You are here

Τύπος: Καταφύγιο η Κύπρος για ξένους

04/07/2022 06:25

Το επενδυτικό καταφύγιο που αναδεικνύεται η Κύπρος για ξένους και το καμπανάκι που κρούει το δημοσιονομικό συμβούλιο για χαμηλότερη ανάπτυξη, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Καταφύγιο η Κύπρος για ξένους»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το επενδυτικό καταφύγιο που αναδεικνύεται η Κύπρος για ξένους. Στη νέα έκδοση για τις τιμές των ακινήτων που ανακοίνωσε η Κεντρική, σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδεχόμενα να δημιουργήσει ζήτηση στην αγορά ακινήτων από επιχειρηματίες και επενδυτές από τη Ρωσία και Ουκρανία, που αναζητούν εναλλακτική έδρα στο εξωτερικό, επιλέγοντας την Κύπρο λόγω του ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος και των φορολογικών διευκολύνσεων. Οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί το κράτος στα πλαίσια του headquartering, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη βουλή, που διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επαγγελματιών και τον οικογενειών τους στην Κύπρο, αναμένεται να ωθήσουν περαιτέρω τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι η αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγεί τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δύσκολη η επιστροφή των νέων στις αγροτικές περιοχές
  • Πώληση νέων ακινήτων
  • Πιο κάτω οι διακοπές
  • Πάνω από ένα εκατ. άτομα τον Ιούνιο στα αεροδρόμια

Πολίτης

 «Σε σταυροδρόμι και πάλι η Κύπρος»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το καμπανάκι που κρούει το δημοσιονομικό συμβούλιο για χαμηλότερη ανάπτυξη. Το δημοσιονομικό συμβούλιο προειδοποιεί με περιορισμό της αναπτυξιακής δυναμικής της κυπριακής οικονομίας φέτος και τα επόμενα χρόνια αν δεν αρθεί το αδιέξοδο με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Όπως αναφέρεται, το δημοσιονομικό συμβούλιο απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ως επείγον θέμα την επίτευξη συμφωνίας για την εκπλήρωση του 14ου προαπαιτούμενου, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δισ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι μετά το πέρας των μέτρων που ισχύουν σήμερα, στο τέλος του Αυγούστου θα εξαγγελθούν και κάποια περαιτέρω μέτρα, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χαραυγή

 «Έσβησαν οι μηχανές στα αναπτυξιακά έργα του κράτους»

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η Χαραυγή γράφει ότι έσβησαν οι μηχανές στα αναπτυξιακά έργα του κράτους, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν ότι πολλά έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν για το 2022 είτε θα πάρουν παράταση και θα εξαγγελθούν ξανά προεκλογικά για το 2023, είτε δεν θα υλοποιηθούν ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία του γενικού λογιστηρίου, στον προϋπολογισμό του 2022 περιλήφθηκαν κονδύλια ύψους €1,14 δισ. για αναπτυξιακές δαπάνες, ωστόσο μέχρι το Μάιο εκταμιεύθηκαν μόλις €155,2 εκατ. ή ποσοστό 14%.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μικρότερο είναι το ποσοστό των πτήσεων που επηρεάζεται στην Κύπρο από την κατάσταση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ανέφερε ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος, προτρέποντας παράλληλα το επιβατικό κοινό να ταξιδέψει εντός άλλων μηνών εκτός Ιουλίου και Αυγούστου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ξεπεράσαμε το 1 εκατ. επιβάτες για πρώτη φορά μετά από 33 μήνες
  • Φόρος στα υπερκέρδη λόγω της ακρίβειας
  • Η αγορά κατοικίας στη μέγγενη της ακρίβειας

Αλήθεια

 «Bloomberg: Οι μεγιστάνες έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια σε ένα εξάμηνο »

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έχασαν $1,4 τρισ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, στη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί. Η περιουσία του Έλον Μασκ μειώθηκε σχεδόν κατά $62 δισ., ο Τζεφ Μπέζος έχασε περίπου $63 δισ., ενώ ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απώλεσε περισσότερο από το μισό της περιουσίας του.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η Γερμανία εξετάζει σενάρια για διακοπές και δελτίο στο φυσικό αέριο και στο ζεστό νερό.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Προβληματισμός για τον υψηλό πληθωρισμό

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ – Αναγκάζονται να μεταφέρουν φιάλες οξυγόνου για επαναγέμιση στα οχήματα τους

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – Το σχέδιο ανάκαμψης και η ελπίδα από τον τουρισμό

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και ασθενείς για θεραπείες, φάρμακα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΕΣΒΗΣΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – Μόλις στο 11% το ποσοστό υλοποίησης των κεφαλαιουχικών κονδυλίων του προϋπολογισμού