You are here

Τύπος: Κενά τεχνογνωσίας και ασφάλειας στην ΑΗΚ

24/03/2021 06:32

Το πρόβλημα στελέχωσης και τεχνογνωσίας που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ, η απόφαση της κυβέρνησης για άρση των περιορισμών στην κάθοδο τουριστών από τρίτες χώρες, καθώς και οι επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό που ενδεχομένως να επιφέρει η νομισματική κρίση που μαστίζει την Τουρκία, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κενά τεχνογνωσίας και ασφάλειας στην ΑΗΚ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το πρόβλημα στελέχωσης και τεχνογνωσίας που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ. Σε επιστολή τους προς το διοικητικό συμβούλιο οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ αναφέρουν ότι η αρχή έχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης, αλλά και πρόβλημα μεταβίβασης τεχνογνωσίας, με αποτέλεσμα να απειλείται η ασφάλεια των εγκαταστάσεων αλλά και του προσωπικού. Από πολλούς στην ΑΗΚ θεωρείται πως μεγάλη ζημιά προκλήθηκε από το σχέδιο εθελούσιας στοχευμένης πρόωρης αφυπηρέτησης το 2014, μέσω του οποίου αποχώρησαν περίπου 110 στελέχη της αρχής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι ακριβό είναι το παρατράβηγμα ρευστότητας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σε αντίθεση με το παρατράβηγμα για τα κυπριακά νοικοκυριά, που μπορεί να θεωρηθούν από τα προνομιούχα της Ευρώπης.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Προκλήσεις ενώπιον του νέου CEO της Ελληνικής Τράπεζας
  • Έκκληση Γ. Εισαγγελέα για ρήτρες
  • Άσπρος καπνός όσον αφορά το νέο συνταξιοδοτικό
  • Πρόστιμο 5,000 στερλίνες σε ταξιδιάρηδες βρετανούς

Πολίτης

 «Ημερομηνία – σταθμός για τον τουρισμό»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόφαση της κυβέρνησης για άρση των περιορισμών στην κάθοδο τουριστών από τρίτες χώρες. Ειδικότερα, από 1η Απριλίου ανοίγουν οι πύλες της Δημοκρατίας για κάθοδο τουριστών από Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, αυτή η απόφαση ήταν στο πλαίσιο της προειλημμένης απόφασης της 1ης Μαρτίου για άνοιγμα σε τρίτες χώρες ως αποτέλεσμα αυτή τη φορά της κατηγοριοποίησης που έχουμε θέσει. Όσοι επισκέπτες από τις χώρες αυτές έχουν μαζί τους τα πιστοποιητικά εμβολιασμών δεν θα χρειάζεται να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας να επιλέξει τον γερμανό Oliver Gatzke για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας.

Χαραυγή

 «15 προτάσεις ΠΕΟ για στήριξη εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι το πακέτο 15 προτάσεων της ΠΕΟ για στήριξη των εργαζομένων και των ευάλωτων ομάδων. Οι προτάσεις που κατέθεσε η ΠΕΟ αφορούν μεταξύ άλλων την επέκταση της εισαγωγής θεσμικών ρυθμίσεων, έτσι που οι όροι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί για τις επιχειρήσεις του κλάδου και θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού, μέσα από τον οποίο θα καθορίζονται ελάχιστοι μισθοί και ωφελήματα για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι προς ψήφιση οδεύει το νέο σχέδιο για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Δημόσιο: Νέο κυβερνητικό σχέδιο σύνταξης με αφορολόγητο εφάπαξ
  • Γερμανός στο τιμόνι της Ελληνικής Τράπεζας

Αλήθεια

 «Επηρεάζει και την Κύπρο η οικονομική κρίση στην Τουρκία»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι επιπτώσεις στον κυπριακό τουρισμό που ενδεχομένως να επιφέρει η νομισματική κρίση που μαστίζει την Τουρκία. Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Μηλιδώνης, αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, μετατρέπει την Τουρκία σε φθηνό τουριστικό προορισμό, που ενδεχομένως να επηρεάσει την όποια τουριστική κίνηση δούμε αυτή τη χρονιά γενικά στην Ευρώπη.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ξεπέρασαν τα €5 δισ. οι αγορές κυπριακών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού δημοσίου τομέα και του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων πανδημίας.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σχέδιο για ρύθμιση με δόσεις οφειλών στο ΤΚΑ
  • Αναβαθμίζει και ωφελεί την επαρχία Αμμοχώστου – Μαρίνα Αγίας Νάπας
  • Ο γερμανός Oliver Gatzke στο τιμόνι της Ελληνικής Τράπεζας
  • Κατά περίπου €300 εκ. μειώθηκε το έλλειμμα το 2020 – Εμπορικό ισοζύγιο

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ ΤΑ RAPID TEST; – Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η αμφισβήτηση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΚΟ – Ο Γ. Ελεγκτής διαπιστώνει σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις του ΔΣ του ΙΣΟΚ για τον Γιώργο Κουντούρη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Συμφωνήθηκε. Η Αρχιτεκτονική Σχολή στη Φανερωμένη – Αρχιεπισκοπή και δήμος διαμορφώνουν εστίες

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

15 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΟ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ