You are here

Τύπος: Κατεβάζει τον ΦΠΑ η Ευρώπη

08/12/2021 06:29

Η αλλαγή των κανόνων ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που αποφάσισε χθες το Ecofin και το ιστορικό ρεκόρ που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων για εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κατεβάζει τον ΦΠΑ η Ευρώπη»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αλλαγή των κανόνων ΦΠΑ για αγαθά και υπηρεσίες που αποφάσισε χθες το Ecofin. Σημειώνεται ότι προβλέπονται περισσότερες κατηγορίες χαμηλών συντελεστών, ακόμη και μηδενικού συντελεστή, στις οποίες θα μπορούν να προστεθούν και άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οι χώρες – μέλη θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν ως κανονικό, έναν συντελεστή ΦΠΑ υψηλότερο από το 15%. Ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν δύο μειωμένους συντελεστές, με το χαμηλότερο στο 5% σε αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν έως και 24 από τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας για το ΦΠΑ.  

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι από τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας «κρέμονται» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιδιώκουν να καταργήσουν με το νέο χρόνο το ετήσιο τέλος, ύψους €350 που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι εγγεγραμμένες εταιρείες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αγόρασε χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά παρέλαβε… φωτογραφία του

  • Αλλαγές στη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων

  • Εκστρατεία για τα εμπορικά σήματα

  • Είχαμε έναν μπελά, τους κάναμε δύο…

Πολίτης

 «Κτύπησε κόκκινο το κόστος των εκπομπών CO

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι το ιστορικό ρεκόρ που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το κόστος αγοράς δικαιωμάτων για εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Όπως αναφέρεται, χθες στο χρηματιστήριο της Λειψίας στη Γερμανία όπου γίνεται η διαπραγμάτευση τους, οι τιμές αγοράς δικαιωμάτων ανά τόνο ξεπέρασαν τα €81. Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη η οποία καταγράφηκε μέχρι σήμερα. Παρά τα προσωρινά μέτρα της κυβέρνησης και της ΑΗΚ, η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές θα είναι μεσοπρόθεσμα δεδομένη καθώς το κόστος για την ΑΗΚ αυξάνεται ραγδαία.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του London School of Economics κάτοχος Νόμπελ Οικονομίας, στο πλαίσιο του Greek Economic Summit 2021, ανέφερε ότι για την αύξηση των θέσεων εργασίας δεν θα πρέπει να βασιστούμε στην ανάπτυξη των τεχνολογικών γιγάντων, αλλά κυρίως στους τομείς που βασίζονται στην κοινωνική διάδραση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν κατάργηση εταιρικού τέλους

  • Συμφωνία για πράσινους συντελεστές ΦΠΑ

Χαραυγή

 «Άλλα ‘δεσμεύτηκαν’ προεκλογικά και άλλα πράττουν μετεκλογικά για τα τέλη των €350»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η πίεση για κατάργηση του τέλους των €350 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εμπορίου, στην οποία διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για κατάργηση τους τέλους στις μικρές εταιρείες καθώς και σε όσες έχουν περιορισμένο κύκλο εργασιών.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε χθες την επιβολή διοικητικού προστίμου στην Alpha Bank ύψους €3 χιλ. για το σχέδιο «Στεγαστικό δάνειο με επιδότηση».  

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αύξηση της απασχόλησης το 3ο τρίμηνο λόγω τουρισμού

  • Παράταση για άλλους έξι μήνες στην εξαργύρωση κουπονιών χαμένων ταξιδιών

  • Ecofin: Συμφωνία για ΦΠΑ

Αλήθεια

 «Στο Κατάρ για τα πετροδόλαρα ο Ερντογάν»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή συνάντηση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί στη Ντόχα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρόλο που ο τούρκος υπουργός εξωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του, του Κατάρ είπε ότι δεν πήγαν εκεί για να πάρουν χρήματα, η εντύπωση που επικρατεί είναι ακριβώς η αντίθετη. Πηγές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες 15 δισ. με το Κατάρ.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι παράταση για άλλους έξι μήνες στην εξαργύρωση κουπονιών πελατών που έκλεισαν ταξίδια ή διαμονή στο εξωτερικό πριν από την πανδημία και τα οποία ακύρωσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να δώσει πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Εκταρικές επιδοτήσεις €50 εκ. μέχρι τα Χριστούγεννα

  • Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους των €350 για εταιρίες

  • Το όραμα για ένα αειφόρο ναυτιλιακό τομέα – Υφυπουργός ναυτιλίας

ΑΛΗΘΕΙΑ

«ΝΑΙ» ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΟΥΣ –Νίκος Νουρής

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

50 ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – Ανεμβολίαστος δάσκαλος πέθανε από Covid αρνούμενος τη νοσηλεία

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΤΟΝ ΦΠΑ Η ΕΥΡΩΠΗ – Σημαντική ανατροπή του Ecofin για χαμηλούς συντελεστές σε περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΑΛΛΑ «ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ» ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ €350 – Πίεση από τη βουλή για κατάργηση της ετήσιας εισφοράς σε μικρές επιχειρήσεις