You are here

Τύπος: Καύσιμα που καίνε - ΦΠΑ

01/07/2002 08:31
Η νέα αύξηση, από σήμερα το πρωί, στη τιμή των καυσίμων αποτελεί τη βασικότερη είδηση της οικονομικής και όχι μόνον, ειδησεογραφίας. Όλες οι εφημερίδες παρουσιάζουν το θέμα στη πρώτη εξωτερική σελίδα, με ρεπορτάζ στα οποία καταγράφονται αναλυτικά οι αυξήσεις στη τιμή πώλησης των πετρελαιοειδών, ως αποτέλεσμα... της αύξησης του ΦΠΑ στο 13%. Άλλο θέμα που ξεχωρίζει η είναι η ψήφιση του συνόλου των νομοθετημάτων της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία θα γίνει σε ειδική έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της βουλής στις 9 π.μ.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει στη πρώτη εξωτερική του σελίδα το θέμα των καυσίμων υπό τον τίτλο «Από το πρωί καίνε οι τιμές των καυσίμων», ενώ στο ένθετο «Οικονομία» αναφέρει ότι η αύξηση είναι αποτέλεσμα της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 10% στο 13% στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το Κοινοτικό Κεκτημένο.

Αλλού, γράφει ότι οι ξενοδόχοι είναι απαισιόδοξοι για τους επόμενους τρεις μήνες, με το 82% να πιστεύει ότι η ζήτηση θα είναι χαμηλότερη της κανονικής. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα επιχειρηματικών προβλέψεων του Τμήματος Στατιστικής, το ποσοστό των ξενοδοχείων που δήλωσαν ότι αναμένεται να επέλθει βελτίωση στη κατάσταση τους κατά τους επόμενους 6 μήνες υπερβαίνει το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν χειροτέρευση, κατά 17 εκατοστιαίες μονάδες (σε σύγκριση με 79 μονάδες κατά την ίδια περίοδο του 2001).

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» πρωτοσέλιδα και υπό τον τίτλο «Ξανά στη βουλή σήμερα το φορολογικό πακέτο» αναφέρεται στη ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του συνόλου των νομοθετημάτων της φορολογικής μεταρρύθμισης. Επισημαίνει επίσης, ότι ο ΦΠΑ αυξάνεται στο 13% με επακόλουθο αυξήσεις και στα καύσιμα. Στο σχετικό ρεπορτάζ, σημειώνεται ότι οργανωμένα σύνολα όπως η ΣΕΚ, η οργάνωση Πολυτέκνων και το ΚΕΒΕ συνεχίζουν να εκφράζουν τη διαφωνία τους για ορισμένα σημεία της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Αλλού, στις εσωτερικές σελίδες γράφει ότι κατατέθηκε στη βουλή από το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί που θέτει τέρμα στις πράξεις χρηματιστών μέσω τρίτων, για ίδιον όφελος.

Η εφημερίδα «Αλήθεια» στη πρώτη σελίδα και υπό τον τίτλο «Ακριβότερα από σήμερα τα καύσιμα» αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση στην οποία καταγράφονται οι νέες ανώτατες τιμές πώλησης ως αποτέλεσμα της αύξηση του ΦΠΑ στο 13%.