You are here

Τύπος: Κεφάλαια «Μιλόσεβιτς» συνέχεια...

29/07/2002 09:14
«Εν αγνοία μας ίσως διακινήθηκαν κάποια κεφάλαια με τρόπο που ενδεχομένως να συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Γιουγκοσλαβίας». Η δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου στα τηλεοπτικά κανάλια (χθες Κυριακή) που παρουσιάζεται σε όλο το ημερήσιο τύπο σήμερα, αναμφίβολα ξεχωρίζει στη σημερινή ειδησεογραφία.

Άλλα θέματα, τα οποία παρουσιάζονται στις εξωτερικές σελίδες του ημερήσιου τύπου – δεδομένου ότι τη Δευτέρα μόνο «Ο Φιλελεύθερος» εκδίδει το οικονομικό του ένθετο – είναι η συμφωνία στην ΑΗΚ μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και των 4 συντεχνιών του προσωπικού, ύστερα από μεσολάβηση του υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

Στο ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» βασικό θέμα αποτελεί το τουριστικό ρεύμα στην Κύπρο τον μήνα Μάιο και οι μετέπειτα προοπτικές. Υπό τον τίτλο «Οι περισσότεροι ξενοδόχοι αναμένουν βελτίωση» γράφει ότι το Μάιο η ζήτηση στο 81% των ξενοδοχείων ήταν χαμηλότερη της κανονικής. Αναφορικά με τις τιμές, γράφει ότι στο 28% των ξενοδοχείων παρατηρήθηκε μείωση και στο 57% σταθερότητα, σε σύγκριση τον ίδιο μήνα του 2001, ενώ σημαντικό στοιχείο θεωρείται το γεγονός ότι παρατηρήθηκε αύξηση προσωπικού στο 9% των ξενοδοχειακών μονάδων σε σύγκριση με 34% το Μάιο του 2001.

Η εφημερίδα «Η Σημερινή» στη πρώτη εξωτερική σελίδα και υπό τον τίτλο «Κίνδυνος για τον πληθωρισμό από τη ρευστότητα» γράφει ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις σε περίπτωση που η Κεντρική Τράπεζα μείωνε το ύψος των επιτοκίων. Όπως υποστηρίζει, ο εκ των ανωτάτων στελεχών της Κεντρικής, Χάρης Αχνιώτης, σε σταδιακή απορρόφηση της υπερβάλλουσας ρευστότητας, θα οδηγήσει η αναγκαστική στροφή της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα για χρηματοδότηση των αναγκών της, ύστερα από την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας και την απαγόρευση χρηματοδότησης της κυβέρνησης από την Κεντρική Τράπεζα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και του Διοικητή της ΚΤ, αποτελούν το κύριο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθειας» υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα λεφτά του Μιλόσεβιτς χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς αλλότριους, τότε όμως δεν το γνωρίζαμε». Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας που εξεδόθη το Σάββατο, υποστήριξε ότι η χρησιμοποίηση γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων διεφάνη μετά την πτώση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.