You are here

Τύπος: Καταναλωτικές δαπάνες και τα προβλήματα στην ΕΕ

17/07/2003 08:51
Ποικιλία θεμάτων παρουσιάζει σήμερα η ειδησεογραφία του οικονομικού τύπου.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Αρνητικοί ρυθμοί στην αγορά» γράφει ότι υποτονικά και στα επίπεδα του περασμένου χρόνου κινούνται οι λιανικές πωλήσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δαπάνες των καταναλωτών δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και περιορίζουν δραστικά το ενδεχόμενο για σημαντική βελτίωση στη συνολικότερη συμπεριφορά της οικονομίας, αφού η κατανάλωση αποτελεί βασικό συστατικό της οικονομικής δραστηριότητας. Ο μέσος όρος του Δείκτη Όγκου Λιανικών Πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθε σε 110,8, στα ίδια ακριβώς επίπεδα με πέρυσι.

Αλλού, γράφει ότι σημείο τριβής μεταξύ ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ αποτελεί το Blue Print.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Ρουτίνα τα προβλήματα με την ΕΕ» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα έρθει ποτέ η ημέρα που (ως Κύπρος) θα πούμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα «και είμαστε εντάξει με την ΕΕ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες μέλη», υποστηρίζει ο Συντονιστής Εναρμόνισης, ο οποίος χθες παρέδωσε λεπτομερή έκθεση για τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ, τα οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Κύπρος.

Αλλού, γράφει πως σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα «αυτή η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις» των ημικρατικών οργανισμών, αλλά θα προχωρήσει σε αλλαγές σε θεσμικό διοικητικό επίπεδο για σκοπούς μεγαλύτερης ευελιξίας στη λήψη των αποφάσεων από τα ΔΣ των ημικρατικών.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «ΠΑΣΥΞΕ: Επιτακτική η λήψη μέτρων για στήριξη του τουρισμού», γράφει πως σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του συγκεκριμένου συνδέσμου Ξενοδόχων, τα τελευταία στοιχεία για τις τουριστικές αφίξεις προς την Κύπρο, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για επείγουσα αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της τουριστικής βιομηχανίας και για ανακοπή της αρνητικής πορείας. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται και οι δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου, σύμφωνα με τον οποίο η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη όχι μόνο για τη Κύπρο, αλλά και παγκοσμίως, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιώργος Λιλλήκας, προανήγγειλε ότι το Φθινόπωρο «θα ληφθούν πολλά και νέα μέτρα».

Αλλού, γράφει ότι ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης παραχωρεί μηνιαίως δάνεια ύψους £8 - £10 εκατομμυρίων.