You are here

Τύπος: Κάνει τη διαφορά η Κύπρος στην Ευρώπη

13/11/2018 06:54

Τα μηνύματα για την Κύπρο που έστειλε χθες ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αξιολόγηση για το ξέπλυμα χρήματος από τη Moneyval που αναμένεται στις αρχές του 2019 και η χθεσινή έναρξη του 4ου International Funds Summit, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κάνει τη διαφορά η Κύπρος στην Ευρώπη»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι τα μηνύματα για την Κύπρο που έστειλε χθες ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Όπως ανέφερε, η Κύπρος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, βγήκε πολύ νωρίς από το μνημόνιο εφαρμόζοντας αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι η Κύπρος έκανε τη διαφορά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ομιλητής με θέμα «Η κρίση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σε εκδήλωση για τα 25 χρόνια του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέδωσε τα εύσημα στον υπουργό οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.  Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των κρατών μελών με την υψηλότερη ανάπτυξη, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η Κύπρος ανήκει στην τριάδα των χωρών με τις πιο χαμηλές χρεώσεις για κάρτες, παρατραβήγματα και ανακυκλούμενα δάνεια.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Χορηγίες €1,6 εκ. πήραν προσφυγικές ποδοσφαιρικές ομάδες
  • Προϋπολογισμός €6,3 εκ. για Εθνική Αρχή Παιγνίων
  • Δεν υπήρχε άλλη λύση για Συνεργατισμό
  • Από €20-€50 τα τέλη πιστωτικών

Πολίτης

 «Περιμένοντας της Moneyval»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η αξιολόγηση για το ξέπλυμα χρήματος από τη Moneyval που αναμένεται στις αρχές του 2019.  Σύμφωνα με την εφημερίδα, τράπεζες, χρηματοοικονομικός τομέας και κυπριακές αρχές περιμένουν με ανυπομονησία τον έλεγχο για να δείξουν την πρόοδο που έκαναν στον πόλεμο του μαύρου χρήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αξιολόγηση έχει ήδη γίνει προετοιμασία καθώς έχει κοινοποιηθεί η μεθοδολογία του ελέγχου. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτήρισε υπερβολικά και σε κάποιες περιπτώσεις φαιδρά τα δημοσιεύματα για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών χαιρετίζοντας τις εργασίες του 4ου International Funds Summimt, ανέφερε ότι η διαχείριση επενδυτικών ταμείων αποτελεί μέρος της νέας αρχής για την κυπριακή οικονομία.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση προσωπικού – Δημόσια υπηρεσία
  • Ανάκαμψη στα ακίνητα – Ελλάδα
  • Χιλιάδες οι εκκρεμούσες αιτήσεις για παροχή ΕΕΕ
  • Εκατομμύρια από τα καζίνα

Χαραυγή

 «5.000 αιτήσεις ΕΕΕ σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τέσσερις μήνες»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι οι χιλιάδες αιτήσεις για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μήνες. Σύμφωνα με σημείωμα της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου το οποίο κατατέθηκε στη βουλή, στα συρτάρια του υπουργείου εργασίας βρίσκονται στοιβαγμένες περίπου 5 χιλ. αιτήσεις οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα για περίοδο πέραν των τεσσάρων μηνών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Οκτώβριο ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο ανήλθε σε 51.670 σε σύγκριση με 51.236 τον προηγούμενο μήνα και 51.614 τον Οκτώβριο του 2017.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • €5,7 δισ. υπό διαχείριση από επενδυτικά ταμεία
  • Το Ισραήλ ζητά να έχει λόγο στις συμφωνίες για το «Αφροδίτη»
  • Κραυγή απόγνωσης από εργαζόμενους της J&P στο εξωτερικό
  • Η Κύπρος στο μικροσκόπιο της ΕΕ για το ξέπλυμα

Αλήθεια

 «Στη νέα σελίδα και τα επενδυτικά ταμεία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή έναρξη του 4ου International Funds Summit.  Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, σημαντικό κεφάλαιο για την κυπριακή οικονομία αποτελεί ο τομέας των επενδυτικών ταμείων. Η δυναμική που υπάρχει στον τομέα αντανακλάται στην τεράστια αύξηση που παρατηρείται την τελευταία πενταετία.  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου, από το 2013 μέχρι και το 2018 τα επενδυτικά ταμεία που έχουν συσταθεί στην Κύπρο αυξήθηκαν από 13 σε 172, με τον ρυθμό αύξησης να φθάνει το 69% τα τελευταία τρία χρόνια.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ως πιστωτικά θετικό γεγονός για τις κυπριακές τράπεζες χαρακτηρίζει τη νέα οδηγία της ΚΤ για τις εταιρείες – κέλυφος ο οίκος Moody’s.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Κονδύλια για προγράμματα ανανεώσιμων πηγών – Υπουργός ενέργειας
  • Αύξηση κυβερνητικού εργατικού δυναμικού – Έκτακτο προσωπικό
  • Στην Κύπρο η εταιρεία του Ντε Νίρο – Σχεδιάζουν φεστιβάλ κινηματογράφου
  • Η ώρα της Χρυστάλλας – Ερευνητική επιτροπή

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

9 ΔΙΟΔΟΙ ΕΙΡΗΝΗΣ – Συγκίνηση και χαρά κατά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Απλικίου – Λεύκας

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΤΕΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ – Σε τέσσερα σημεία των όρων αναφοράς Λουτ το ελληνοκυπριακό ενδιαφέρον

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ – Πριν τα Χριστούγεννα στην Κύπρο η Λουτ για να συμπληρώσει τους όρους αναφοράς

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ