You are here

Τύπος: Κενά στο νόμο για Buyback οδηγούν σε ατιμωρησία

07/03/2002 09:08
Τα κενά της νομοθεσίας που οδηγούν σε ατιμωρησία των παραβατών, στο θέμα της αγοράς ιδίων μετοχών (buy back) είναι το θέμα που ξεχωρίζει στον σημερινό οικονομικό τύπο, ενώ ευρεία προβολή δίνεται και στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Ελληνικής Τράπεζας.

Το ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή», υπό τον υπέρτιτλο «Παραβάσεις για αγορά ιδίων μετοχών» γράφει ότι έρευνα του ΧΑΚ διαπίστωσε νομικά κενά στο σχετικό κεφάλαιο και το όλο θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Έφορο Εταιριών. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, δεν υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία που να υποχρεώνει την εταιρία να προχωρεί σε γενική συνέλευση, προτού μειώσει το κεφάλαιο της για αγορά ιδίων μετοχών (buy back) με αποτέλεσμα να ενεργούν με αυτή την τακτική πολλές εταιρίες.

Το ένθετο «Οικονομία» της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2001, του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας. Υπό τον υπέρτιτλο «Ελληνική: Κέρδη 12,3 εκ. (+10%)» το ρεπορτάζ γράφει ότι όλα τα μεγέθη και αποτελέσματα του 2001 παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με το 2000, στοιχείο που μέτρησε καθοριστικά, στην απόφαση του Συγκροτήματος να μη μεταβάλει τη μερισματική πολιτική του. Καταγράφει ακόμη, τα σημαντική κέρδη 4,6% για τη μετοχή της εταιρίας, στο ΧΑΚ, μετά την ανακοίνωση - χθες το πρωί - των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Αλλού, γράφει ότι άρχισε από χθες στις Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών της Βουλής, η ετοιμασία του πορίσματος για την α’ φάση της έρευνας για τα γεγονότα της διετίας 1999-2000, στο ΧΑΚ, που αφορά τον καταλογισμό πολιτικών ευθυνών. Γράφει επίσης, ότι οι βουλευτές και των δύο επιτροπών συμφωνούν στον καταλογισμό τους, αλλά εκφράζουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς το εύρος και την έκταση των ονομάτων που θα περιλαμβάνονται στο πόρισμα.

Αλλού, στο ένθετο «Οικονομία-χρηματιστήριο» της εφημερίδας «Η Σημερινή», γράφει ότι στα αρχικά στάδια βρίσκονται οι επαφές για την ανανέωση της σύμβασης των τραπεζικών υπαλλήλων, ενώ ετοιμάζονται και εισηγήσεις για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στις τράπεζες.

Το ένθετο «Οικονομική» της εφημερίδας «Αλήθεια» προβάλλει στο κύριο της θέμα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας. Υπό τον τίτλο «Κέρδη που ακουμπούν τα 29 εκ. λίρες για το 2001 ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα», σημειώνει ότι συνολικό μέρισμα προς τους μετόχους 18% και 4,5 σεντ ανά μετοχή, με παράλληλη έκπτωση για σκοπούς επανεπένδυσης του μερίσματος.

Αλλού, γράφει ότι ασκούνται πιέσεις για αναγκαστική πώληση ξενοδοχείων, ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις σε σχετικές αιτήσεις του Γενικού Λογιστηρίου λόγω μη αποπληρωμής δανείων που δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους μετά το 1974. Αναφέρεται στις επικρίσεις βουλευτών κατά αρμοδίων κυβερνητικών φορέων, στην είσπραξη των οφειλομένων χρεών από τους εν λόγω ξενοδόχους.