You are here

Τύπος: Καυτή πατάτα οι τουρίστες από Βρετανία

02/07/2020 07:02

Η αυριανή συνάντηση των επιδημιολόγων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της κατηγοριοποίησης της Βρετανίας, τα στοιχεία του Κτηματολογίου για τις πωλήσεις ακινήτων τον Ιούνιο και η κάλυψη σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για τις υπερχρεώσεις σε δάνεια που φέρνει το νέο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από τα υπουργεία οικονομικών και δικαιοσύνης, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Η καυτή πατάτα στον πρόεδρο»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η αυριανή συνάντηση των επιδημιολόγων με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της κατηγοριοποίησης της Βρετανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει να ακούσει την επιδημιολογική ομάδα και τις απόψεις της σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία/επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και ζητήματα που εκκρεμούν. Η Βρετανία και το άνοιγμα της πάντα απασχολούσε το προεδρικό καθότι οι πιέσεις από πλευράς τουριστικής βιομηχανίας είναι ισχυρές, ωστόσο αυτή η συνάντηση έχει το δικός της μομέντουμ. Οι επιδημιολόγοι πρέπει να αποφασίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι μαύρη λίστα δέκα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έχει η Τράπεζα Κύπρου την οποία ακολουθεί και απαγορεύει τη σύναψη εμπορικών σχέσεων σε περίπτωση που αυτοί δεν εποπτεύονται ή δεν είναι εγγεγραμμένοι σε χώρα του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου ή σε αντίστοιχη τρίτη χώρα, θεωρώντας ότι είναι κλάδοι υψηλού κινδύνου.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε χαμηλά επίπεδα ο εσωτερικός τουρισμός
  • Wirecard, πορνό και Κύπρος
  • Moody’s: Προσωρινή η αύξηση του χρέους
  • Καταγραφή κινδύνων – Στις αγωγές και στη μείωση εσόδων προστέθηκε και η πανδημία του κορωνοϊού

Πολίτης

 «Ανάκαμψη στις πωλήσεις»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι τα στοιχεία του Κτηματολογίου για τις πωλήσεις ακινήτων τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιούνιο κατατέθηκαν 646 πωλητήρια έγγραφα, αριθμός μειωμένος κατά 10% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, αλλά αυξημένος κατά 35% σε σχέση με τις πωλήσεις του Μαΐου (419), 66% σε σχέση με τον Απρίλιο (216) και 21% σε σχέση με τον Μάρτιο (510). Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2020 οι πωλήσεις είναι μειωμένες κατά 41%.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί από την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μονόδρομος η συμφωνία για το Brexit
  • Τρεις πυλώνες για ψηφιακό μετασχηματισμό – Η έκθεση της Τρ. Κύπρου παρουσιάζει τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές της επιδόσεις
  • Σημάδια βελτίωσης – Δείχνει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου
  • Απώλειες 0,28% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Δίνουν κάλυψη σε εταιρείες εξαγοράς δανείων»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η κάλυψη σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για τις υπερχρεώσεις σε δάνεια που φέρνει το νέο νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από τα υπουργεία οικονομικών και δικαιοσύνης και κατατέθηκε στη βουλή για ψήφιση. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, με το νομοσχέδιο το βάρος της απόδειξης μετατίθεται στον δανειολήπτη. Δηλαδή αντί οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να είναι υποχρεωμένες να αποδεικνύουν πόσο είναι το ύψος του χρέους του δανειολήπτη, θα γίνεται το αντίστροφο.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη δημιουργία ad hoc επιτροπής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων συζήτησαν χθες οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, με στόχο την ετοιμασία συγκεκριμένης πρότασης η οποία θα προωθηθεί για έγκριση στην ερχόμενη συνεδρία της ολομέλειας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Βουλή προς ΥΠΟΙΚ: Που χάθηκε το διάταγμα για τις υπερχρεώσεις τραπεζών;
  • Τρ. Κύπρου: Έδιωξε 4.229 πελάτες για τους κανόνες διαφθοράς
  • Νέα εποχή στις δημόσιες συγκοινωνίες

Αλήθεια

 «Υποχωρούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι τα στοιχεία του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη (ΣΠΟΔ) της Κύπρου που καταρτίζεται από την Ελληνική Τράπεζα και το Κέντρο Οικονομιών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Σύμφωνα με την Ελληνική, μείωση 11,8% κατέγραψε τον Μάιο ο ΣΠΟΔ, η οποία αποδίδει αυτή την επίδοση στον αντίκτυπο της πανδημίας και εκτιμά ότι στη βάση του προκαταρκτικού δείκτη του Ιουνίου 2020 ότι οι επιπτώσεις θα υποχωρήσουν καθώς η οικονομία αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο του 2020.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ενημέρωση από τον υπουργό οικονομικών ζητά η επιτροπή θεσμών για το θέμα της έκδοσης διατάγματος αναφορικά με τις χρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στις 9 Ιουλίου τίθεται ο θεμέλιος λίθος από τον ΠτΔ – Τερματικό υγροποιημένου ΦΑ
  • Εγκαινίασε τη βάση της στο αεροδρόμιο Λάρνακας – Wizz Air
  • Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες – Μαρίνα Αγίας Νάπας
  • Τερμάτισε σχέσεις με 4.229 υφιστάμενους και νέους πελάτες – Τράπεζα Κύπρου

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: ΡΙΣΚΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ – Ανησυχίες για τις αφίξεις από χθες πολιτών από την Τουρκία χωρίς καραντίνα

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ – Εξαντλήθηκαν τα τερτίπια για τη δημοσιοποίηση δανείων πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ – Επείγει ξεκαθάρισμα για βρετανούς τουρίστες – Αποφασίζει και ο Τζόνσον για αερογέφυρες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΔΑΝΕΙΩΝ