You are here

Τύπος: Κίνηση ματ μέσω ΚΕΔΙΠΕΣ

20/05/2020 06:38

Η διαδικασία πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας σχεδόν €1,2 δισ. που ξεκίνησε η ΚΕΔΙΠΕΣ, η απόσυρση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων και το σχέδιο β’ που ετοιμάζει για ενίσχυση της οικονομίας, είναι τα θέματα που ξεχωρίζουν στο σημερινό οικονομικό Τύπο.

Φιλελεύθερος

 «Κίνηση ματ μέσω ΚΕΔΙΠΕΣ»

Πρωτοσέλιδο θέμα του Φιλελεύθερου είναι η διαδικασία πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων ονομαστικής αξίας σχεδόν €1,2 δισ. που ξεκίνησε η ΚΕΔΙΠΕΣ. Όπως αναφέρεται, η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων βγαίνει στην αγορά για να πωλήσει το φιλέτο των περιουσιακών στοιχείων, το οποίο αποτελείται από εξυπηρετούμενα δάνεια €543 εκ. τα οποία δεν είχαν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα όταν έγινε η σχετική συμφωνία, και δάνεια ύψους €650 εκ. τα οποία αναδιαρθρώθηκαν και παρουσιάζουν καθυστερήσεις κάτω από 90 μέρες. Τυχόν επιτυχής ολοκλήρωσης της διαδικασίας θα σημαίνει και σημαντική ένεση ρευστού στα κρατικά ταμεία.

 «Αλλαγή κυβερνητικών πλάνων»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για απόσυρση του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις λόγω των πολλών αλλαγών στις οποίες προχώρησαν τα κόμματα, καθιστώντας το ως μη εφαρμόσιμο. Όπως σημειώνεται, το υπουργείο οικονομικών μελετά συγκεκριμένα σενάρια καθώς η ευελιξία του είναι περιορισμένη. Τα εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα θα συνδυάζουν επιδοτήσεις και κρατική χορηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η επιδότηση τους επιτοκίου από την κυβέρνηση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Πλήγμα για τους επαγγελματίες συνεδρίων και εκδηλώσεων
  • Πως θα εφαρμοστεί στην πράξη η μείωση ενοικίων
  • Μείωση ταρίφας για τόνωση βιομηχανίας
  • Νωρίτερα ο τουρισμός

Πολίτης

 «Έτοιμο το σχέδιο β’ χωρίς έγκριση βουλής»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η απόσυρση από την κυβέρνηση του νομοσχεδίου για την παροχή κρατικών εγγυήσεων προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανεισμός επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργείο οικονομικών ενεργοποιεί το σχέδιο β’ για την στήριξη της οικονομίας και την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί ένα νέο πακέτο μέτρων. Με βάση πληροφορίες, το σχέδιο που μελετάται δεν απαιτεί έγκριση από τη βουλή, αλλά θα έχει άμεση επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και δεν θα έχει την αποτελεσματικότητα των εγγυήσεων.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η Ελληνική Τράπεζα πέτυχε κέρδη €108,4 εκ. για το 2019. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γιάννης Μάτσης δηλώνει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει τους βιώσιμους πελάτες της, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Επικρίσεις για το πακέτο – Γκρίνια στην κοιτίδα της ευλαβούς δημοσιονομικής λιτότητας
  • Ως τις 12 Οκτωβρίου τα έκτακτα σχέδια για τον κορωνοϊό
  • Ψάχνει χρήματα η Τουρκία
  • Κέρδη της τάξης του 1,18% - ΧΑΚ

Χαραυγή

 «Η αλαζονεία τους αφήνει αβοήθητη την οικονομία»

Πρωτοσέλιδο θέμα της Χαραυγής είναι απόσυρση του νομοσχεδίου για ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων που προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν για άλλη μια φορά θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο των κομμάτων, πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ.

«ΑΚΕΛ: Δέσμη προτάσεων για στήριξη του τουρισμού και των εργαζομένων»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι δέσμη προτάσεων που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για στήριξη του τουρισμού και των εργαζομένων. Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία αγγίζει το 15% του ΑΕΠ. Το ΑΚΕΛ εισηγείται μεταξύ άλλων την εκπόνηση έκτακτου σχεδίου ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τις νέες υψηλές απαιτήσεις, μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών υγεία για πολίτες και επισκέπτες, την έκδοση ενός πιστοποιητικού σχετικά με τον κορωνοϊό κατά την είσοδο και έξοδο από τη χώρα.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • «Μένουμε Κύπρο, πάμε ορεινή Λάρνακα»
  • Ελληνική: Κέρδη €108 εκ. με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα
  • Τουρισμός: Επανεκκίνηση 15 Ιουνίου, έτοιμα τα πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, λεωφορεία και εστιατόρια
  • €160 εκ. από ΕΕ για τα σχέδια στήριξης εργαζομένων

Αλήθεια

 «Κρατικές εγγυήσεις: Πάμε για σχέδιο β’»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις για στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζόμενων. Σύμφωνα με την εφημερίδα η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του 2013 και τώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει στο σχέδιο β’ για ενίσχυση της οικονομίας.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €108,4 εκ. ανακοίνωσε για το 2019 η Ελληνική Τράπεζα.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ – Επισπεύδεται η χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Β’ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΒΟΥΛΗΣ – Στεγνώνει από ρευστό η πραγματική οικονομία με την απόσυρση του νομοσχεδίου για εγγυήσεις

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΜΕΣΩ ΚΕΔΙΠΕΣ – Η κρατική εταιρεία ξεκίνησε διαδικασία πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων αξίας σχεδόν €1,2 δισ.

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ