You are here

Τύπος: Καμπανάκι Κομισιόν για Κύπρο

23/01/2019 07:07

Το καμπανάκι που χτυπά για την Κύπρο η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας, οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη για το δημόσιο χρέος καθώς και η νέα προειδοποίηση της Κομισιόν στην Κύπρο για την πώληση «χρυσών» διαβατηρίων, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι ενόψει»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το καμπανάκι που χτυπά για την Κύπρο η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση δημοσιονομικής σταθερότητας.  Σύμφωνα με την έκθεση, η Κύπρος το 2019 αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να δεχθεί δημοσιονομικές πιέσεις λόγω μακροοικονομικών εξελίξεων και θεμάτων ανταγωνιστικότητας, συνεπικουρούμενα από την αύξηση του δημόσιου χρέους. Αναλυτικότερα η έκθεση εντοπίζει ότι η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας βρίσκεται πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά επίπεδα ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η υψηλή αρνητική επενδυτική θέση επίσης συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ο Μιχάλης Σπανός παραιτήθηκε χθες με άμεση ισχύ από το διοικητικό συμβούλιο της BOC Holdings και της Τρ. Κύπρου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αφήνουν τα πηλοφόρια και παίρνουν τα πλακάτ – 24ωρη προειδοποιητική απεργία οικοδομών στις 13 Φεβρουαρίου
  • Νέο λίφτινγκ στο πρόγραμμα με τα διαβατήρια
  • Χωρίς σύνταξη ανικανότητας
  • Οι πιο… φιλάσθενοι – Στα υπουργεία ενέργειας και εργασίας αρρωσταίνουν πιο συχνά

Πολίτης

 «Μαφία και φοροδιαφυγή μέσω Κύπρου στην ΕΕ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η έκθεση της Κομισιόν για τα χρυσά διαβατήρια. Όπως αναφέρεται, παρά τις αλλαγές που επέφερε πέρσι η Κύπρος στις διαδικασίες που ακολουθεί για να παραχωρεί υπηκοότητες σε επενδυτές της τάξης των €2 εκ., ακόμα διαπιστώνονται από την ΕΕ ανοιχτά παραθυράκια που διευκολύνουν τη φοροαποφυγή των πολιτογραφηθέντων, την εισαγωγή οργανωμένου εγκλήματος τρίτων χωρών στην ευρωπαϊκή αγορά και τη διαφθορά μέσω της σύγκρουσης συμφερόντων.  Για την Κύπρο, η έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι επίδοξοι προς πολιτογράφηση επενδυτές πρακτικά δεν υποχρεούνται να έχουν φυσική παρουσία στο νησί, ούτε να έχουν οποιοδήποτε γνήσιο δεσμό με τη χώρα.

 «Όχι στον εφησυχασμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι οι δηλώσεις του προέδρου του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρη Γεωργιάδη για το δημόσιο χρέος. Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η λογιστική μεταχείριση της κρατικής στήριξης από τη Eurostat δεν οδηγεί σε ανατροπή του δημοσιονομικού σχεδιασμού, καθώς τα επόμενα χρόνια προβλέπεται η επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων και άρα υπάρχει η δυνατότητα μείωσης του δημόσιου χρέους.  Το δημόσιο χρέος είχε άνοδο 9,7% και το έλλειμμα εκτοξεύθηκε στο €1 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ναυτιλιακή υψώνει κυπριακή σημαία – Brexit
  • Δεύτερη κινητή τραπεζική μονάδα από την Ελληνική
  • Νέες δράσεις υπέρ ανέργων – Οι στόχοι της ΑνΑΔ για το 2019
  • Δίχτυα στην Ινδία – Στο Vibrant Gujarat o Invest Cyprus

Χαραυγή

 «Μισθοί πείνας για νέους εργαζόμενους»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η έρευνα της Eurostat για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω χαμηλών μισθών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2017 το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 ετών οι οποίοι αν και εργάζονταν παράλληλα βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας λόγω χαμηλών μισθών, εκτοξεύθηκε στο 13,7% σε σύγκριση με 10,2% το προηγούμενο έτος.

«€914 εκ. το χρόνο τα ετήσια κέρδη από τα ‘χρυσά διαβατήρια’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η νέα προειδοποίηση της Κομισιόν στην Κύπρο για την πώληση «χρυσών» διαβατηρίων. Στην έκθεση επισημαίνονται οι ελλείψεις στον έλεγχο ολιγαρχών και προέλευσης της περιουσίας τους, ενώ γίνεται αναφορά και σε συγκεκριμένη περίπτωση που η Κύπρος παραγνώρισε την ανακριτική διαδικασία για ξέπλυμα χρήματος που διεξαγόταν από την ισπανική αστυνομία εναντίον ρώσου ολιγάρχη και του πώλησε «χρυσό» διαβατήριο, ούτως ή άλλως.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Διασύρεται το όνομα της Κύπρου στην Ευρώπη
  • Κατέρρευσαν γεφύρια, ενώ έκλεισαν αγροτικοί δρόμοι και γεωτρήσεις
  • Οδικός χάρτης για ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων
  • 500-600 άτομα στερούνται σύνταξης ανικανότητας

Αλήθεια

 «Απεργιακό μήνυμα οικοδόμων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που θα πραγματοποιήσουν οι συντεχνίες οικοδομών ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.  Το συνιδικαλιστικό κίνημα προχωρεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις υποστηρίζοντας πως η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου υπαναχώρησε από τα όσα έχουν συμφωνηθεί στις αρχές του 2018 για τα δικαιώματα και ωφελήματα των εργαζομένων.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η επιτροπή εργασίας της βουλής με πρόταση νόμου προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα της σύνταξης ανικανότητας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ενδιαφέρον για επενδύσεις από ινδούς
  • Δεύτερη κινητή τραπεζική μονάδα από την Ελληνική
  • Παραιτήθηκε ο Μιχάλης Σπανός από το ΔΣ της Τρ. Κύπρου
  • Έμφαση στο Τρόοδος – Σ. Περδίος 

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΠΡΟΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ 15-16 ΔΗΜΟΥΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ – Προχωρά η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης – Τι προβλέπει το προσχέδιο νομοσχεδίου

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΕΣΩ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ– Δεν έπεισαν την Κομισιόν τα μέτρα για τα χρυσά διαβατήρια

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ – Κομματικές αντιπαραθέσεις περί ομοσπονδίας – Προς απομόνωση ο Ακκιντζί

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΜΙΣΘΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ