You are here

Τύπος: Καμπανάκι ΔΝΤ για τα «παλάτια»

05/12/2018 06:55

Τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα εγκρίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, το καμπανάκι που κτυπά το ΔΝΤ για τον τομέα των πολυτελών κατοικιών που σχετίζονται με την παροχή κυπριακής υπηκοότητας και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Ιδού τα νέα τέλη κυκλοφορίας»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι τα νέα τέλη κυκλοφορίας που θα εγκρίνει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Όπως αναφέρεται, τα νέα τέλη αφορούν καινούργια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που θα εγγράφονται από τις αρχές του 2019.  Ευνοούνται τελευταίας τεχνολογίας με λίγους ρύπους καινούργια αυτοκίνητα ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όσοι θέλουν φθηνά μεταχειρισμένα πολυτελείας μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας. Χαρακτηριστικό το καπέλο από €50 για βενζινοκίνητα τριών ετών έως και €2 χιλ. για πετρελαιοκίνητα άνω των δέκα ετών.

 «ΔΝΤ: Κτυπά καμπανάκι για τα ‘παλάτια’»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το καμπανάκι που κτυπά το ΔΝΤ για τον τομέα των πολυτελών κατοικιών που σχετίζονται με την παροχή κυπριακής υπηκοότητας.  Στην έκθεση του για την Κύπρο το ΔΝΤ προτρέπει να τεθεί ένα περιεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να βελτιωθούν οι προοπτικές και να είναι διαφοροποιημένη η ανάπτυξη. Εισηγείται στην πολιτεία να αποσυνδεθεί σταδιακά το πρόγραμμα Citizenship by investment από την ακίνητη περιουσία και βάζει τους φόρους ως μέτρο – εργαλείο για μείωση της πώλησης των πολυτελών κατοικιών.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κρατούν «εγκλωβισμένες» 1.500 αναπτύξεις – Α. Σωκράτους στον ACTIVE
  • Δημοσιονομικό κόστος €3,5 δισ. από ΣΚΤ
  • Στην ψήφο θα κριθούν τα €33 εκ. για το σχέδιο Εστία
  • Τροχαίο ένα στα δέκα – Ψηλό το ποσοστό των τροχαίων στα εργατικά ατυχήματα

Πολίτης

 «Συγκρατημένες αυξήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο. Όπως αναφέρεται, κοινή θέση και των δύο θεσμών είναι ότι αν και η ανάπτυξη του τομέα είναι σαφής και οι συναλλαγές ακινήτων αυξάνονται, σε γενικές γραμμές οι τιμές δεν αυξάνονται με ανάλογο ρυθμό, με εξαίρεση τον τομέα των πολυτελών ακινήτων ο οποίος ευνοείται από το σχέδιο παροχής πολιτογράφησης ως κίνητρο για πραγματοποίηση επενδύσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η ΕΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο νόθευσης του ανταγωνισμού στην αγορά λεπτοκομμένου καπνού που προορίζεται για στριφτά τσιγάρα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Έρευνα σε ΚΤ με οδηγίες εισαγγελέα
  • Σε ιστορικό χαμηλό – Επιτόκια στεγαστικών
  • Μισό και χλιαρό βήμα για ενδυνάμωση της ευρωζώνης – Η δέσμη μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup μετά από 19 ώρες συνεδρίαση δεν θα εφαρμοστεί αμέσως
  • Δάνεια €290 εκ. – Σε 220 επιχειρήσεις μέσω ΕΤΕπ

Χαραυγή

 «Επίσπευση των εκποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων ζητά η Κομισιόν»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Η έκθεση ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης της κυπριακής οικονομίας και περιλαμβάνει συνολικά έντεκα συστάσεις.  Μεταξύ άλλων η ΕΕ ζητά την επίσπευση της διαδικασίας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μάλιστα εκφράζει την ανησυχία ότι το σχέδιο Εστία ενισχύει τον ηθικό κίνδυνο ιδιαίτερα όσον αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ζητά την άμεση προώθηση των εκποιήσεων για τους δανειολήπτες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν η ΕΚΤ και η ΚΤ, το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 2,24% σε σύγκριση με 2,74% τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ το κόστος δανεισμού για νέα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,51% σε σύγκριση με 3,79% πέρσι.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προσυνεννόηση στις τιμές των στριφτών τσιγάρων βλέπει η ΕΠΑ
  • Ρύθμιση των ωραρίων ζητά ο κλάδος των κομμωτηρίων και κουρείων
  • Όσοι πήραν φοιτητικό δάνειο δεν παίρνουν επαγγελματικό
  • Μέτρα για συνεπείς και ευάλωτους δανειολήπτες ζητά τα κόμματα

Αλήθεια

 «Μία υπερδύναμη στην τριμερή»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει σύντομα αμερικανική κίνηση με την οποία θα εκδηλωθεί έμπρακτα τον ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.  Όπως σημειώνεται, το αμερικανικό μπάσιμο προαναγγέλθηκε σε χαιρετισμό του προέδρου της Δημοκρατίας στο έκτο ενεργειακό συμπόσιο.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΦΑ Συμεών Κασσιανίδη, το έργο για την έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο θεωρείται υλοποιήσιμο, μετά και τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε η Κύπρος από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Υπό επεξεργασία σχέδια για ΜΕΔ – Φορέας ισότιμης κατανομής βαρών
  • Έπιασαν πάτο τα επιτόκια – Για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και καταθέσεις
  • Αύξηση κατά 4,2% - Αριθμός επιχειρήσεων
  • Μετά από…. 18 ώρες τα βρήκαν – Εμβάθυνση ευρωζώνης

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΒΟΥΛΙΑΞΑMΕ – Χαλασμός κόσμου σε Λευκωσία και Λεμεσό – πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΑΓΓΛΙΚΟ» ΤΟ ΧΑΛΛΟΥΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ – Χάσαμε τη δίκη στο Λονδίνο από ιδιωτική εταιρεία…. λόγω γραφειοκρατίας

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΙΔΟΥ ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ – Καταργείται ο φόρος κατανάλωσης και μπαίνει βαρύ καπέλο σε ρυπογόνα οχήματα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΞΕΝΩΝΕΣ ΤΥΦΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΨΩΜΙ, ΡΕΥΜΑ, ΣΕΝΤΟΝΙΑ