You are here

Τύπος: Κέρδισε το στοίχημα των αγορών

19/09/2018 06:48

Η χθεσινή έξοδος της Κύπρου στις αγορές με την έκδοση ευρωπαϊκού δεκαετούς ομολόγου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων

Φιλελεύθερος

 «Κέρδισε το στοίχημα των αγορών»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι το ενάμιση δισ. που δανείστηκε χθες η Κύπρος από τις αγορές με το νέο δεκαετές Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Ομόλογο με επιτόκιο 2,4%.  Όπως αναφέρεται, η ζήτηση ξεπέρασε τα €5,5 δισ. με τη χώρα να αντλεί €1,5 δισ. έναντι του στόχου του €1 δισ. Είναι από τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού που πετυχαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία και χαμηλότερο κατά 1,85% όταν είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο το 2015. Η έκδοση, μεταξύ άλλων, προορίζεται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους με καλύτερο επιτόκιο και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι με στόχο την ενδυνάμωση και ενίσχυση της νομοθεσίας που διέπει τις συνεργατικές εταιρείες, η υπηρεσία εποπτείας και ανάπτυξης συνεργατικών εταιρειών σε συνεργασία με ιταλούς εμπειρογνώμονες επεξεργάζονται το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών δραστηριοτήτων του Συνεργατισμού.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Μόλις που προλαβαίνουμε το πρόγραμμα QE
  • Ανοίγουν για τους πολίτες αρχεία κρατικών αρχών
  • Θα ενημερώνονται με sms οι άνεργοι
  • Αναμένουν την Κομισιόν για το σχέδιο Εστία

Πολίτης

 «Το χαμηλότερο επιτόκιο»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η άντληση €1,5 δισ. από τις αγορές με απόδοση 2,4% μέσω της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Όπως σημειώνεται, το επιτόκιο είναι το χαμηλότερο με το οποίο έχει δανειστεί η χώρα από τις αγορές και είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο του ρωσικού δανείου 2,5% αλλά ταυτόχρονα είναι και το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία και δικαίωση των αποφάσεων ευθύνης και της μεγάλης προσπάθειας του συνόλου των παραγωγικών δυνάμεων.

Αλλού ο Πολίτης αναφέρεται στην αλλαγή που αναμένεται στον τρόπο παραπομπής ανέργων σε συνεντεύξεις για ωρομίσθιες θέσεις του δημοσίου. Η ενημέρωση των ανέργων θα γίνεται με γραπτά μηνύματα στο κινητό.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Και τώρα μεταρρυθμίσεις - ΚΕΒΕ
  • Νέες αποκαλύψεις – Ο Π. Δημητριάδης στον Πολίτη 107,6 για το βιβλίο του Γερούν
  • Η μυθολογία για τον ELA
  • Σήκωσε το γάντι το Πεκίνο – Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Χαραυγή

 «Καμία βούληση να μειώσουν τις τιμές καυσίμων»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια, με τα έσοδα να μοιράζονται κατά 50% στο κράτος και κατά 50% στην αλυσίδα εμπορίας.  Έντονη είναι η κριτική στην κυβέρνηση για τις υψηλές τιμές των καυσίμων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό οικονομικών να δηλώνει ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλοί και δεν θα μειωθούν.

 «Αποτυχία το νέο σύστημα έγκρισης επιδόματος φροντίδας σε ηλικιωμένους»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι η χθεσινή συνεδρία της επιτροπής εργασίας όπου συζητήθηκε η καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων για την παροχή επιδόματος φροντίδας σε ηλικιωμένους και σε άτομα με αναπηρία αλλά και ο τρόπος υπολογισμού του εν λόγω επιδόματος. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής Ανδρέας Φακοντής, παρουσιάζονται πολλές αδυναμίες και προβλήματα όπως είναι η καθυστέρηση στην εξέταση και παραχώρηση επιδομάτων φροντίδας τόσος στους ηλικιωμένους όσο και στα άτομα με αναπηρίες.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • ΑΚΕΛ: Πέντε προτάσεις για στήριξη χαμηλόμισθων και ευάλωτων
  • Φλερτάρουμε με βαρύ πρόστιμο από την ΕΕ
  • Έκδοση χρέους €1,5 δισ. στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 2,4%
  • ΑΚΕΛ: Υπάρχουν λύσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση

Αλήθεια

 «Στις αγορές η Κύπρος, καλό το επιτόκιο»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή έξοδος της Κύπρου στις αγορές με την έκδοση ευρωπαϊκού δεκαετούς ομολόγου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ζήτηση ανήλθε στα €5,7 δισ. με την Κύπρο να αντλεί €1,5 δισ. έναντι του στόχου του €1 δισ. και το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, στο 2,37%.  Η τελευταία έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο ήταν το 2015 όπου αντλήθηκε €1 δισ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25%.

Αλλού η Αλήθεια αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής ενέργειας όπου συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες για φιλελευθεροποίηση τις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Στην πεντάδα της ανάπτυξης – DBRS – Ευρωζώνη
  • Σε υψηλό από το 2015 – Τιμές υλικών
  • Δήλωση εισοδήματος μέχρι 31 Οκτωβρίου

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ – Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ρίχνει τη μπάλα σε Αναστασιάδη και Ακκιντζί

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΣΤΟΝ ΠΩΜΟ – Μεταβιβάστηκε ακίνητο κατόπιν γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΨΑΧΝΟΥΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ – Αμυδρό φως μετά από μεσολάβηση του γγ της ΣΕΚ και συνδιαμόρφωσης πρότασης

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΚΑΜΙΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ