You are here

Τύπος: Καμπάνα £20 εκ. στην ΑΤΗΚ για κατάχρηση

28/08/2002 08:40
Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΑΤΗΚ και η επιβολή προστίμου ύψους £20 εκατομμυρίων δεσπόζει των οικονομικών ειδήσεων στον σημερινό τύπο.

Το θέμα αποτελεί πρώτη είδηση στις εφημερίδες «Σημερινή» και «Αλήθεια» και είναι επίσης στην πρώτη σελίδα του «Φιλελευθέρου». Η «Σημερινή» χαρακτηρίζει την απόφαση «καταπελτική και ιστορική», η «Αλήθεια» την θεωρεί «εμπεριστατωμένη και σημαντική» ενώ ο «Φιλελεύθερος» την χαρακτηρίζει «πρωτοφανή, όχι μόνο για τις κυπριακές αλλά και για τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Η απόφαση ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα και αναφέρει ότι η ΑΤΗΚ καταχράστηκε τη δεσπόζουσα της θέση κάνοντας υπερκέρδη. Όπως ανέφερε σήμερα στο «Ράδιο Πρώτο» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Χριστόδουλος Τσιέλεπος, η Επιτροπή προϋπολόγισε καθαρά κέρδη £52 εκατομμυρίων για τα έτη 2000-2001 και κατέληξε με κέρδη £132 εκατομμυρίων! Η επιτροπή καλεί την ΑΤΗΚ να καταβάλλει πρόστιμο £5,000 ημερησίως μέχρι την μείωση των τελών της. Όπως γράφει ο «Φιλελεύθερος» η ΑΤΗΚ «θα ακολουθήσει άμεση δραστική μείωση των τηλεφωνικών τελών και ειδικά όσων αφορούν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες προήλθε μεγάλο μέρος του κέρδους». Η ΑΤΗΚ θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού θεωρεί την Επιτροπή αναρμόδια να κρίνει τηλεφωνικά τέλη αφού αυτά καθορίζονται και εγκρίνονται από τη Βουλή.

Στα οικονομικά ένθετα τώρα, των οποίων τα θέματα ποικίλουν. Το κύριο θέμα του ένθετου «Οικονομία» του «Φιλελευθέρου» υπό τον τίτλο «Ενιαία στρατηγική ανάπτυξης», γράφει για την χθεσινή υπογραφή τριών συμφωνιών από τους υπουργούς Ανάπτυξης της Ελλάδος Άκη Τσοχατζόπουλο και Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της υψηλής τεχνολογίας, και της βιομηχανίας.

Αλλού ο «Φιλελεύθερος» παραθέτει τις θέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το ειδικό καθεστώς.

Το ένθετο οικονομία της «Σημερινής» έχει ως κύριο θέμα χαλαρώσεις της Κεντρικής Τράπεζας για εξαγωγή συναλλάγματος για επενδύσεις στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η απόφαση θα ανακοινωθεί με εγκύκλιο τις προσεχείς μέρες». Στην είδηση η εφημερίδα παραθέτει το ιστορικό της κατάργησης των περιορισμών της Κεντρικής τα τελευταία τρία χρόνια.

Αλλού η εφημερίδα γράφει για την φοροδιαφυγή Κυπριακών και ξένων εταιρειών λόγω του απαρχαιωμένου συστήματος αρχειοθέτησης στοιχείων στον Έφορο Εταιρειών.

Πρώτο θέμα του ενθέτου «Οικονομική Αλήθεια» είναι η κάμψη που παρουσιάζει η τουριστική βιομηχανία. Υπό τον παράξενο τίτλο «45 + (3x25) ίσον 120 εκατομμύρια οι ζημιές της τουριστικής βιομηχανίας», η εφημερίδα παραθέτει στοιχεία από ανακοίνωση του ΠΑΣΥΞΕ ο οποίος προβλέπει απώλειες £120 εκατομμυρίων από τον τουρισμό το πρώτο εννιάμηνο. Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ο οποίος άφησε να νοηθεί ότι οι αριθμοί που αναφέρει ο ΠΑΣΥΞΕ είναι υπερβολικοί.

Αλλού η εφημερίδα γράφει για τις ζημιές της Universal Bank η οποία θα είναι ζημιογόνα για ολόκληρο το 2002.