You are here

Τύπος: Κήρυξε συναγερμό ο Αβέρωφ

16/12/2020 06:40

Η δράση που ανέλαβε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να αποτρέψει την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021, η χθεσινή συνάντηση της υπουργού εργασίας με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την καταβολή του 13ου μισθού και σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου όπου αναμένεται να εξετάσει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων για την περίοδο των γιορτών, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα οικονομικά ένθετα των εφημερίδων.

Φιλελεύθερος

 «Κήρυξε συναγερμό ο Αβέρωφ»

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Φιλελεύθερου είναι η δράση που ανέλαβε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να αποτρέψει την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2021. Όπως σημειώνεται, ο κ. Νεοφύτου αφού πρώτα έβαλε στην άκρη την ομιλία του για την πρεμιέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, ανέγνωσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, με τίτλο « Κύριοι, ακούστε την κοινωνία, σας φωνάζει: «ΦΤΑΝΕΙ», το οποίο όπως είπε τον άγγιξε και έκανε πράξη της βασική έκκληση της εφημερίδας. Απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στα κόμματα για εντατικές διαβουλεύσεις, σήμερα και αύριο, ώστε να βρουν κοινή συνισταμένη και να αποφευχθεί το αδιέξοδο.

Αλλού ο Φιλελεύθερος γράφει ότι καθοριστική αναμένεται να είναι η σημερινή μέρα ως προς το τι θα αποφασίσουν τελεσίδικα οι τράπεζες σχετικά με την αναστολή εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ., με ισχύ έως τον Μάρτιο του 2021. Το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου τραπεζών καλείται σήμερα να πάρει μια απόφαση.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Σενάρια για το ακραίο ενδεχόμενο καταψήφισης
  • Κράτησαν την κυβέρνηση σε αγωνία
  • Επιμένει για φακέλους και έρευνα το ΔΗΚΟ
  • «Μαζί τα φάγατε», αλλά ψηφίζει το ΕΛΑΜ

Πολίτης

 «Καμία αλλαγή στον 13ο μισθό, συμφωνία για ΑΤΑ»

Κύριο θέμα στην «Οικονομία» του Πολίτη είναι η χθεσινή συνάντηση της υπουργού εργασίας με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την καταβολή του 13ου μισθού. Η κ. Αιμιλιανίδου επανέλαβε ότι η καταβολή του 13ου μισθού, όπου παραχωρείται ή προβλέπεται από σύμβαση εργασίας, αποτελεί συμβατική υποχρέωση των επιχειρήσεων προς το προσωπικό τους και πρέπει να καταβληθεί. Η υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο επιδότησης του 13ου από το κράτος. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της πανδημίας, αυτό που μπορεί να γίνει είναι διαβούλευση με τους εργαζομένους για τον τρόπο καταβολής του. Στη συνάντηση, σημειώνεται, συμφωνήθηκε ν’ ανανεωθεί έως το τέλος του 2021 η συμφωνία για την καταβολή της ΑΤΑ.

Αλλού ο Πολίτης γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι το 2021 οι ενεργειακές εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ για τη διενέργεια ερευνών και έχουν συνάψει συμβόλαια εκμετάλλευσης με την Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσουν με την υλοποίηση των σχεδιασμών τους.

Άλλο θέμα της εφημερίδας είναι:

  • Ζητούν ακύρωση διαταγμάτων – Έρευνα αστυνομίας για την κλειστή περίοδο του 2013

Χαραυγή

«Κόβουν κονδύλια για ιδιωτικοποιήσεις και στήνουν μηχανισμό ελέγχου δαπανών»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Χαραυγής είναι τα κονδύλια για τις ιδιωτικοποιήσεις προτίθενται να κόψουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το στήσιμο μηχανισμού ελέγχου δαπανών. Τα κόμματα έχουν καταθέσει συνολικά 62 τροπολογίες επί του προϋπολογισμού, εκ των οποίων οι 18 τουλάχιστον εξασφαλίζουν πλειοψηφία, ενώ άλλες 6 είναι πολύ κοντά και αναμένεται να κριθούν στην ψήφο.

Αλλού η Χαραυγή γράφει ότι έρευνες σε γραφεία στη Λάρνακα για τα χρυσά διαβατήρια πραγματοποίησε χθες η αστυνομία δυνάμει δικαστικών ενταλμάτων που εξασφαλίστηκαν από το δικαστήριο.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • 10% πιο κάτω από την ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ
  • Κλειδώνονται στο μπαούλο τα στοιχεία για τις εκροές του 2013

Αλήθεια

 «Εξετάζει malls σήμερα το υπουργικό»

Κύριο θέμα της «Οικονομίας» της Αλήθειας είναι η σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου όπου αναμένεται να εξετάσει την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων για την περίοδο των γιορτών. Ο υπουργός υγείας είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των malls και συζήτησε μαζί τους το αίτημα που υπέβαλαν για επαναλειτουργία. Ακολούθως ο υπουργός αναμένεται να διαβιβάσει τις θέσεις τους στην επιδημιολογική ομάδα, η οποία με τη σειρά της θα ετοιμάσει τις απόψεις της για να συζητηθούν ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου.

Αλλού η Αλήθεια γράφει ότι η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου παραπέμπει όσους εργοδότες θέτουν θέμα μη καταβολής ή μειωμένου 13ου μισθού στον κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

Άλλα θέματα της εφημερίδας είναι:

  • Το δεύτερο μισό του 2021 οι γεωτρήσεις εταιρειών
  • Δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για την ανάκτηση της μικρής επιταγής - ΕΚΥΣΥ

ΑΛΗΘΕΙΑ

ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΙΚΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ – Για ψήφιση ή καταψήφιση του προϋπολογισμού του 2021  

 

ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ – Εντάλματα για δικηγορικό γραφείο «Χ. Κυριακίδη» και Quality Group για την πολιτογράφηση Tony Newman

 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΚΗΡΥΞΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Ο ΑΒΕΡΩΦ – Διάβασε το άρθρο του «Φ» και απηύθυνε δραματική έκκληση για διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί λύση

 

ΧΑΡΑΥΓΗ

ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ