνοιγμα της Κύπρου για τουρίστες από τις 10 Μαΐου που έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα. Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος ανέφερε χθες ότι οι κυπριακές αρχές ενημέρωσαν τις αγορές για αυτή την εξέλιξη, που αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω το τουριστικό πρόγραμμα ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σε αναμονή βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών για να του αποσταλεί το κείμενο του νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δημοσιονομικό έλλειμμα €568,9 εκ. το τέταρτο τρίμηνο
  • Δυο αλλαγές σε αφίξεις στην Κύπρο λόγω Covid – Νέα κατηγοριοποίηση χωρών
  • Εξυπηρέτηση κοινού από τμήμα φορολογίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΠΡΩΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ: Μην χάσετε την ευκαιρία – Κυπριακό – Γενεύη

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΜΕ CRASH TEST ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ – Οι δύο πλευρές καταθέτουν επισήμως τις θέσεις τους για μοντέλο λύσης ενώπιον του γγ του ΟΗΕ

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΓΡΙΦΟΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Ανοίγει σήμερα η αυλαία της πενταμερούς και ο γγ ΟΗΕ θέλει να ακούσει τους δύο ηγέτες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΜΕ €1.000 Η €5.000! – Το ενοίκιο «σκοτώνει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις