You are here

Τύπος: Καταργείται η απαγόρευση στις προσλήψεις

24/05/2022 06:29

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση για ν’ αρθούν οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις στην κρατική μηχανή, καθώς και οι εαρινές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Καταργείται η απαγόρευση στις προσλήψεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση για ν’ αρθούν οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις στην κρατική μηχανή. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση επιμένει στη συμφωνία που έκανε με την ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ για πλήρη κατάργηση των απαγορεύσεων πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ από την άλλη, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επιμένουν στην προώθηση πρότασης νόμου για άρση της διαδικασίας ελέγχου των θέσεων προαγωγής από τη βουλή. Στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, η διευθύντρια του τμήματος δημόσιας διοίκησης και προσωπικού του υπουργείου οικονομικών, Έλενα Οικονομίδου – Αζίνα, διαφώνησε με την προώθηση μεμονωμένης νομοθετικής ρύθμισης για τις προαγωγές.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι αλλάζει ξανά ο τραπεζικός χάρτης με το κλείσιμο υποκαταστημάτων λιβανέζικων τραπεζών στην Κύπρο, μετά από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε εξέλιξη νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 6 από ΕΝΙ – Total
  • Ο ανταγωνισμός συγκρατεί τις αυξήσεις, λένε οι υπεραγορές
  • Ζητούν στοιχεία βουλευτές για πρόσθετες δαπάνες
  • Κόβεται η όρεξη για δάνεια

Πολίτης

 «Ολοταχώς για άνοιγμα 1.415 κενών θέσεων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών όπου συζήτησε το άνοιγμα κενών θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο τομέα και την πρόταση νόμου κοινοβουλευτικών κομμάτων για άρση της διαδικασίας ελέγχου από την επιτροπή οικονομικών της πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σε ότι αφορά το αίτημα του υπουργείου οικονομικών για άνοιγμα κενών θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκπρόσωπος του τμήματος προσωπικού σημείωσε πως αυτό έχει να κάνει με συνολικά 1.415 κενές θέσεις εκ των οποίων οι 1.140 αφορούν στο δημόσιο τομέα, οι 221 αφορούν οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 54 αφορούν τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αλλού ο Πολίτης γράφει σύμφωνα με τις εαρινές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει σημαντικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, ενώ παράλληλα προβληματική παραμένει η κατάσταση σε ότι αφορά την πρώτη εκταμίευση των €85 εκατ. στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Χαραυγή

 «Κομισιόν προς Κύπρο: Είτε αλλάζετε το αναπτυξιακό μοντέλο είτε βουλιάζετε»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι εαρινές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο. Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά εκ βάθρων αλλαγή της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στα ζητήματα τα οποία αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Στην έκθεση της Κομισιόν αφήνεται να εννοηθεί ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου έχει χρεωκοπήσει, αφού επισημαίνεται ότι αυτό βασίζεται κυρίως σε τρεις τομείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

«102 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο του κουτουρού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €102 εκατ. ο οποίος κατατέθηκε από την κυβέρνηση στη βουλή. Όπως διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει κονδύλια πέραν των €56 εκατ. για τον κορωνοϊό, όπως για rapid test, παρά το γεγονός ότι έχουν καταργηθεί σχεδόν όλα τα μέτρα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σύνδεσμος Υπεραγορών: Δεν υπάρχουν ελλείψεις και ο ανταγωνισμός συγκρατεί τις τιμές
  • Κόβουν αβέρτα ζευγάρια από ΦΠΑ 5% για πρώτη κατοικία
  • Κλείνουν υποκαταστήματα λιβανέζικων τραπεζών

Αλήθεια

 «Κομισιόν: Υπερβολικές ανισορροπίες»

Στο κύριο θέμα της «Οικονομίας» της η Αλήθεια γράφει ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή αξιολόγησε την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών για τα 12 κράτη μέλη που επιλέχθηκαν για εμπεριστατωμένη επανεξέταση στην έκθεση του μηχανισμού συναγερμού του 2022.  Η Κομισιόν αναφέρει πως οι αδυναμίες που εντοπίζονται «σχετίζονται με υψηλό κυβερνητικό και ιδιωτικό χρέος, μεγάλα ελλείμματα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το ακόμα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού και στα αποθέματα των υπεραγορών.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Συντεχνίες: Ναι στην τετραήμερη αλλά με συνολική προσέγγιση

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ – Λήψη μέτρων σε αρκετές χώρες για αποτροπή διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΜΠΙΖΝΕΣ» ΠΡΕΣΒΗ – Καταγγέλθηκε από το 2012 και ουδείς τον ενόχλησε μέχρι σήμερα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ – Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα της προεκλογικής για υποψήφιους και κόμματα

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΣ ΚΥΠΡΟ: ΕΙΤΕ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΙΤΕ ΒΟΥΛΙΑΖΕΤΕ – Υπερχρεωμένα και με χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης τα κυπριακά νοικοκυριά