You are here

Τύπος: Καύσιμα... και κέρδη χρηματιστών

30/07/2002 09:06
Η νέα τιμολογιακή πολιτική στα καύσιμα με σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν βενζινοκίνητα οχήματα και η συνέχιση των αποκαλύψεων για τα στοιχεία που συνέλεξε η Διερευνητική Επιτροπή, είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στη σημερινή ημερήσιο οικονομικό τύπο.

Στα κέρδη των χρηματιστηριακών εταιριών επικεντρώνεται τώρα η Διερευνητική». Το ρεπορτάζ γράφει ότι η Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το ΧΑΚ, επικεντρώνει σ’ αυτό το στάδιο τις έρευνες της στα κέρδη που είχαν οι χρηματιστηριακές εταιρίες. Μέχρι στιγμής η Διερευνητική, προστίθεται στο ρεπορτάζ, έχει καταγράψει μεταξύ άλλων: 1) χρηματιστή ο οποίος φέρεται να αποκόμισε κέρδη που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια λίρες σε ένα χρόνο 2) Βουλευτή που σε μερικούς μήνες κέρδισε από συναλλαγές 130 χιλιάδων λιρών «τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν δηλωθεί στο Φόρο Εισοδήματος. 3) Χρηματιστή ο οποίος χειραγωγώντας τιμές μετοχών με συναλλαγές μέσω συγγενικών του προσώπων, με αποτέλεσμα να αποκομίσει κέρδη που ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια λίρες.


Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» υπό τον υπέρτιτλο «Μειώνεται η τιμή της βενζίνης» αναφέρει ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική στα καύσιμα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού έως το 2004, θα αποφέρει σοβαρό κέρδος στη τσέπη όσων καταναλωτών χρησιμοποιούν βενζινοκίνητα οχήματα. Αντιθέτως, τα νέα δεν είναι ευχάριστα για τους ιδιοκτήτες πετρελαιοκινήτων οχημάτων αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξει αύξηση και μάλιστα σημαντική, στη τιμή του πετρελαίου. Αύξηση αναμένεται να υπάρξει και στη τιμή του υγραερίου και της ασφάλτου.

Αλλού, γράφει ότι μειωμένα θα είναι τα κέρδη των τραπεζών το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Αποκαλύψεις για τη χειραγώγηση τιμών» αναφέρεται στις υποθέσεις και τα στοιχεία που συνέλεξε η Διερευνητική Επιτροπή για τα γεγονότα στο ΧΑΚ τη διετία 1999-2000. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, το υπό εξέταση κεφάλαιο της πώλησης μεγάλων πακέτων μετοχών σχεδόν ολοκληρώθηκε, ενώ ο έλεγχος των στοιχείων και των πληροφοριών χωρίστηκε σε δύο φάσεις: α) στην έρευνα για αγοραπωλησίες μετοχών αξίας άνω των 100 χιλιάδων λιρών και β) στον έλεγχο γι’ αγορές ή πωλήσεις τίτλων άνω των 500 χιλιάδων, «οι οποίες συνδέονται άμεσα με το φαινόμενο της χειραγώγησης τιμών.

Αλλού, γράφει ότι αρκετά προϊόντα πωλούνται σε εξωπραγματικές τιμές, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να ελέγξει την υπερχρέωση προϊόντων από καταστηματάρχες.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό θέμα «Στα κέρδη των χρηματιστηριακών εταιριών επικεντρώνεται τώρα η Διερευνητική». Το ρεπορτάζ γράφει ότι η Επιτροπή που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για το ΧΑΚ, επικεντρώνει σ’ αυτό το στάδιο τις έρευνες της στα κέρδη που είχαν οι χρηματιστηριακές εταιρίες. Μέχρι στιγμής η Διερευνητική, προστίθεται στο ρεπορτάζ, έχει καταγράψει μεταξύ άλλων: 1) χρηματιστή ο οποίος φέρεται να αποκόμισε κέρδη που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια λίρες σε ένα χρόνο 2) Βουλευτή που σε μερικούς μήνες κέρδισε από συναλλαγές 130 χιλιάδων λιρών «τα οποία φαίνεται ότι δεν έχουν δηλωθεί στο Φόρο Εισοδήματος. 3) Χρηματιστή ο οποίος χειραγωγώντας τιμές μετοχών με συναλλαγές μέσω συγγενικών του προσώπων, με αποτέλεσμα να αποκομίσει κέρδη που ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια λίρες.

Αλλού, γράφει ότι επτά επενδυτικά ταμεία ασφαλιστικών εταιριών παρουσίασαν αύξηση τους τελευταίους 12 μήνες.