You are here

Τύπος: Κίνηση ματ από το προεδρικό

24/07/2019 06:44

Η περισσότερη πίεση που βάζει η κυβέρνηση στα κόμματα σε σχέση με τους νόμους για τις εκποιήσεις, η ανάλυση των δεδομένων της τελευταίας επανεκτίμησης των τιμών των ακινήτων με ημερομηνίας αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018 και τα διαβατήρια που παραχώρησε σε ξένους η Κύπρος σε πέντε χρόνια, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κίνηση ματ από το προεδρικό»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η περισσότερη πίεση που βάζει η κυβέρνηση στα κόμματα σε σχέση με τους νόμους για τις εκποιήσεις. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με δύο επιστολές προς τη βουλή θέτει θέματα αντισυνταγματικότητας και στην ουσία βάζει τα κόμματα ενώπιον πολιτικών αδιεξόδων. Με τη νέα εξέλιξη, εάν την ερχόμενη Δευτέρα δεν εξευρεθεί η χρυσή τομή για αλλαγή των προτάσεων νόμου με τρόπο που να ικανοποιούν την κυβέρνηση και να τις υπογράψει ο πρόεδρος, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η αναφορά τους στο ανώτατο δικαστήριο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην ευρωπαϊκή τριάδα Γερμανία, Γαλλία και Φιλανδία δίνει τις περισσότερες υπηκοότητες σε ρώσους. Την ομάδα συμπληρώνει η Κύπρος με ποσοστό 6,3%.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σε κατασκευασμένα επιχειρήματα η αναπομπή
  • Πλέγμα αντιπολίτευσης κατά της αναπομπής
  • Ζημιές για το μεγαλύτερο fund ακινήτων
  • Στο ανώτατο οι εφέσεις για μισθούς δημοσίων

Πολίτης

 «’Βουτιά’ στις τιμές κρατικών ακινήτων»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Πολίτη είναι η ανάλυση των δεδομένων της τελευταίας επανεκτίμησης των τιμών των ακινήτων με ημερομηνίας αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018. Τη στιγμή που με βάση τη νέα γενική εκτίμηση που ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο τέλη Ιουνίου καταγράφεται σε παγκύπριο επίπεδο μια συνολική μείωση της τάξης του 13% των αξιών, οι τιμές των κρατικών ακινήτων, τουλάχιστον στη Λευκωσία με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει εξασφαλίσει η εφημερίδα, πήραν τον κατήφορο και μειώθηκαν έως και 94%. Η μείωση, σημειώνεται, είναι δυσανάλογη αυτής που παρουσιάζουν οι αξίες των ιδιωτικών ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

 «Σκηνικό απόρριψης»

Στο κύριο θέμα στην «Οικονομίας» του ο Πολίτης γράφει ότι η βουλή δεν φαίνεται να κάνει πίσω για τις εκποιήσεις. Αν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε χθες στη βουλή πρόσθετους λόγους αναπομπής, εγείροντας πλέον και ζητήματα συνταγματικότητας, το σκηνικό απόρριψης που έχει δημιουργηθεί δεν φαίνεται να απορρίπτεται.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν έκτακτη συνεδρίαση – Πράσινοι για εκποιήσεις
  • Η βουλή να αναθεωρήσει τις απόψεις της, λέει ο ΥΠΟΙΚ
  • Δεν θα υπάρξει χαλάρωση – Παρά τα πλεονάσματα, λέει ο ΥΠΟΙΚ σα
  • Στο ανώτατο τον Σεπτέμβριο – Η εξέταση των εφέσεων για τους μισθούς στο δημόσιο

Χαραυγή

 «17.356 διαβατήρια σε ξένους έδωσε η Κύπρος σε πέντε χρόνια»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα διαβατήρια που παραχώρησε σε ξένους η Κύπρος σε πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος παραχώρησε 17.356 διαβατήρια σε ξένους υπηκόους σε πέντε χρόνια. Μάλιστα τα τελευταία χρονιά σημειώθηκε δραματική αύξηση της τάξης του 350% η οποία συνδέεται με το επενδυτικό πρόγραμμα της κατά χάριν πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, αφού το 2017 παραχωρήθηκαν 5.517 διαβατήρια σε σύγκριση με 1.580 το 2013.

Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το τμήμα δημοσίων έργω προκήρυξε χθες το διαγωνισμό για τις νέες συμβάσεις δημοσίων επιβατικών μεταφορών τακτικών γραμμών με λεωφορεία για την περίοδο 2020-2030.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Ψάχνουν δέκα από ΔΗΚΟ – Αλληλεγγύη για να ψηφίσουν μαζί με τον ΔΗΣΥ
  • Γραμμή άμυνας στήνει η κυβέρνηση για τις αναπομπές
  • Μέχρι 31η Ιουλίου η υποβολή της φορολογικής δήλωσης από μισθωτούς
  • «Το Εστία αφήνει εκτεθειμένη την πιο ευάλωτη ομάδα»

Αλήθεια

 «Αντισυνταγματικοί οι νέοι νόμοι για τις εκποιήσεις»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι οι δύο νέες επιστολές που απέστειλε στη βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εκποιήσεις. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξηγεί στις επιστολές ότι πέραν των οικονομικών και πολιτικών λόγων, υπάρχουν και λόγοι αντισυνταγματικότητας που δικαιολογούν την αναπομπή των νομοθεσιών που ψήφισε η βουλή για τις εκποιήσεις.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι ο υπουργός οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση πως φέτος η Κύπρος πιθανώς να παρουσιάσει τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Αναβαθμίζεται η συμφωνίας της ΚΔ με νηογνώμονες
  • ΥΠΟΙΚ: Εξουδετερώθηκε η αποτελεσματικότητα του νόμου – Πλαίσιο εκποιήσεων
  • Επανεξέταση του κανονισμού Πράσινης Γραμμής – Η ΣΕΚ ζητά
  • Ανακοίνωσε σημαντικά κέρδη το εξάμηνο – Δήμητρα

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΦΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ – Επιμένει η τ/κ πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων και ζητά ρόλο και πριν από τη λύση

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

«ΒΟΥΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ – Πιθανότατα οι πολίτες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τέλη

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ – Εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας και βάζει πίεση στα κόμματα για τις εκποιήσεις

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΤΑ «ΑΓΙΑ» ΤΡΑΚΤΕΡ ΘΑΒΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ 4.000 ΧΡΟΝΩΝ