You are here

Τύπος: Καθυστερεί η εφαρμογή της αμνηστίας

09/07/2004 08:32
Τα πρακτικά προβλήματα που έχει να επιλύσει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως η στέγαση και η στελέχωση της αρμόδιας Επιτροπής για τη φορολογική αμνηστία, όπως και ο πόλεμος μεταξύ των συντεχνιών στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Δύο πρακτικά προβλήματα έχει να επιλύσει το Υπουργείο Οικονομικών, τη στέγαση αλλά και τη στελέχωση της Επιτροπής Διαχείρισης Δηλώσεων Ειδικής Ρύθμισης Φορολογικών Δηλώσεων Ειδικής Μεταχείρισης, προτού η τελευταία είναι σε θέση να εφαρμόζει το νόμο για τη φορολογική αμνηστία, γράφει στο κύριο θέμα των οικονομικών της σελίδων η εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Επισημαίνοντας ότι ήδη έχει περάσει μια εβδομάδα από την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή, η εφημερίδα προσθέτει, ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της νομοθεσίας επιβαρύνει την αποτελεσματικότητά της ως μέτρο για την υλοποίηση του Προγράμματος Σύγκλισης, και υπογραμμίζει ότι ενώ παλαιότερα ο υπουργός είχε ζητήσει από τη Βουλή την επίσπευση της έγκρισης του νομοσχεδίου, τώρα θα πρέπει το υπουργείο να κινητοποιηθεί άμεσα. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Βουλή ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό £386,5 χιλιάδων για την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, ώστε η τελευταία να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για εξειδικευμένες εκθέσεις.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης κάθε κατηγορίας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα προβαίνει σε διακρίσεις κριτηρίων ανάλογα με το στόχο που θα έχει να εξυπηρετήσει κάθε φορά, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα γνωρίζουν ακριβώς εκ των προτέρων τις απαιτήσεις του εργοδότη τους. Η εφημερίδα προσθέτει ότι το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης κόστισε στο κράτος £150 χιλιάδες και απαγορεύει ρητά την αξιολόγησή του η ισοπεδωτική βαθμολόγηση, που σήμερα έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό 98,8% των δημοσίων υπαλλήλων να θεωρείται ως εξαίρετο, αλλά αντίθετα, προβλέπει ότι το μόνο το 20% θα μπορεί να παίρνει βαθμολογία μεταξύ 86% έως και 100%. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οξύνεται το κλίμα μεταξύ ξενοδόχων και συντεχνιών, μετά από ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ σε «ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα», με την οποία προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουν «απαθείς θεατές» όταν αμαυρώνεται η εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό.

Το κύριο θέμα της εφημερίδας «Χαραυγή» περιστρέφεται γύρω από τις καταγγελίες ξενοδοχοϋπαλλήλων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου για αυθαίρετες παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων και των νομοθεσιών που αφορούν την ξενοδοχειακή βιομηχανία από τους εργοδότες, προσθέτοντας ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν πικετοφορία διαμαρτυρίας. Σε σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα, η εφημερίδα φιλοξενεί δήλωση του συνδικαλιστή Λευτέρη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι για το αμαύρωμα του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό δεν γίνεται από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους ή τις συντεχνίες αλλά από όσους εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρει ότι δεν θα χορηγηθεί τιμαριθμική αύξηση (ΑΤΑ) στις συντάξεις Κοινωνικών Ασφαλίσεων από την 1η Ιουλίου 2004, μιας και η αύξηση του τιμάριθμου ήταν κάτω από το 1%.

Το κύριο θέμα της εφημερίδας «Σημερινή» αναφέρει ότι οι έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής για τον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων του δημοσίου βοηθήματος από την κυβέρνηση εμπόδισαν την κατάθεσή τους στην ολομέλεια της Βουλής. Οι βουλευτές επικαλέστηκαν την ανάγκη για διασφάλιση των κεκτημένων των ομάδων που έχουν πραγματικά ανάγκη τα δημόσια βοηθήματα, και ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρεται σε θετικά στοιχεία για την τουριστική βιομηχανία που περιέχει η έκθεση «Βαρόμετρο» του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία αναφέρεται στην ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος στην Ανατολική Μεσόγειο το τρέχον έτος, μετά τον πόλεμο στο Ιράκ και προσθέτει ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2003, το τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο αυξήθηκε κατά 11% ενώ προς την Τουρκία κατά 50%.

Το κύριο θέμα των οικονομικών σελίδων της εφημερίδας «Αλήθεια» αναφέρει, επικαλούμενο το πρόεδρο της Διερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του ΧΑΚ, ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ευχάριστο για τους εμπλεκόμενους σε αυτό, δεδομένου ότι η επιτροπή έχει ολοκληρώσει την έρευνά της και έχει καταλήξει σε πορίσματα που εμπλέκουν μεγάλες εταιρείες και χρηματιστές. Η εφημερίδα γράφει, επικαλούμενη την ίδια πηγή, ότι ενώ η Επιτροπή έχει ήδη αποστείλει τους φακέλους για τις υποθέσεις έξι εταιρειών πριν από δύο χρόνια στη Γενική Εισαγγελία με τη σημείωση ότι θα πρέπει να διεξαχθεί ποινική έρευνα εναντίον τους, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να ενημερωθεί για το κατά πόσο η Αστυνομία έχει ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες. Άλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρεται στις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την αύξηση των τελών στα λιμάνια από την Αρχή Λιμένων, ο οποίος κάλεσε την τελευταία να αναθεωρήσει την απόφασή της.



ΑΧΡΕΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ




Η ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




ΕΚΡΗΞΗ ΤΑΣΟΥ ΟΙ Τ/ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΙΣΟΤΗΤΑ




ΚΡΥΟ ΝΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ




ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ