You are here

Τύπος: Καλή απόφαση, κακός μισθός

01/09/2022 06:24

Η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, καθώς και οι συζητήσεις της Τράπεζας Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για καταβολή μερίσματος, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Καλή απόφαση κακός μισθός»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού που αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο. Βάσει των όσων αποφασίστηκαν, ο ΕΚΜ για πλήρη απασχόληση ορίστηκε στα €885 με την πρόσληψη και στα €940, μετά από εξάμηνη απασχόληση στον ίδιο εργοδότη. Η απόσταση του ΕΚΜ είναι μόλις €15 από τον υφιστάμενο, που αφορά μόνο συγκεκριμένα επαγγέλματα και που ανέρχεται στα €870 με την πρόσληψη και στα €924 μετά από ένα εξάμηνο.  Όπως, πάντως, αναφέρθηκε, τα όσα ανακοινώθηκαν χθες δεν άφησαν καμία πλευρά ικανοποιημένη, καθώς οι συντεχνίες εξαιτίας και του αυξημένου πληθωρισμού ανέμεναν μεγαλύτερο ύψος ως ΕΚΜ. Αντίθετα, ο υπουργός εργασίας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα όσα αποφασίστηκαν.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι πλεόνασμα €141,8 εκατ. κατέγραψαν οι λογαριασμοί της γενικής κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2022, σε σύγκριση με έλλειμμα €711 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μέρισμα για μετόχους της Τράπεζας Κύπρου
  • Διαφωνούν και δεν καταθέτουν τα όπλα οι συντεχνίες

Πολίτης

 «Ο κατώτατος μισθός ανέβασε στα ύψη τα μουρμουρητά»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για θέσπιση Εθνικού Κατώτατου Μισθού, o οποίος ορίστηκε στα €940, με εισαγωγικό μισθό €885 για τους πρώτους έξι μήνες της απασχόλησης. Σημειώνεται ότι η πλευρά των εργοδοτών θεωρεί υψηλό το ποσό των €940 με το οποίο γίνεται η εκκίνηση του θεσμού στην Κύπρο, καθώς αντιστοιχεί στο 62,75% του διάμεσου μισθού. Οι συντεχνίες, από την άλλη, θεωρούν ότι το ποσό θα μπορούσε να είναι υψηλότερο λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

«Κέρδη διαβατήριο για τη διανομή μερίσματος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα κέρδη €50 εκατ. για το εξάμηνο του 2022 που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου.  Η διοίκηση της Τράπεζας εκτιμά ότι η επίτευξη κερδών ύψους €50 εκατ., μετά τη φορολογία, για το α’ εξάμηνο 2022, σε σύγκριση με €1 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021 και κερδοφορίας €59 εκατ, μετά τη φορολογία και πριν τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, επιβεβαιώνουν τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της τράπεζας.  Όπως αναφέρεται, ο συνδυασμός της επίτευξης βιώσιμης κερδοφορίας, δραστικής μείωσης των ΜΕΔ, διατήρησης υψηλών κεφαλαίων και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) πάνω από 10% από το 2023, φέρνει την Τράπεζα πιο κοντά στην εκπλήρωση ενός σημαντικού ορόσημου, τη διανομή μερίσματος στους μετόχους από την επόμενη χρονιά. Η διανομή μερίσματος απαιτεί την έγκριση της ΕΚΤ.

Χαραυγή

 «Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη €50 εκατ. το πρώτο εξάμηνο»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Χαραυγή γράφει ότι κέρδη €50 εκατ. ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου για το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με κέρδη €1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, βάζοντας πλώρη για διανομή μερίσματος από το 2023, για πρώτη φορά από το 2011. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου, ανέφερε ότι η τράπεζα αναβάθμισε εκ νέου το στόχο για την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 10% από το 2023, σε σύγκριση με 7,3% που είναι σήμερα.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ζήτησε τη νέα έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μάκης Κεραυνός: Τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας γύρισαν μπούμερανγκ
  • Αύξηση 27,5% στο Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη βιομηχανία

Αλήθεια

 «ΣΕΛΚ: Κατηγορήθηκαν μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι κι αρχίζουν δίκες»

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η Αλήθεια γράφει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των παρόχων υπηρεσιών, ειδικότερα των ελεγκτικών γραφείων που δεν διερευνούσαν ως όφειλαν το ποιόν των ατόμων για τα οποία ετοίμαζαν εκθέσεις ώστε να τους δοθούν κυπριακά διαβατήρια ή απέκρυβαν στοιχεία, ή δεν ενημέρωναν επαρκώς τις αρμόδιες αρχές, αναμένεται ότι θα γίνει μέσα στον ερχόμενο μήνα. Τότε, ο ΣΕΛΚ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ενώπιον της πειθαρχικής του επιτροπής και θα ανακοινώσει τα πορίσματα του για τους μεγάλους ελεγκτικούς οίκους οι οποίοι έχουν ήδη κατηγορηθεί.

«Συζητά με ΕΚΤ για μέρισμα η Τρ. Κύπρου»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι συζητήσεις της Τράπεζας Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για καταβολή μερίσματος. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πανίκος Νικολάου, εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος σε ότι αφορά την ενδεχόμενη άρση του περιορισμού από την ΕΚΤ για καταβολή μερίσματος στους μετόχους της τράπεζας. Στο μεταξύ, η τράπεζα ανακοίνωσε χθες κέρδη €50 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2022, έναντι κερδών €739 χιλ. το εξάμηνο του 2021.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Πλεόνασμα €141,8 εκατ. το επτάμηνο του 2022 – Μεγάλη βελτίωση στους λογαριασμούς του κράτους το επτάμηνο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΕΛΚ: ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ ΚΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΔΙΚΕΣ – Για απόκρυψη στοιχείων από τις αρχές στις αιτήσεις για διαβατήρια σε ξένους υπηκόους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΑΝΕΒΑΣΕ ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΤΑ – Ιστορική μεταρρύθμιση για την κυπριακή αγορά εργασίας με όλους όμως δυσαρεστημένους

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ – Οι συντεχνίες θα διεκδικήσουν αναθεώρηση του διατάγματος

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΟΥΣ – Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό